Ενας δερβίσης στο τραπεζάκι του καθιστικού μου…

Για τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες, τους γνήσιους και τους … fake, σου έχω μιλήσει σε αυτήν την ανάρτηση. Για το τάγμα τους, το τάγμα των Μεβλεβί Ντερβίς, δες και  εδώ. Η φιγούρα τους μου αρέσει πολύ: με το ένα χέρι στραμμένο στο Θεό και με το άλλο να μοιράζουν την ευλογία του προς τους έχοντες ανάγκη…

Φωτογραφία που τράβηξα από μεγάλη αφίσα του Δήμου Εγιούπ, έξω από το Σουλτάν Εγιούπ Τζαμί...

Εν τω μεταξύ, σήμερα, στην οδό Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, έμεινε το βλέμμα μου σε αυτήν την αφίσα:

Η αφίσα της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης...

Οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες έρχονται στη Θεσσαλονίκη και ευτυχώς  το πήρα χαμπάρι  έγκαιρα! Είκοσι μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, αυτού των Μεβλεβί, θα βρεθούν  στη χώρα μας, για 2 εμφανίσεις, στις 27 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Γιώργο,  σπεύσε!), στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, και, στις 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης (τιμές εισιτηρίων: από 20 έως 65 ευρώ, έναρξη προπώλησης: Δευτέρα 1 Μαρτίου: βρήκα τις τιμές τσιμπημένες, στην Πόλη τους βλέπεις με πολύ λιγότερα). Ανέτρεξα και  στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής, όπου διάβασα τα εξής πληροφοριακά από τον κ. Κ. Καλογερόπουλο, (MA) in Anthropology:

«Κοινός στόχος των διαφορετικών σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων (Μεβλεβί, Μπεκτάσι, Ρουφάι, Ναξμπάντι κ.ά.) και υπέρτατη επιθυμία είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό). Οι δερβίσηδες, γνήσια έκφραση του ισλαμικού μυστικισμού, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή με το δεξί χέρι στραμμένο προς τον ουρανό -για να «λάβουν τη δόξα του Θεού»- και το αριστερό προς τη γη -για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης. Με το χορό τους μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία. Το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του στόχου τους είναι το «Σεμά», ο εκστατικός περιστροφικός χορός. Το «Σεμά» βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με τον Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Πέρση Σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί (1207 μΧ). Το σεμά, ο εκστατικός περιστροφικός χορός των Δερβίσηδων, ασκεί ακαταμάχητη γοητεία σε όποιον βιώσει τη μυσταγωγική του εμπειρία, ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις«.

Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, οι διάφοροι επιτήδειοι έμποροι το έχουν παρακάνει με τα σουβενίρ που απεικονίζουν τη φιγούρα ενός περιστρεφόμενου δερβίση: είναι τόσο «κακοποιημένη», αφού πλέον την έχουν χρησιμοποιήσει σε σουβενίρ από μπρελόκ ως ανοιχτήρι για τα μπουκάλια (κάτι ανάλογο δεν έχουμε κάνει εμείς με τον Παρθενώνα ή με τα τσολιαδάκια?).

Εγώ την φιγούρα του περιστρεφόμενου δερβίση την είχα μέχρι τώρα σε καλαίσθητες υδατογραφίες ή σε σελίδες από παλιά βιβλία (αντίκες), ακόμη και σε όμορφα, ζωγραφισμένα στο χέρι, μαγνητάκια (είναι η τρέλα μου!).

Αυτήν την φορά, όμως, ανακάλυψα ένα πολύ ωραίο και αιθέριο αντικείμενο, που απεικονίζει τον περιστρεφόμενο δερβίση:

Το αγόρασα από ένα κατάστημα με φυσητά γυαλιά και καντηλέρια, με το παράξενο όνομα: «Bread and Water«, στην οδό Yeniçeriler (που λίγο παρακάτω γίνεται η διάσημη οδός Divan Yolu, που σε βγάζει στην Αγιασοφιά), μέσα στον περίβολο του Çorlulu Ali Paşa Medresesi, στον αρ.2.

Οπως περπατάς από τη στάση Μπεγιαζίτ προς την στάση Τσεμπέρλιτας...

...και λίγο πριν φτάσεις στην Στήλη Τσεμπέρλιτας...

...βλέπεις στο αριστερό σου χέρι τον μεντρεσέ...

...και περνάς στην εσωτερική αυλή...

...όπου αμέσως πέφτεις πάνω στα σύνεργα για τους ναργιλέδες...

Αν θυμάμαι καλά, κόστισε 50 λίρες, ήτοι 25 ευρώ, πλην όμως είναι ένα αντικείμενο τέχνης αφού έχει την υπογραφή του κατασκευαστή του: σύλληψη Γιουσούφ Κατίπογλου, σχεδιασμός-υλοποίηση Anahtar Project. Να και το σχεδιάγραμα της θέσης του μεντρεσέ και του καταστήματος:

Η θέση του καταστήματος...

