Οι δερβίσηδες της Ιστικλάλ…

9130_1166629486234_1242812680_30498387_100790_nΗ φίλη του μπλογκ μας, η Μαρία Δήμου, που μετακόμισε και εργάζεται στην Πόλη, μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «όποιος βρεθεί στην Πόλη, μη χάσει την παρουσίαση που κάνουν οι Δερβίσηδες SEMA κάθε Κυριακή στην Istiklal Caddesi, Muammer Karaca 3,  στις 6 το απόγευμα. Κάτι που ξεφεύγει από τα απολύτως τουριστικά μέρη που συνηθίζουμε να πηγαίνουμε«.

Καταγραφή

Κλασσική φιγούρα περιστρεφόμενου δερβίση

Να συμπληρώσω στην πληροφορία της Μαρίας, ότι οι «γνήσιοι» (για να το πω έτσι, υπό την έννοια ότι θα τους δεις στο φυσικό τους χώρο, σήμερα μουσείο περιστοιχισμένο από κήπο με τους τάφους των μελών της αίρεσης σούφι) δερβίσηδες, είναι αυτοί που παρουσιάζουν τον περιστρεφόμενο χορό στο Μοναστήρι των Μεβλεβί (Mevlevi Tekkesi), που η είσοδός του βρίσκεται στο τέρμα της Ιστικλάλ, στα αριστερά φτάνοντας στην Πλατεία Τουνέλ (Galip Dede Cad. 15). Εδώ, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, δίνεται παράσταση τελετουργικού χορού (σεμά) από περιστρεφόμενους σούφηδες (12 χορευτές). Αν και ο Κεμάλ Ατατούρκ  είχε απαγορεύσει τον σουφισμό το 1924, το μοναστήρι αυτό σώθηκε ως «Ντιβάν Εντεμπιγιατί Μουζεσί» (Μουσείο της Λογοτεχνίας Ντιβάν, που είναι είδος κλασσικής οθωμανικής ποίησης).

Update> Ο αναγνώστης μας, Παν. Κάππος, μας ενημέρωσε με μήνυμά του: «Να διευκρινίσω και γω με τη σειρά μου, ότι οι “γνήσιοι” Mevlevi  είναι οι Δερβίσηδες που κάνουν SEMA κάθε Κυριακή στο θέατρο της Muammer Karaca 3, στην Istiklal Caddesi. Λόγω επισκευών στον τεκέ τους, έχουν προσωρινά μετακομίσει στην παραπάνω διεύθυνση«. Επομένως, μιλάμε για την ίδια ομάδα!

~ από Ταξιδιώτης στο 30 Σεπτεμβρίου, 2009.

6 Σχόλια to “Οι δερβίσηδες της Ιστικλάλ…”

  1. Να διευκρινισω και γω με τη σειρα μου, ότι οι “γνήσιοι” Mevlevi ειναι οι Δερβίσηδες που κάνουν SEMA κάθε Κυριακή στο θεατρο της Muammer Karaca 3, στην Istiklal Caddesi. Λογω επισκευων στον τεκε τους, εχουν προσωρινα μετακομισει στην παραπανω διευθυνση.

    • Α πολύ ωραία! Δεν το ήξερα αυτό, την τελευατία φορά που τους είδα ήταν στο μοναστήρι τους και φαντάστηκα ότι η παράσταση για την οποία μας μίλησε η Μαρία δινόταν από κάποια άλλη ομάδα. Σε ευχαριστούμε.

  2. Άντε να δούμε πότε θα ξανανοίξει ο τεκκές τους…τώρα να δω περιστρεφόμενους σε κοινή θεατρική σκηνή, ε κάπως μου κάνει…ας είναι τουλάχιστον οι «γνήσιοι» στον γνήσιο χώρο…γιατί διαφορετικά θα καταφύγω στα αμέτρητα vcd-dvd με βιντεσκοπημένες τελετές! Πάντως, φέτος πρόλαβα ανοιχτό το πωλητήριο του τεκκέ (κλειστό πλέον κι αυτό!) με αξιόλογες εκδόσεις που δεν συναντάς στα βιβλιοπωλεία της Ιστικλάλ (είτε του δήμου της Πόλης είτε ιδιωτών] ή στα πωλητήρια των γνωστών μουσείων της Πόλης.

  3. οι καθευτου μαβλεβήδες δερβισηδες του Celaleddin-i-Rumi βρίσκονται στο Ικόνιο (Konya) προσεγγιζοντας το Θεο χορευοντας το χορο του Σεμα

  4. […] τους γνήσιους και τους … fake, σου έχω μιλήσει σε αυτήν την ανάρτηση. Για το τάγμα τους, το τάγμα των Μεβλεβί Ντερβίς, δες […]

Σχολιάστε