Η ιστορία της Παναγίας των Βλαχερνών…

Το dvd που διατίθεται στην Παναγία Βλαχ�ρνα

Το dvd που διατίθεται στην Παναγία Βλαχέρνα

Αν έχεις επισκεφτεί την Παναγία των Βλαχερνών (Aya Vlaherna Ayazması ve Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Bostan Sok. No. 47, Ayvansaray/Haliç, τηλ. +90-212-523.22.94) και το αγίασμα που υπάρχει εκεί, θα έχεις γνωρίσει τον Γιάννη, τον Συριακής καταγωγής ορθόδοξο φύλακα, που φροντίζει τον ναό, και θα τον έχεις ακούσει να ψάλλει τον «Ακάθιστο Υμνο» (βλ. και εδώ), τον ψαλμό του Πατριάρχη Σέργιου, που για 1η φορά ακούστηκε μέσα στο ναό αυτό στις 8 Αυγούστου του 626 μ.Χ., όταν η (χωρίς στρατό, λόγω απουσίας του αυτοκράτορα Ηράκλειου σε εκστρατεία στην Τραπεζούντα) Πόλη γλύτωσε την τελευταία στιγμή από μία πολιορκία των Αβάρων, εξέλιξη η οποία απεδόθη στην επέμβαση της Θεοτόκου. Είναι μία συγκινητική στιγμή ακόμη και για όσους δεν είναι θρήσκοι με την αυστηρή του όρου έννοια. Τα ίδια τα λόγια του Υμνου είναι συγκλονιστικά (παραθέτω το προοίμιο του κοντακίου):

«Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε• ἀλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοί• Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε».

Την ιστορία του ναού μπορείς να την μάθεις καλύτερα, ζητώντας να προμηθευτείς από τον Γιάννη το dvd που βλέπεις, έναντι ενός συμβολικού ποσού των 10 YTL (περίπου 5 ευρώ). Σκηνοθεσία: Γ. Μουτεβελλής.

~ από Ταξιδιώτης στο 31 Οκτωβρίου, 2008.

3 Σχόλια to “Η ιστορία της Παναγίας των Βλαχερνών…”

  1. Στις 29 Νοεμβρίου 2008, στις 18:00, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου στην Μεγάλη Οδό του Πέρα,θα παρουσιάσω την έκτη κατά σειρά ταινία μου με τίτλο ¨Το Καμάρι του Γένους», η οποία έχει ως κύριο αντικείμενο το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο. Η παρουσίαση θα γίνει παρουσία του Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
    Περιμένω και τους φίλους της ιστοσελίδας «εις την πόλην…»

  2. […] εξέδοσε ο δραστήριος σκηνοθέτης και αναγνώστης μας, Γ. Μουτεβελλής, και είχε την ευγενή καλοσύνη να μας το χαρίσει  για να […]

  3. […] οποίες έχοντας ως επίκεντρο προσκυνηματικούς χώρους, όπως ένα Ναό ή ένα Αγίασμα, και συνδυάζοντας θρησκευτικά με ιστορικά στοιχεία, […]

Σχολιάστε