Το όνομα και η δνση του καταστήματος του ευγενέστατου Μπουρχάν Ασλάν...

Το πόσο καλαίσθητα φτιαγμένος είναι ο περιστρεφόμενος δερβίσης μου φαίνεται και από τη συσκευασία του, όπου αναγράφονται τα λόγια του Μεβλανά (για τους μη γνωρίζοντες: στον ιδεολογικό-θρησκευτικό χώρο του Ισλάμ  εμφανίστηκε, κατά τον 13ο αιώνα, ένας χαρισματικός άνθρωπος, ο Τζελαλεντίν Ρουμί, που άφησε τη σφραγίδα του στον μουσουλμανικό μυστικισμό. Για πολλούς, θεωρήθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους μυστικούς ποιητές του ανθρώπινου γένους και από τους συγχρόνους του δόθηκε το όνομα «Μεβλανά» που σημαίνει «ο δάσκαλός μας»):

Τα λόγια του Mevlana από την συσκευασία του περιστρεφόμενου δερβίση...

Το κατάστημα βρίσκεται στον περίβολο ενός μεντρεσέ που χτίστηκε το 1709 από κάποιον Αλή πασά, με καταγωγή από την πόλη Τσορλού (=Τυρολόη), κοντά στην Κων-πολη. Η λέξη που προέρχεται από την  αραβική λέξη ders (μάθημα) και σημαίνει «μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο«. Σ΄ αυτό διδάσκονταν παλιότερα η ανάγνωση και η ερμηνεία του Κορανίου η μουσουλμανική κατήχηση, ιστορία και το θρησκευτικό δίκαιο. Παράλληλα, η παράδοσή τους υπαγόρευε να υπάρχουν δίπλα στα κτίρια αυτά και διάφορα άλλα καταστήματα και φιλανθρωπικά ιδρύματα για εξυπηρέτηση των πιστών. Εξ ού και μέσα στην εσωτερική αυλή του μεντρεσέ θα βρεις καφενεία και μαγαζιά:

Η αυλή του μεντρεσέ με τα ναργιλετζίδικα...

Βέβαια, μετά τη Κεμαλική μεταρρύθμιση στη Τουρκία, οι μεντρεσέδες περιορίστηκαν. Στο εν λόγω μέρος, τώρα, που σου προτείνω θα βρεις και το κατάστημα με τα φυσητά γυαλιά του Μπουρχάν Ασλάν:

Η είσοδος του καταστήματος δώρων είναι μέσα από το ναργκιλέ καφέ...

Ταυτόχρονα, χαζεύοντας τα καντηλέρια που είναι παντού σκορπισμένα, μπορείς να παραγγείλεις τσάϊ ή καφέ και να καπνίσεις τον ναργιλέ σου. Εγώ το έκανα ένα βροχερό πρωϊνό και δεν ήθελα να ξεκουνηθώ μετά και να φύγω. Ο φίλος μου ο Αγγελής προτείνει το ναργιλετζίδικο Erenler Nargile (στα δεξιά του διαδρόμου της εισόδου), όμως εγώ σου  προτείνω το αριστερό  καφέ & ναργιλετζίδικο (δε θυμάμαι το όνομά του, όμως είναι χαρακτηριστικό):

Καφές κάτω από τα καντηλέρια...

...με ψηφιδωτά στα χαμηλά τραπεζάκια...

...με ωραίες γωνιές...

...με τον ναργιλέ έτοιμο...

...με πλήθος καντηλέρια πάνω από το κεφάλι σου...

...και με τον ευγενέστατο υπεύθυνο του καταστήματος "Bread and Water" να εξυπηρετεί τους περιφερόμενους πελάτες του (μιλάει και καλά αγγλικά!)...

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Μαρτίου 1, 2010.

4 Σχόλια to “Ενας δερβίσης στο τραπεζάκι του καθιστικού μου…”

  1. Στέλιο, εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο διάφανος γυάλινος δερβίσης-περιστρεφόμενη αέρινη «σβούρα» από φυσητό γυαλί που είχα πετύχει στο πωλητήριο του γνωστού κλειστού τεκέ!
    [Αλήθεια, μήπως ο τεκές άνοιξε λόγω Πολιτιστικής Πρωτεύουσας;]
    Αλλά φαντάζομαι και τι δερβισομπιχλιμπίδια θα κυκλοφορούν στο Ικόνιο…Την τελετή εδώ την έχω υπόψη. Άλλωστε, ανέκαθεν το αθηναϊκό Μέγαρο προς τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει πρόγραμμα με σχετικό θρησκευτικό χαρακτήρα.

  2. τα κατάφερες πάλι ρε μπαγάσα, να μας κολλήσεις εδώ με τόσα χρώματα, κίνηση και μυρουδιές….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: