Η αλησμόνητος Αρετσού…

Αντιγράφω από τη σελίδα  του ελληνικού Προξενείου της Πόλης και θεωρώ ότι η συγκεκριμμένη εκδήλωση για την Αρετσού θα αποδειχθεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα  για όποιον μπορέσει να την παρακολουθήσει:

TR-zback-side

Η αφίσα της εκδήλωσης…

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων διοργανώνουν την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 19:00, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Istiklal Cad. No 60, 34433 Istanbul, Galatasaray-Beyoglu) την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη, με τίτλο «Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως».

Δείτε το trailer:

http://www.youtube.com/watchv=rWg9lzIm5fI&list=PL59G0eFtY1VlPgLf9INJXI4Lw75zSXr4l

Το ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της κωμόπολης της Αρετσούς, του βυζαντινού Ρυσίου, της σημερινή Darιca, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Γίνεται εκτενής αναφορά  στη γεωμορφολογία της περιοχής, τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Aρετσούς με την Κωνσταντινούπολη και την αρχιτεκτονική της παράδοση.

Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική ζωή, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη διοικητική οργάνωση της κοινότητας, τα προϊόντα, καθώς και λαογραφικό υλικό με έμφαση στο μουσικό ιδίωμα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πυρκαγιά του 1910 και την εσπευσμένη εγκατάλειψη της πόλης κατά τη Mικρασιατική Kαταστροφή στα τέλη Σεπτεμβρίου 1922.

Τέλος, αναπτύσσεται η νεότερη ιστορία, από την εκκένωσή της στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης περί ανταλλαγής πληθυσμών μέχρι σήμερα, με αναφορά τόσο στους τόπους όπου κατέληξαν οι πρόσφυγες (Αρετσού Καλαμαριάς, Νέο Ρύσιο Θέρμης, Αρετσού Αναβύσσου, Λαύριο και HΠA) όσο και στην εξέλιξη της Darιca κυρίως από τους μουσουλμάνους που έφτασαν εκεί ως ανταλλάξιμοι από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα.

Το ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Αρετσιανών προσφύγων πρώτης γενειάς, νεωτέρων γενεών αλλά και αναφορές επιστημόνων που σχετίζονται με την περιοχή, εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό και φωτογραφικό υλικό.

Τεχνικά στοιχεία:
Σενάριο: Γρηγόρης Οικονομίδης
Αφήγηση: Aνδρέας Μαριανός
Κάμερα: Βάιος Σύρρος, Γρηγόρης Οικονομίδης
Μουσική: Κυριάκος Καλαϊτζίδης – μουσικό σχήμα «εν χορδαίς»
Μοντάζ – Επεξεργασία ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Επιστημονική επιμέλεια: Γρηγόρης Οικονομίδης

Διάρκεια:  90 λεπτά

Πληροφορίες – επικοινωνία:
www.aretsou.gr – film@aretsou.gr

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Φεβρουαρίου 7, 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: