2.- Μικρά και Χρήσιμα –>


Ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές στην Πόλη και στην Τουρκία

(ενημέρωση 2013):

Ελληνική σημαία

Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπουλης:

Δ/νση: Turnacibaci Sokak 22-Beyoglu 34433, Istanbul-Turkey
Τηλ.: (0090212) 3938290-1-2, 3938294
Fax: (0090212) 0090212 2521365
Ε-mail: grgencon.kon@mfa.gr
Web-Site: http://www.mfa.gr/istanbul

Γενικός Πρόξενος: Ματθιουδάκης Νίκος – ΣΠΑ

Ελληνική σημαία

Προξενείο Ανδριανούπολης:

Δ/νση: Şükrüpaşa Mah. Sok. 123, No: 2 -Edime
Τηλ.: (0090284) 2355804
Fax: (0090284) 355808
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0090 5335573413
Ε-mail: grcon.adr@mfa.gr

Πρόξενος: Βαρβαρήγου Κατερίνα – ΣΠΒ

Ελληνική σημαία

Λοιπές ελληνικές Αρχές στην Τουρκία: εδώ

Τουρκικές πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές στην Ελλάδα:

turk bayrak

Chancellerie:

8, rue Vass. Géorgiou II – 106 74 Athènes

Tél.: 210.726.30.00, FAX: 210.722.95.97

e-mail: info@turkishembassy.ondsl.gr

turk bayrak

Bureau du Conseiller Commercial:

26, rue Righillis – 106 74 Athènes

Tél.: 210.722.21.96, FAX: 210.724.29.48

e-mail: dtati@otenet.gr

turk bayrak

THESSALONIKI: Consulat Général

151, rue Ag.Dimitriou, 546 34 Thessaloniki

Tél.: 2310.248.452, Fax: 2310.248.450

e-mail: selcons@otenet.gr

M. Tugrul BILTEKIN, Consul  Général


Διαβατήριο

ΘΕΩΡΗΣΗ:

Για το ταξίδι στην Πόλη και εν γένει την είσοδό στην Τουρκία δεν απαιτείται θεώρηση (Visa) αλλά χρειάζεται μόνο το διαβατήριο (για την Πόλη μόνο ταυτότητα νέου τύπου με λατινικά στοιχεία). Αν είσαι υπήκοος άλλου κράτους και πας στην Πόλη από την Ελλάδα, θα βγάλεις βίζα στα σύνορα με ένα μικρό ποσό. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής είναι οι τρεις μήνες. Το όχημα των ενδιαφερομένων τουριστών μπορεί να παραμείνει στη χώρα 180 ημέρες μέσα σε ένα έτος (απαιτείται πράσινη κάρτα από την ασφαλιστική σου εταιρία), βλ. και εδώ.

Red Cross

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ:

Δεν απαιτείται εμβολιασμός. Στην Πόλη θα βρεις φαρμακεία (eczane) και κρατικά νοσοκομεία (hastane). Λίστα των νοσοκομείων της Πόλης, στα αγγλικά, εδώ.

Closed

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ:

Επίσημη αργία είναι η Κυριακή. Την περίοδο των μεγάλων μουσουλμανικών εορτών Ραμαζάνι (Ramadan στα αραβικά, Ramazan στα τουρκικά), Seker Bayrami, και Kurban Bayrami, κάποια καταστήματα στα περίχωρα της Πόλης μπορεί να είναι κλειστά. Τα μεγάλα καταστήματα στο κέντρο, όχι. Στο Μεγάλο Παζάρι (Καπαλί Τσαρσί), όταν βλέπουν ότι υπάρχει κίνηση Ελλήνων, κάνουν αναγγελίες στα ελληνικά για τις ώρες λειτουργίας την επόμενη ημέρα. Επίσημες αργίες είναι και οι εθνικές εορτές: 29 Οκτωβρίου, 23 Απριλίου, 19 Μαΐου, και 30 Αυγούστου καθώς και η Πρωτοχρονιά. Λίστα επίσημων αργιών, εδώ.

Meteo

ΩΡΑ-ΚΑΙΡΟΣ:

Η Κωνσταντινούπολη έχει την ίδια ώρα με εμάς. Διεθνώς, 2 ώρες μπροστά (+2) από την ώρα Γκρήνουϊτς (GMT). Ο,τι καιρό έχουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε ποσοστό 90% τον έχουμε αύριο, με μία ημέρα διαφορά δηλαδή, στην Πόλη (πρακτική παρατήρηση-συνεισφορά στο blog της φίλης μου της Γιώτας!). Ως καταλληλότερες εποχές ενδείκνυνται η άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε και μπορείς να απολαύσεις βόλτες στα πάρκα και τις παραλιακές λεωφόρους. Το καλοκαίρι πιθανόν να έχει πολύ ζέστη και υγρασία, παράγοντες που, σε συνδυασμό με την πολυκοσμία, μπορεί να δημιουργήσουν δυσφορία. Ο χειμώνας είναι σχετικά ήπιος, με κρύο και βροχές αλλά και χιόνια, που είναι μαγεία!

YTL

ΝΟΜΙΣΜΑ-ΙΣΟΤΙΜΙΑ:

Από 1.1.2005, το νόμισμα της Τουρκίας είναι η νέα τουρκική λίρα (YTL, προφέρεται: «γιετελέ»). Για να μην δυσκολεύεσαι: 1 ευρώ είναι περίπου 2 παρά κάτι νέες τουρκικές λίρες (στις 21/3/08 ήταν 1,87 * στις 30/4 ήταν 1,99 * στις 26/9/08, στο ανταλλακτήριο «BEYAZIT», η ισοτιμία ήταν 1 YTL=1,792 ευρώ και στο τελευταίο μου ταξίδι, στις 11/9/09, η ισοτιμία ήταν 1 ευρώ = 2,17 λίρες όπως αναγράφει η απόδειξη του «Satir Döviz«, στο Καντίκιοϊ). Συνάλλαγμα μπορείς να προμηθευτείς από τράπεζες και ανταλλακτήρια συναλλάγματος (Döviz), και υπάρχουν πολλά κατά μήκος της Ιστικλάλ. Κυκλοφορούν χαρτονομίσματα των: 100YTL, 50YTL, 20YTL, 10YTL,5YTL, 1YTL. Σε κέρματα κυκλοφορούν: 1ΥΤL, 50 ΥK (Yeni kurus), 25 YK, 10 YK, 5 YK, 1YK (100 YK= 1YTL). Η παλιά τουρκική λίρα κυκλοφορούσε σε χαρτονομίσματα των 20.000.000, των 10.000.000, των 5.000.000, των 1.000.000, των 500.000 και των 250.000. Σε κέρματα κυκλοφορούν: 250 Bin Lira (= 250.000), 100 Bin Lira (= 100.000), 50 Bin Lira (= 50.000).

Timetable

ΩΡΑΡΙΟ:

Στην Πόλη τα εμπορικά ανοίγουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Παραμένουν κλειστά το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή, όμως στην Ιστικλάλ και τις άλλες μεγάλες οδούς λόγω τουρισμού ανοίγουν και την Κυριακή. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές, ακόμη και για ποσά πολύ μικρά (πχ καφές στα Στάρμπακς), πράγμα που εμείς δε θα κάναμε στη χώρα μας.

water

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Το νερό της βρύσης ΔΕΝ πίνεται και θα δείς σχετική ανακοίνωση στα μπάνια των μεγάλων ξενοδοχείων. Αρα, πίνουμε μόνον εμφιαλωμένο (η φίλη μου η Βούλα επιμένει ότι ακόμη και το εμφιαλωμένο νερό είναι κάπως γλυφό, οπότε καταφεύγουμε στις ξένες φίρμες ή αγοράζουμε μερικά μπουκαλάκια νερό δικής μας φίρμας από τα ελληνικά dutyfree, στους Κήπους, πριν τα τουρκικά σύνορα).

Electricity

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ:

Σε όλη την Πόλη ισχύουν τα 220 V. Τα φις είναι ευρωπαϊκού τύπου, με 2 «δόντια«.

Ταξί

ΤΑΞΙ:

Εδώ γελάμε! Τα ταξί στην Πόλη είναι κίτρινα και (τα περισσότερα) παλιά, χωρίς air-condition και σε όχι πολύ καλή κατάσταση. Είναι, όμως, πολλά, έχουν σήμανση, βρίσκονται παντού και (παράδοξο!) σπανιότατα παίρνουν διπλοκούρσα: εξ αυτού του λόγου, δεν αρνούνται ποτέ να επιβιβάσουν όλη την παρέα, δηλ. και 5 άτομα ακόμη μαζί. Αυτό οπωσδήποτε εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Kαι είναι σε γενικές γραμμές φθηνά: η διαδρομή Ταξίμ-Σουλτάναχμετ κοστίζει από 7 έως 10 λίρες, ανάλογα και με το κυκλοφοριακό της μέρας και της ώρας. Υπάρχει ταξίμετρο, αλλά καλόν είναι μόλις επιβιβαστείς να το δείξεις στον οδηγό και να πεις: «Saati dizin» ώστε να μη «ξεχάσει» να το μηδενίσει. Μην διαπραγματεύσαι την τιμή με κάθε οδηγό, καλύτερα αναζήτησε επίσημη στάση ταξί ή ψάξε για άλλο. Δέχονται ευρώ, οπότε δε χρειάζεται να ψάχνεις για λίρες, και σήμερα που η ισοτιμία είναι εύκολη (βλ. παραπάνω), δεν μπορεί κανείς να σε ξεγελάσει στα ρέστα. Εκτός από τα ταξί, μπορείς να πάρεις κίτρινο «βαν» των 6-8 ατόμων, που λέγεται «ντολμούζ» (dolmus: συνήθως έχει ένα μεγάλο «D» και σημαίνει: «είναι γεμάτο»), έχει σχετικά φθηνό κόμιστρο, συνήθως με συμφωνία οδηγού-επιβάτη, και με το οποίο κατεβαίνεις όπου θες (σα λεωφορείο, πες τη λέξη «burada», που σημαίνει «εδώ» για να σταματήσεις) αλλά περιμένεις να γεμίσει επιβάτες για να ξεκινήσει για τον προορισμό που διάλεξες. Τα «ντολμούζ» συμφέρουν όταν έχεις μεγάλη παρέα.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ:

Στην Πόλη θα βρεις λεωφορεία, μετρό, ελαφρύ τραμ, ρετρό τρόλεϋ και καραβάκια! Τα λεωφορεία (ιδιωτική αστική συγκοινωνία της Ozel Halk και  δημόσια λεωφορεία της ΙΕΤΤ), καλύπτουν διάφορους προορισμούς, υπάρχει αφετηρία στην Πλατεία Ταξίμ για αρκετούς από αυτούς (π.χ. μπορείς να πάρεις λεωφορείο για να πας στο Ορτάκιοϊ) και, αντί να ψάχνεις κέρματα, μπορείς να αγοράσεις μία κάρτα -5-  διαδρομών που ακυρώνεται με μαγνητικό τρόπο σε μηχάνημα μπροστά στον οδηγό. Πολύ σωστή κίνηση είναι να προμηθευτείς το «Akbil», ένα ηλεκτρονικού τύπου εισητήριο (μου θυμίζει λεβιέ ή ανοικτήρι κονσέρβας: πλαστική λαβή και μεταλλική κεφαλή), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού (δες τη σχετική μας ανάρτηση, εδώ). Το προ-πληρώνεις στους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, και καταβάλλεις μια μικρή εγγύηση η οποία επιστρέφεται,  με αυτό έχεις έκπτωση 10% και μπορείς να προσθέτεις μονάδες. Τοποθετείς το «Akbil» στην υποδοχή που βρίσκεις στους σταθμούς ή στα μηχανήματα των λεωφορείων κλπ και αφαιρούνται τα ανάλογα κόμιστρα. Πρόσεξε ιδιαίτερα το λεωφορείο Τ4: συνδέει την παλιά πόλη (Σουλτάναχμετ) με το Ταξίμ και την αρχή της Ιστικλάλ.

DSC00396

Λεωφορείο Özel Halk…

Λεωφορείο της ΙΕΤΤ…

Με το Μετρό (που η διακόσμησή του μοιάζει πολύ με του αθηναϊκού, δες  το σταθμό της Πλατείας Ταξίμ), μπορείς να κάνεις τη βόρεια διαδρομή: Taksim – Osmanbey – Sisli/Mecidiyeköy – Gayrettepe – Levent -4.Levent (πρόσφατα άνοιξε και ο σταθμός του Σίσχανε, πριν από το Ταξίμ, που συμπίπτει με το τέλος της Ιστικλάλ, στην Πλατεία Τουνέλ), ή, τη δυτική διαδρομή: Aksaray-Havalimani (αεροδρόμιο), η οποία περνά από διάφορες γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως το Bayrampasa (κοντά και ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων, Otogar), το Bakirköy (Μακροχώρι της Λωξάντρας), το Zeytinburnu (που είναι σταθμός ανταπόκρισης, δηλ. … Aktarma Istasyonu: βλ. εδώ σταθμούς και δρομολόγια). Hδη κατασκευάζεται και η γραμμή ευρωπαϊκής-ασιατικής πλευράς, κάτω από το Βόσπορο.

Ολο το σύστημα μετρό, τραμ, τρόλεϋ της Πόλης

Ολο το σύστημα μετρό, τραμ, τρόλεϋ της Πόλης: «κλικ» για μεγέθυνση…

Το ελαφρύ (halif) τραμ καλύπτει την διαδρομή: Kabatas – Findikli – Tophane – Κaraköy – Γέφυρα Γαλατά – Eminonü – Σιδ.Σταθμός Sirkeci – Gülhane – Sultanahmet – Beyazit – Laleli – Αksaray – Zeytinburnu και από κει έως το Bagcilar, και στην αρχική διαδρομή του (από Γαλατά ως Μπεγιαζίτ) μπορείς να θαυμάσεις ονομαστά μνημεία της Πόλης: από το Γενί Τζαμί ως την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί και το Πανεπιστήμιο. Το εισιτήριο, για τη διαδρομή που είναι ενδιαφέρουσα (Σουλταναχμέτ-Καράκιοϊ),  κοστίζει 1,60 ΥTL (νέα τουρκική λίρα), δηλ. 80 λεπτά του ευρώ (!), και αντιστοιχεί σε μία μικρή μεταλλική «μάρκα», το «ζετόν», που το αγοράζεις από τα γκισέ που υπάρχουν σε κάθε στάση («Jeton Gisesi»). Ρίχνεις το «ζετόν» στην είσοδο της αποβάθρας και μπαίνεις στο όχημα που έρχεται. Γραμμή tramvay υπάρχει και βόρεια, από Edirnekapi έως Sultançiftligi.

Καταγραφή Τα χαρακτηριστικά ρετρό κόκκινα τρόλεϋ («nostalji tramvayi») θα τα βρεις να κάνουν τη διαδρομή Πλατεία Ταξίμ-Τουνέλ (δηλ. τέρμα της Ιστικλάλ, της μεγάλης πεζοδρομημένης οδού). Στο Τουνέλ θα πάρεις το υπόγειο βαγόνι («funiküler») που θα σε κατεβάσει στη Γέφυρα του Γαλατά (άνοιξε και νέα γραμμή Ταξίμ-Καμπατάς, προσοχή τελευταίο δρομολόγιο στις 9 μμ). Ολα αυτά με 90 kurus (λεπτά). Υπάρχει και o προαστιακός («banliyö treni«), από Σ.Σ. Σίρκεζι έως Halkali, που διασχίζει παραλιακά όλο το Σαράϋμπουρνού και περνά από ωραία μέρη: το Κούμκαπι (Κοντοσκάλι), το Γιεντίκουλε, το Yesilköy (ο πάλαι ποτέ Αγιος Στέφανος), το προάστιο της Florya. Τέλος, η θαλάσσια συγκοινωνία εξυπηρετεί για να πας από Εμίνονου και Καράκιοϊ (οι 2 αποβάθρες εκατέρωθεν της Γέφυρας Γαλατά) σε στάσεις της ευρωπαϊκής και ασιατικής ακτής (πχ Καντίκιοϊ, Ούσκιουνταρ κλπ). Εισητήρια κόβεις από τα περίπτερα με τις ομοιόμορφες πορτοκαλί επιγραφές: πχ Üsküdar Iskelesi.

Συσκευή

ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΛΗΣΗΣ:

Για την ασιατική ακτή, καλείς το πρόθεμα 9216+τον αριθμό κλήσης. Για την ευρωπαϊκή ακτή, καλείς το πρόθεμα 9212+τον αριθμό κλήσης. Για να καλέσεις Ελλάδα, σταθερό ή κινητό, βάζεις το πρόθεμα 0030+τον αριθμό κλήσης. Υπάρχουν προπληρωμένες κάρτες τηλεφωνίας, καρτοτηλέφωνα σε κάθε δρόμο και πακέτα καρτοκινητής σύνδεσης κινητού τηλεφώνου από Vodafone TR, Avea, Turkcell.

airplane

ΠΩΣ ΠΑΩ (οι πληροφορίες είναι υπό αναθεώρηση):

Στην Πόλη μπορείς να πάς: (α) Mε λεωφορείο του ΟΣΕ, από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη καθημερινά πλην Κυριακής (19.00) και από Πόλη για Αθήνα καθημερινά πλην Πέμπτης (10.00). Τηλέφωνο Σταθμού Αθηνών: 210-5298739. Τηλέφωνο Σταθμού Θεσσαλονίκης: 2310-538367. O ΟΣΕ συνεργάζεται με το τουρκικό πρακτορείο Derya: για Θεσσαλονίκη, επιβίβαση από Νέο Σ.Σ., αποβίβαση στο Σταθμό Otogar στο Bayrampasa. (β) Με το τραίνο Φιλία-Dostluk και καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη (αναχώρηση: 19.58) για Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα (αναχώρηση: 20.30). Από 08 Ιουλίου 2005 υπάρχει καθημερινό δρομολόγιο (χειμώνα-καλοκαίρι) της αμαξοστοιχίας, που αποτελείται από κλιματιζόμενες κλινάμαξες. Η συνολική διάρκεια του ταξιδιού είναι 11 ώρες και 30 λεπτά.  Πριν από τον Ιούλιο του 2005 η σιδηροδρομική διαδρομή Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, με μετεπιβίβαση στο συνοριακό σταθμό του Πυθίου,  είχε διάρκεια 14 ώρες και 30 λεπτά περίπου. Το εισιτήριο για το ταξίδι (από Θεσσαλονίκη προς Κωνσταντινούπολη) κοστίζει συνολικά 48,24 ευρώ για β’ θέση με χρήση κλίνης σε δίκλινο διαμέρισμα, ενώ για α’ θέση 84,86 ευρώ με χρήση μονόκλινου διαμερίσματος. Στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ενδιάμεσες στάσεις στις πρωτεύουσες των νομών απ’ όπου διέρχεται η αμαξοστοιχία. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη αυτόν τον τρόπο ταξιδιού, άλλοι φίλοι λένε ότι ξεκουράζονται, κοιμούνται στις καμπίνες (μονόκλινες ή δίκλινες) και ότι περνάνε ωραία. Aλλοι λένε ότι συνεχώς ξυπνάνε από τους ελέγχους, ότι δεν υπάρχει μπαρ (στην ελληνική αμαξοστοιχία), ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και ότι κάνεις 15 ώρες για να φτάσεις (μέσω Ανδριανούπολης). Σε κάθε περίπτωση, διάβασε  τη μαρτυρία ενός … αυτόπτη!  Το μεγάλο πλεονέκτημα του «Φιλία-Dostluk»: να φτάσεις πρωί στην Πόλη και να κατέβεις στο Σταθμό Sirkeci, να δεις μπροστά σου το Eminonu και τον Βόσπορο και να νιώσεις λίγο σαν την … Αγκάθα Κρίστι όταν έγραφε το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές στο «Pera Palace» όπου διέμενε! Για την εμπειρία του ταξιδιού, διάβασε εδώ. Για τις διαδρομές και τα ωράρια: TCDD (Turkish Republic State Railways). (γ) Με τα πολυτελή λεωφορεία (ηλιοροφή, aircondition, τηλεόραση, walkman, καφές, τσάϊ σε όλη τη διαδρομή και διεκπεραίωση του τελωνειακού ελέγχου!) της τουρκικής εταιρίας ΜETRO, που έχει 3 δρομολόγια καθημερινά από τη Θεσσαλονίκη προς την Πόλη (10.00, 22.00 και 23.30) και το αντίστροφο (10.00, 18.00 και 22.00). Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη: παλιά ΚΤΕΛ Λαγκαδά, πίσω από την Ποδηλατούπολη, στο Βαρδάρη (τηλ. Θεσσαλονίκης: 2310-241545, Crazy Holidays, βλ. και εδώ). Αναχώρηση από Πόλη: Σταθμός Otogar στην περιοχή «Μπαϊράμ-πασά». Σημαντικό: μικρά βαν της εταιρίας σε μεταφέρουν δωρεάν από εκεί στο Ταξίμ ή σε όποιο σημείο θες, ΔΩΡΕΑΝ! Επίσης, την ημέρα της αναχώρησής σου, αναλαμβάνουν πάλι ΔΩΡΕΑΝ να σε μεταφέρουν στο Otogar από το γραφείο του Ταξίμ (τηλ. 0212-2939203, Inönü cad. γωνία με Hariciye Konagi Sok., λίγο πιο κάτω από το πασίγνωστο στους Ελληνες ξενοδοχείο Marmara, στο παρκάκι μπροστά από το κινέζικο ρεστωράν με την χαρακτηριστική φολκόρ κόκκινη πύλη). Στο Otogar πηγαίνει και το Μετρό. Μειονέκτημα της εταιρίας: δεν μιλάει κανείς υπάλληλος αγγλικά! Λύση: τη στήνεις έξω από τα γραφεία και όποιος νεαρός τούρκος μπει, τον αγγαρεύεις να σου κάνει τον διερμηνέα! Σημαντικό: εξαιρετικά ευγενικό προσωπικό! Διάρκεια ταξιδιού: 9-10 ώρες με στάσεις. Τιμή: 80 ευρώ με επιστροφή. Πολύ καλή λύση, κάνεις και παρέες στο ταξίδι! Σημείωση: δρομολόγια με λεωφορεία εκτελεί (από Αθήνα για Πόλη, μέσω Θεσσαλονίκης, κάθε Τετάρτη και  Παρασκευή, αναχώρηση στις 15.30 από Π. Φάληρο και στις 16.30 από Σταθμό Λαρίσης, και από Πόλη για Αθήνα, μέσω Θεσσαλονίκης, κάθε Τρίτη και  Σάββατο, αναχώρηση στις 15.30  από Ταρλάμπασι και στις 16.30 από Bayrampasa) και η τουρκική εταιρία DERYA TURIZM (παλιότερα συνεργαζόταν με ΟΣΕ, ίσως συνεχίζει ακόμη, βλ. παρακάτω τη διαφήμιση για στοιχεία επικοινωνίας). (δ) Αεροπορικώς, με Ο.Α. (αν την προλάβουμε και δεν κλείσει!) ή Turk Hava Yolari (THY). Επίσης, με Aegean, από 9 Σεπτεμβρίου 2009, βλ. εδώ. Το αεροδρόμιο (Hava Alani) της ευρωπαϊκής ακτής ονομάζεται «Atatürk International Airport» και το μικρότερο της ασιατικής ακτής: «Sabiha Gökçen International Airport«. Από τον αερολιμένα Ατατούρκ, θα βρεις εξπρές λεωφορείο, με αφετηρία έξω από το κτίριο των αφίξεων. Προσοχή: επέλεξε εκείνο που έχει προορισμό την πλατεία Τaksim. Μπορείς ακόμη να πάρεις και μετρό, που συνδέει το αεροδρόμιο με την περιοχή του Aksaray. Από εκεί, με τραμ μέχρι το Σουλταναχμέτ (περιοχή Αγίας Σοφίας) και το Καράκιοϊ. Μετά, με το Τουνέλ μέχρι την Ιστικλάλ. Μπορείς ακόμη να συμφωνήσεις με το ξενοδοχείο και σου στείλουν αυτοκίνητο να σε παραλάβει, έναντι λογικού αντιτίμου ή και δωρεάν, στα μεγάλα ξενοδοχεία (30 ευρώ πληρώσαμε τον Ιούνιο του 2011 για μεταφορά 2 ατόμων στο ξενοδοχείο, στο Πέρα). (ε) Με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. (στ) Τέλος με το αυτοκίνητό σου, μέσω Κήπων-Ipsala (παραλιακά) ή Καστανιών-Αδριανούπολης (από βόρεια). Στην πρώτη περίπτωση, θα αντιμετωπίσεις σύγχρονα τελωνεία και παραλιακό δρόμο που ακόμη φτιάχνεται, αλλά βελτιώνεται συνεχώς. Στη δεύτερη περίπτωση: πολύ καλός αυτοκινητόδρομος, μέσα από ηπειρωτική χώρα, αλλά με παλιά τελωνεία, διόδια και οπωσδήποτε μεγαλύτερη απόσταση. Και στις 2 περιπτώσεις, κακοί οδηγοί… Αλλά το ταξίδι οδικώς είναι πάντοτε μία εξαιρετική ευκαιρία να σταματάς όπου θες («λέει» πολύ το τσάϊ ή ο καφές στο λιμάνι της Ραιδεστού, στην ιχθυόσκαλα). Δύο συμβουλές: βενζίνη βάζεις στην Ελλάδα γιατί είναι φθηνότερη. Και το αυτοκίνητο, όταν φτάσεις στην Πόλη, το αφήνεις στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου ή σε κάποιο άλλο φυλασσόμενο (π.χ. δίπλα στο κτίριο της τουρκικής τηλεόρασης), διότι η κίνηση είναι δραματική! Και οι οδηγοί αλλόφρονες!

Η έξοδος του αεροδρομίου της Πόλης…

25-1-2013 11-37-24 μμ

Τα δρομολόγια της ΜΕΤRO (αγγελία της 25.1.2013)…

25-1-2013 11-37-24 μμ

Τα δρομολόγια της DERYA (αγγελία της 25.1.2013)…

To πρωϊνό που σερβίρουν οι Τουρκικές Αερογραμμές στην πτήση Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη

th_faucetandsinkinststraighton_web

Διαδικτυακά «εργαλεία» υπολογισμών:

* Calculator για να μετατρέψεις το κιλό σε οκά κλπ: WorldWideMetric

* Για τη συμβατότητα ηλεκτρικών συσκευών: WorldWidePowerGuide

* Γεωγραφικά στοιχεία για την Πόλη και την Τουρκία: WorldMap

* Διαφορά ώρας: TimeZone

* Ισοτιμία νομίσματος: ΧΕ.Conversion

* Ελληνο-τουρκικό και Τουρκο-ελληνικό λεξικό: Onlineyunanca


55 Σχόλια to “2.- Μικρά και Χρήσιμα –>”

 1. ταξιδεψα δυο φορες με τρενο για την istanbul ομολογω πως η τουρκικη αμαξοστοιχια ειναι καλυτερη απο την ελληνικη εχει νερο …τουλαχιστον να πλυθεις ,θεωρω οτι και τα βαγονια ειναι σε καλυτερη μοιρα απο το αντιστοιχο ελληνικο.προσωπικα δυσκολευτικα να κοιμηθω γιατι οντως οι ελεγχοι ειναι θορυβωδεις οταν ομως εγεινε εκανα ενα πολυ ωραιο υπνο σκεφτωμαι να παω ξανα αρχες μαιου θα με ακολουθησει κανεις?

 2. Σπύρο από πού είσαι? Η μία φίλη του «Εις την Πόλιν» έχει το ίδιο επώνυμο με σένα 🙂 Οι παρατηρήσεις σου είναι σωστές και σε ευχαριστούμε. Εμείς σχεδιάζουμε να ξαναπάμε αρχές Απρίλη, θα προηγηθούμε!

 3. μενω θεσσαλονικη ισταμπουλ θα παω αρχες μαιου θελει να με ακολουθισει κανεις? θα παω με τρενο ξανα κριμα γιατι δεν το αναβαλετε να παμε ολοι μαζι?

 4. @ΣΠΥΡΟΣ: Μα βρε Σπύρο δε γίνεται να ακυρώσουμε ξεν-χεία κρατημένα εδώ και μήνες! Ασε που εμείς προτιμάμε το υπερπολυτελές λεωφορείο του METRO TURIZM.

 5. Συγχαρητηρια! Θαυμασιο μπλοκ.
  Ενω εχω παει 4 φορεs στην Πολη οδικοs απο Αθηνα ειται μεσω κηπων ειται μεσω καστανιων,παλη θα παω γιατι αγαπω πολλη την Πολη λογο καταγωγηs και Ανατοληs.
  Τωρα ομωs θα εχω και βοηθεια τιs δικεs σαs πληροφοριεs!
  Με αγαπη
  Θοδωρηs.

 6. […] Info: για το ταξίδι στην Πόλη με το τραίνο, βλ. εδώ, εδώ και εδώ! […]

 7. […] πηγαίνουν στην Πόλη: * Απο Αθήνα ξεκίνησε πρόσφατα και η εταιρεία METRO Turizm καθημερινά νέο δρομολόγιο, απευθείας για […]

 8. […] Για τα άνετα δρομολόγια της “Metro Turizm” σου μίλησα εδώ… Και ο Αγγελής έκανε σχετική ανάρτηση στο δικό του […]

 9. […] ταξί, από μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ξεμένεις (βλ. και εδώ). Πόσο μάλλον στην Πλατεία Tαξίμ. Εκείνο, όμως, που […]

 10. […] της Πόλης, Özel Halk (ένα από αυτά με το μπλέ χρώμα, βλ. εδώ), και, με κόμιστρο 3 λίρες, να διασχίσουμε την Γέφυρα […]

 11. Γεεα σας – πρόσφατα (Μάρτιος 2010) αποφασίσαμε να πάρουμε το τρένο-κλινάμαξα από την Πόλη στην Θεσσαλονίκη – Εμπειρία? ΦΡΙΚΤΗ (δική μου), ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ (της συζύγου) – επηρεαστήκαμε από Τούρκο φίλο που ήταν ενθουσιασμένος, αλλά τελικά ..χάσαμε, ήταν το Ελληνικό τρένο το βράδυ εκείνο – κλινάμαξα της δεκαετίας του 1950, τουαλέτα απαράδεκτη για Ευρώπη του 2010, το τρένο συμεριφερόταν ως ..άλογο – υπερβολικό κούνημα τουλάχιστον στο τουρκικό κομμάτι, δεν υπάρχει εστιατόριο (για 12 ώρες ταξίδι!!!) μόνο τύπου ..σνακ, που ο υπάλληλος σε προμήθευε κρουασάν, πατατάκια, νερό, κρασί – μας άλλαξαν θέσεις, βάζοντας μας όλους σχεδόν στο μεσσαίο βαγόνι, διότι…τα άλλα 2 βαγόνια δεν είχαν καλή θέρμανση!!! (μιλάμε για εξωτερικές θερμοκρασίες 5-7 βαθμούς) – και κατά πολύ ακριβότερο απότι τα λεωφορεία (70 ευρώ έκαστος να πας, περίπου διπλάσια τιμή απότι του λεωφορείου), και με διάρκεια +3,5 ώρες περίπου πότι το λεωφορείο – Συνιστούμε σε όλους να αποφύγουν αυτήν την τρομακτική εμπειρία!!

 12. παιδια θα παω στην Πολη 1 Ιουλιου σε εναν φιλο μου..θελω να ταξιδεψω με τρενο.. αν θελει κανεις να μ κανει παρεα στο ταξιδι ας στειλει

 13. einai kataplhktikh h xora

 14. Γεια σας και συγχαρητηρια για το site. Θα παω στη Πολη μεσα Οκτωβρη για 1 φορα, μονος και σκεφτομαι να παω με το λεωφορειο.Απλα διαβασα πως δεν μιλαει καποιος αγγλικα απ το προσωπικο και ελπιζω να μην υπαρξει καποιο προβλημα συννενοησης μεχρι να φτασουμε καθως στη Πολη θα με περιμενει ο τουρκος φιλος μου.

 15. Το σχόλιο του Βασίλη μου φάνηκε τόσο οικείο, σαν να περιέγραφε το ταξίδι μου Αθήνα-Βουδαπέστη το 2004. Μάλλον πρέπει να ανεβάσω μια ανάρτηση τώρα που μου το θύμισε. Ναι αυτές είναι όντως εμπειρίες ζωής που μας θυμίζουν πόσα πρέπει ακόμα να βελτιώσουμε σ’αυτή τη χώρα. Καλό Κυρικαόβραδο απ’την Βουδαπέστη με αγάπη.

 16. THELO NA PAO KONSTANTINOUPOLI NA EIMAI EKEI PARASKEYH 20 MAIOY.ME TI MESO MOY PROTEINETE.AN MPOREI KAPOIOS NA MOY PEI KAI TIMES EISITIRION…

 17. THELO NA PAO KONSTANTINOUPOLI NA EIMAI EKEI PARASKEYH 20 MAIOY.ME TI MESO MOY PROTEINETE NA KANO TO TAKSIDI.AN MPOREI KAPOIOS NA MOY PEI KAI TIMES EISITIRION…

 18. Ενδιαφέρων . Για τα τελευταία αποτελέσματα μεταξύ ισοτιμιών υπάρχει αυτός ο μετατροπέας νομισμάτων οπού μπορεί κάποιος να μετατρέψει από νόμισμα σε νόμισμά και να δει σε πραγματικό χρόνο την αξία τον νομισμάτων. Το προτείνω γιατί ίσος να φανεί χρήσιμος.

 19. θα πάω στην ΠΟΛΗ με το αυτοκινητό μου και θα ταξιδέψω σεαλλη χώρα με αεροπλάνο.Ξέρετε που μπόρω να αφήσω το αυτοκινητό μου να είναι ασφαλές και οικονομικό?

 20. Γειά χαρά κι από μένα παιδιά.

  Πρόκειται να ταξιδέψω αεροπορικώς στην Πόλη στις γιορτές με μεμονωμένο πακέτο από τουριστικό πρακτορείο της Αθήνας.

  Το ξενοδοχείο που μας αρέσει βρίσκεται στην περιοχή Sultanahmet και αναρωτιέμαι εάν είναι καλά να μείνουμε εκεί σε σχέση με την περιοχή Ταξίμ.

  Ξέρει κανείς τα υπέρ και τα κατά;
  Ευχαριστώ πολύ
  καλέντουλα

 21. Eivai para poli oreya blog. Mou araseı poli. Apo pou akrivos ; apo tiv poli ;

 22. θελω να μαθω για δικηγόρους στην Πολι που μιλουν Ελληνικα

 23. Εμεις πήγαμε αρχές Ιανουαρίου στην Πόλη, αεροπορικώς αλλά είχαμε κλεισει ξενοδοχείο και τα πάντα μόνοι μας και ήταν υπεροχα! Soultanahmet μείναμε σε ένα υπεροχο μικρό ξενοδοχείο Soumengen λεγεται, χρησιμοποιήσαμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς φάγαμε υπέροχα και γενικά παρόλο που γυρνούσαμε κάθε βράδυ με λεωφορεία και τραμ πίσω στο ξενοδοχείο δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα, Προτείνω ανεπίφύλακτα να το κάνετε αυτό το ταξίδι… εγώ 4 με 5 Ιανουαρίου ξανα πάω με τον σύζυγό μου αλλά αυτή τη φορά με το τραίνο.

 24. θα παω για πρωτοχρονια στην πολη με γρουπ . αν ξερει κανεις, οι τουρκοι πως γιορταζουν την αλλαγη χρονιας? μια συμβουλη για ενα καλο μαγαζιν που μπορει να κανεις ρεβειον? και κατι αλλο… το πρακτορειο εκλεισε το ξενοδοχειο στην περιοχη μερτερ. το ειδα στο χαρτι , ειναι κοντα απο αεροδρομιο αλλα μακρια απο την ιστικλαλ, νισαδασι. ξερει κανεις ποσο θα μου κοστησει η διαδρομη απο τη μερτερ μεχρι ιστικλαλ, για παραδειγμα, με ταξι? καλη χρονια σε ολους!

 25. εχω κανει πρωτοχρονια στην Κωνσταντινουπολη,μην φανταστεις τιποτα το σουπερ-ντουπερ,οτι κανουμε και εμεις εδω(σε περιοδο κριση),μην περιμενεις δλδ ξεφαντωμα μεχρι το πρωι,απλα ωραια.οσο για το ταξι…….το αεροδρομιο ειναι μακρυα και αν πεσεις σε κινηση που θα πεσεις 1000% θα σου παρει ωρα τωρα για λεφτα μισο να επικοινωνισω για παρτη σου με τουρκια…..λοιπον merter-nisantasi ειναι 30′ και merter-istiklal 40′ και απο οτι εμαθα γυρω στα 10-20 (αντε βαλε 25 ) τουρκικες λιρες ME ΚΙΝΗΣΗ.

 26. τωρα για μαγαζι,πες μου τι ακριβως ψαχνεις να ρωτησω.αυτο που μου λενε τωρα(εχουμε και live ενημερωση) να μην πατε istiklal,πολλα γινονται εκει,καλυτερα nisantasi.αλλα πες μου τι μαγαζι θες,φαγητο?φαγητο με live μουσικη?cafe?(ναι πανε και εκει για ρεβεγιον).

 27. καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω κάτι. Ο άνδρας μου είναι ιερέας. Μας είπαν ότι για να πάμε στα μέρη αυτά πρέπει να βγάλει το ράσο, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα με τους τούρκους. Ισχύει κάτι τέτοιο;

  • Θεωρώ ότι ίσως να έπρεπε να το προσέξετε διότι υπάρχουν κ κυκλοφορούν πολλοί παραδοσιακοί μουσουλμάνοι και δεν ξέρετε σε ποιόν θα πέσετε. Εκτός αν κυκλοφορείτε πάντα με το γκρουπ.

 28. Γεια σας, σχεδιάζω να πάω Κωνσταντινούπολη το καλοκαίρι οδικώς από Αλεξανδρούπολη. Αλλά έχω το δίλημμα αν θα πάω με γκρουπ ή με συμφέρει καλύτερα να κλείσω μόνη μου.. Αυτό που θα ήθελα να μου πει κάποιος που έχει πάει είναι αν τα αξιοθέατα είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους, αν είναι εύκολα προσβάσιμα με συγκοινωνίες..αν έχει πάει με γκρουπ, αν έμεινε ικανοποιημένος..και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ευπρόσδεκτη!Ευχαριστώ!

 29. eimai eroteymeni me tin poli!as vrw douleia k feygw….

 30. Παω στην Πολι Καθε μηνα για δουλειες…..Τι να πω.Καθε φορα ειναι και μια αποκαλυψη….Πανεμορφη,δεν το συζητω ,αλλα εγω θελω να δωσω μια αλλη πλευρα …..ολοι μιλανε για το ποσο ομορφη ειναι και διαφορα αλλα τετοια…Αυτα τα ξερουμε και τα βλεπουμε οταν ειμαστε εκει. Εμενα αυτο που μου εκανε κλικ ειναι αυτη η νοσταλγικοερωτικη αυρα που ειναι διαχυτη στον αερα.Ειναι τα συναισθηματα που ξεπηδανε αβιαστα σαν χειμαρος .Ειναι που νοιωθεις σαν στο σπιτι σου…….Ειναι….ειναι…..ειναι…..τοσα πολλα……Οχι. Μια φορα μονο δεν φτανει…..

 31. μηπως ξερει καποιος το ωραριο λειτουργιας της αγιας σοφιας?

 32. εαν θέλεις να πάρεις σε κινητό που βρίσκετε στην πόλη τι πρόθεμα βαζεισ μπροστά στο νούμερο?

 33. Εγω θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση μιας και πρόκειται να πάω στην Πολη σε δυο βδομάδες. Στα πρίγκιπονησα μπορω να πάρω το αμάξι μαζι μου και να διανυκτερευσω εκει για 4 με 5 βραδια;;;;;

 34. κατι χρησιμο παιδια…πλεον τα κινητα δεν δουλευουν στην τουρκια..πρεπει να πληρσεις 100 λιρες στο αεροδρομιο.κλειδωνουν την sim του κινητου.το μονο που μπορεις ειναι να δεχτεις μηνυματα,οχι να στειλεις.καλο ειναι να το ξερετε…παλια δεν ηταν ετσι…τον τελευτααιο μηνα το εκαναν…

 35. καλησπερα ταξιδεψα 2009 2010 2011 2012 οδικως με ιχ Κήπων-Ipsala κανενα προβλημα μονο αλλαγη στα διοδια απο το 2012 δεν παιρνουν λιρες αλλα χρειαζεται καρτα[ istanbulkart] που την φορτωνεις με λιρες και εισαι οκ. Προσοχη στα διοδια υπαρχουν κατι κλεφτρονια που ζηταν 50 euro για την καρτα .ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ http://www.easyhomeistanbul.com παω καθε χρονια το ονομα του ali danis κοντα στην ταξιμ πεντε λεπτα με τα ποδια.

 36. Καλησπέρα.θα ήθελα να μάθω πως πάω απο το αεροδρόμιο στην πλατεία ταξιμ.φθανω απο Νεα Υόρκη στο Ατατουρκ στις 06.30 και εχω αναμονή 7.30 ώρες για Ελλάδα .την Πολη την ξέρω.ειναι κοντά ώστε να πάω για δυο ώρες και να γυρίσω εγκαίρως πίσω?

  • Αν και σας απαντω καθυστερημενα, ναι, μπορειτε με το Havatas (λεωφορειο) ή το Μετρο να φθασετε γρηγορα (σε 1 ωρα περιπου, αναλογα και με την κινηση). Συνιστω να περιοριστειτε στην περιοχη Μπεγιαζητ-Σουλταναχμετ ωστε να διατηρειτε τον ελεγχο της ωρας.

 37. εχω παει 3 φορες τον τελευταιο χρονο,εχοντας παρεα εκει(γλιτωνω και ξενοδοχεια:P)..ειδικα στο τελευταιο ταξιδι που ηταν δεκεμβριο ηταν τελεια,μαγικα..ταξιμ,μπακιρκιοι,καντικιοι,πριγκηπος,μπεμπεκ,σουλταναχμετ κτλ..μερη που αξιζουνε να επισκεφτεις!τηλεφωνο απο κινητο μπορεις να παρεις κανονικα με ελληνικο νουμερο..μακαρι να ξαναπαω!!

 38. γεια σας θα ήθελα την βοήθεια κάποιου. Ξέρει κανείς πως μπορουμε να βρουμε αριθμό σταθερού τηλεφώνου στην τουρκία???????
  Εχω ένα φίλο εκεί και έχουμε χαθεί αλλά θέλω οπωσδήποτε να τον βρω. ξέρω μόνο το όνομα του και το επώνυμο του και σε ποια πόλη μένει

 39. ωραια κι εγω θαπαω στην Πολη

 40. γεια σας φευγω την τριτη για νεα υορκη μεσω κωνσταντινουπολης .εχει αναμονη 7 ωρες μπορω λετε να κανω μια βολτα στην πολη η κινδυνευω να χασω την πτηση με την κινηση που λετε οτι εχει ?

 41. γνωριζει κανενας την περιοχη λαλελι????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: