7.- Shopping therapy –>


Πλάκες σαπουνιού με άρωμα τριαντάφυλλο από του Dervis

Πλάκες σαπουνιού με άρωμα τριαντάφυλλο από του Dervis

25 YTL)

Το τάσι που έχω αγοράσει εγώ από του Abdulla (τιμή: 25 YTL)

«Κάθε Σάββατο πρωί γίνουνταν το μεγάλο γλέντι του λουτρού … Ενα σαπούνι και δεύτερο σαπούνι και τρίτο σαπούνι, τρεις κι Αγιά Τριάδα. Και ύστερα το περέχυμα. Βουτούσε η Λωξάντρα το ασημένιο τάσι της μέσα στη μαρμάρινη γούρνα και περεχούσε την Ευτέρπη και δροσίζονταν … Και έτσι, μετά φανών και λαμπάδων, κουκουλωμένη μέσα σε παχύ μπρουσιανό μπουρνούζι, έβγαινε η Ευτέρπη από το ζεστό θάλαμο του λουτρού, περνούσε στον πιο δροσερό, κι από εκεί στη μεγάλη σάλα…» (Μ. Ιορδανίδου, «Λωξάντρα»)

Στο Καπαλί Τσαρσί, στον αριθμό 51 της Halicilar Cad., απέναντι από το Cafe Sultan, όπου πίνουμε τον καφέ μας, θα χαζέψεις το ένα από τα καταστήματα Dervis (το 2ο κατάστημα βρίσκεται στο νο.33 της Keseciler Cad.). Και το εννοώ, όταν λέω ότι θα χαζέψεις: σαπούνια, χειροποίητα υφαντά, πετσέτες, χάλκινα τάσια, γαλότσες, και όλα τα είδη για να μπεις για τα καλά στην παραπάνω ατμόσφαιρα του χαμάμ, ακόμη και όταν αφήσεις πίσω την Πόλη και γυρίσεις στο σπίτι σου (τηλ.: +90(212)5287883, email: info@dervis.com).

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται και ο … ανταγωνιστής: το κατάστημα του Abdulla, στο νο.62 της Halicilar Cad. (το 2ο κατάστημα βρίσκεται: Ali Baba Turbe Sokak no:25/27, στο Nurosmaniye). Αυτό είναι δίπλα στο Cafe Sultan (όλα γύρω-γύρω: πίνεις καφέ και ψωνίζεις!). Και εδώ σαπούνια, μπουρνούζια, αρώματα και λινά υφάσματα για τύλιγμα μετά το χαμάμ (τηλ.: +90(212)5273684, email: fescafe@superonline.com).

Προσωπικά, σου συνιστώ να πάρεις, είτε από τον ένα είτε από τον άλλον, πλάκες από σαπούνι με άρωμα τριαντάφυλλο, είναι εκπληκτικό το πόσο καθαρός θα νιώθεις μετά το μπάνιο. Και οπωσδήποτε ένα χάλκινο τάσι για να ρίχνεις νερό πάνω σου. Υπέροχη αίσθηση. Αν πάλι δε θες να αποχωριστείς το τρεχούμενο νερό του ντουζ, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για διακοσμητικό ή για να βάλεις αρωματικά ποτ-πουρί.

♥ ♣ ♦

cevahir1

Το σήμα του 'Cevahir' από το φυλλάδιό του

cevahir2

Η κάτοψη του 1ου ορόφου - Μπορείς να καταλάβεις τί γίνεται στους υπόλοιπους 5...

Αν και τα ψώνια στα μεγάλα εμπορικά κέντρα με κουράζουν, ωστόσο αναγνωρίζω ότι, κατ’αρχήν, υπάρχουν άλλοι που τους αρέσει και, σε δεύτερο επίπεδο, ένα εμπορικό κέντρο σημαίνει ευκολία πάνω απ’όλα. Στην Πόλη έχει πολλά και τεράστια εμπορικά κέντρα (δες έναν κατάλογο, εδώ), αυτό που αγγλιστί λέμε «The Mall». Εκτός από τα «Galleria», «Istinye Park», «Olivium», «Akmerkez» κλπ (για τα οποία θα σου μιλήσω εν καιρώ), σου προτείνω το  «Cevahir»: είναι πολύ μεγάλο (6 όροφοι, το 6ο μεγαλύτερο mall στον κόσμο) αλλά εύχρηστο (κυκλική διάταξη και όχι «απλωμένο»), είναι σε καλή περιοχή (Σισλί, Buyukdere Cad., No.22, τηλ.: +90 212 368 69 00), θα πας πολύ εύκολα (2 στάσεις από το Ταξίμ, με το μετρό που θα πάρεις μπροστά από το «Μαρμαρά Παλάς»), θα το βρεις και πολύ εύκολα (μόλις βγεις από το μέτρο στη στάση Σισλί/Μετζιντιγιέκιοϊ), θα το συνδυάσεις και με μία επίσκεψη στο ρωμέϊκο Κοιμητήριο της περιοχής (ακριβώς απέναντι, βλ. εδώ), ώστε να μη νιώθεις … τύψεις που έχασες όλη σου τη μέρα στα ψώνια. Κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία του αρχιτέκτονα Minoru Yamasaki, που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 17 υποψήφιες εταιρίες, εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2005, έχει 343 καταστήματα και, εκτός από τις διεθνείς φίρμες, θα βρεις και πολλές τουρκικές αλλά και σούπερ μάρκετ (τα διάσημα τουρκικά «Migros») και καφέ, μπαρ, megaplex κλπ. Εμένα προσωπικά, αντί για ψώνια, μ’αρέσει να κάθομαι στο (σε σχήμα βάρκας) μπαράκι, στο κεντρικό αίθριο του 1ου ορόφου, που το βλέπεις στην φωτογραφία παρακάτω, να πίνω ποτό, καφέ ή τσάϊ «ελμά» (μήλο) και να κοιτάω στην οροφή του το 2ο μεγαλύτερο ρολόϊ στον κόσμο:

DSC00345

Το μπαράκι στο αίθριο του 1ου ορόφου

DSC00344

Το ρολόϊ της οροφής του Cevahir

♣ ♥ ♦

DSC00276

Το κατάστημα της φίρμας στην Αιγυπτιακή Αγορά

Είσαι έτοιμος να αναχωρήσεις από την Πόλη. Και έχεις ξεχάσει να πάρεις τα απαραίτητα δώρα για το σόϊ και τους φίλους, ξέρεις εσύ: λουκούμια, τσάγια, μπαχαρικά, σιροπιαστά κλπ κλπ. Δηλαδή, όλα εκείνα τα πράγματα και πραγματάκια που πολύ εύκολα τα βρίσκει κανείς και στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, αλλά που όλοι  θεωρούμε απαραίτητο να τα φέρουμε από την Πόλη ντεμέκ σαν δώρο, γιατί έτσι έχει άλλο γούστο η υπόθεση! Τί κάνεις λοιπόν τώρα που ξέχασες να τα αγοράσεις είτε από το Καπαλί Τσαρσί είτε από τα λεγόμενα «καλά» καταστήματα τύπου Köska, που τέτοιες ώρες είναι κλειστά και αύριο το πρωί φεύγεις νωρίς και δεν θα τα βρεις ανοικτά? Εύκολη η λύση: ένα κατάστημα της φίρμας «Malatya Pazari», πέρα από το κεντρικό στην Αιγυπτιακή Αγορά, βρίσκεται και στην Ιστικλάλ, στο νο. 375  (περιοχή Tomtom, Beyoğlu, τηλ. 0090 212 245 76 48). Πρόκειται για μικρό κατάστημα, σε στυλ παντοπωλείου (δες την φωτογραφία), που έχει τυποποιημένα παραδοσιακά προϊόντα, γλυκά, ποτά  και μπαχαρικά (περίπου αυτό που οι πολίτες λένε: κουρουγιεμτζίδικο και εμείς: ξηροκαρπάδικο). Το καλό της υπόθεσης? Το έχω βρει ανοικτό σε κάτι απίθανες ημέρες και ώρες, ώστε πάντα βολεύει για τα ψώνια της … τελευταίας στιγμής!

mal2

Ξηροί καρποί, σύκα κλπ σε συσκευασίες δώρου

Καταγραφή

To κατάστημα στο Μπέϊογλου

♣ ♥ ♦

Katia Kiracı, Şapka & Çiçek

Για τα καπέλα και τις υφασμάτινες μπουτουνιέρες της κυρίας Κάτιας, στη «Στοά Χατζόπουλου» της Ιστικλάλ, διάβασε την ξεχωριστή ανάρτησή μου, εδώ

♣ ♥ ♦


34 Σχόλια to “7.- Shopping therapy –>”

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,,,
    ΚΟΝΤΕΥΩ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΣΤΟ ΜΠΑΚΙΡΚΙΟΙ,, ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΠΑΣΙΤΙ, ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟ ΜΙΓΚΡΟΣ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΧΑΜΑΜ ΣΑΜΠΟΥΝ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΣΑΚΙΡ!!!! ΕΦΕΡΑ, ΕΦΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΕΨΑΧΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΥΘΕΝΑ!!! ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΟΝΛΑΙΝ?????
    ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΔΙΝΑ

  2. ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!! ΥΠΟΦΕΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΧΑΜΑΜ ΣΑΜΠΟΥΝ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΣΑΚΙΡ, ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΟΥ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ!!!!! ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΕΧΩ ΣΤΗΝ ΘΕΊΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ,, ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ!!!

  3. πριν απο ενα χρονο στην αιγιπτιακη αγορα αγορασα απο εναν γερο που ειχε για μαγαζακι ενα ξυλινο τραπεζακι σαπουνια με αλοη οταν ξαναπηγα δεν τον βρηκα.εψαξα παντου ναβρω το ιδιο σαπουνι αλλα δεν βρηκα.μηπως ξερετε που μπορω να βρω.

  4. καλησπερα. έχω ακούσει ότι πωλουνται απομιμήσεις από τσάντες, ζώνες κτλ. γνωστών οίκων μόδας. απο που μπορω να αγοράσω; θα πάω το άλλο σ/κ.

  5. kalispera! pao stii poli gia mia evdomada, gia chalia gnorizi kaneis?

  6. Για τις… στερημένες: http://www.turkishsupermarket.co.uk/hacisakir-m-36.html

    Να προσθέσω στα αντικείμενα λατρείας την Boğaziçi Limon Kolonyası. Κάθε φορά που μπαίνω στο μετρό ξεπλένω τα χέρια μου μ’ αυτήν.

  7. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ
    ΗΤΑΝ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΝΤΣΕΡΤΑ -ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗΝ TV ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
    ΓΙΑΝΝΗΣ

  8. Thank you all in the info genuinely facilitates

    2/11/2011
    [url=http://www.mlaw.ws]עורך דין[/url]

    Hello. And Bye.

  9. Appreciate writing this. I love the world wide web because you can learn something new every day. I’ll share this with my friends, thank you!

  10. Hello mate. My partner and i really just like the particular writing and also your website all in all! Your posting is actually extremely plainly created and also effortlessly understandable. Your WordPress style is great as well! Would definitely be great to know exactly where My partner and i can acquire it. Please hold up the excellent work. We need far more this kind of webmasters such as you on the web and also much fewer spammers. Great friend!

  11. […] Σισλί, απέναντι από τω ρωμέϊκα κοιμητήρια, σου μίλησα εδώ αγαπημένε μου αναγνώστη. Το εμπορικό σήμα του […]

  12. θεραπεια ψυχης καθε φορα που επισκεπτομαι την αγαπημενη μου Πολη.Χρωματα κι αρωματα απο το balik pazari εως το Μisir carsisi.Kai κιουνεφε στη Ιστικλαλ μαζι με μυρωδατο καφε .Ακομα και το να καθησεις σ ενα παγκακι αγναντευοντας το Βοσπορο ειναι ανασα για αυτα που θα ερθουν μετα. Και μια βολτα με το καραβακι απεναντι στην Ασιατικη η ενα περιποιημενο Χαμαμ . Ασε τα ψωνια και κοιτα να αποθηκευσεις εικονες κανουν καλο στο μυαλο!!! Κ ι αν θες ψωνια ντε και καλα ψαξε να βρεις μεταξοτυπιες με παραστασεις κυνηγιου των Σουλτανων η περιστρεφομενους δερβισηδες η σκαλισμενες με αραβικα γραμματα πετρες τυρκουαζ για δακτυλιδια η μενταγιον . Αυτα και επανερχομαι

  13. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ!!!
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΣΑΝΤΕΣ ΕΠΩΝΥΜΕΣ «ΜΑΙΜΟΥ» ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΟ CAPALI CARSI ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ;
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΕΛΕΝΗ

  14. La Borsa > +90 212 522 6936

  15. η διευθυνση που μου εχετε πει για τις replica τσαντες δεν υπαρχει!!!

  16. Akousa stin poli iparxoun pola aromata apomimisis tha taxideuso aurio gia kostantinoupoli k thelo na paro aromata gia dwra. Mipos mporeite na me voithisete? Den xero pou na pao

  17. Ξέρετε που μπορώ να βρω επώνυμες τσάντες χονδρικής

  18. Καλησπερα ψαχνω ρεπλικα mont blanc τσάντα Ανδρική υπαρχει καμια Διεύθυνση τηλέφωνο η Ιστοσελίδα

  19. Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για το Blogg σας. Πριν χρόνια δεν θύμάμαι σε ποιά περιοχή βρέθηκα κατά λάθος σε μία τοπική γιορτή με μουσικές εκδηλώσεις μικροπωλητές και διάφορες άλλες δραστηριότητες.Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη ρευστή καραμέλα που φτιάχναν επί τόπου και την πουλούσαν σε ξυλάκια. Θα επισκεφτώ πάλι την πόλη στις 4-10 Ιουλίου. Γνωρίζετε μήπως αν υπάρχουν εκείνη την περίοδο τοπικές γιορτές? Θα μείνω στο Λάλελι.

  20. Δερμάτινες τσάντες έχει; Είναι ακριβές; Αν ναι που;

Σχολιάστε