‘Εκλεισε το «INCI» – «INCI» PASTANESI KAPANDI…

Image

Το φημισμένο προφιτερόλ του Inci…

Για το φημισμένο ζαχαροπλαστείο της Πόλης, το «Inci», που μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσε στην καρδιά του Σταυροδρομίου (στον αριθμό 124 της Ιστικλάλ, στο Μπέγιογλου), είχα πρωτομιλήσει εδώ αγαπημένε μου αναγνώστη. Νομίζω ότι ανήκε στην οικογένεια Ζιγορίδη (βλ. εδώ). Φοβηθήκαμε όλοι ότι δεν θα μπορέσουμε να ξαναδοκιμάσουμε τα φημισμένα προφιτερόλ του, γιατί το κατάστημα έκλεισε  λόγω κατεδάφισης του κτιρίου όπου στεγαζόταν: όπως και στην περίπτωση του κιν/φου «Emek» και στην «ανάπλαση» του Ταρλάμπασι και με το mall “Demirören Istiklal“, έτσι και εδώ επικράτησε η λογική της «δεινοσαυρικής» ανάπτυξης της Πόλης.

dsc00049

Η βιτρίνα του Inci, σε άλλα χρόνια, στολισμένη με βαμμένα αυγά για το Πάσχα (φωτογραφία: Στ. Μαυρίδης)

Ευτυχώς, σήμερα είδα μία φωτογραφία στο προφίλ του Συμεών Σολταρίδη, άλλοτε ανταποκριτή της «Ε» στην Πόλη, που δείχνει την κλειστή βιτρίνα με ανηρτημένη μία πινακίδα με τη νέα διεύθυνση! Από το σχόλιο του χρήστη I.Dermentzoglou και το σχεδιάγραμμα,  καταλαβαίνω ότι το «Inci»  ξαναλειτουργεί σε παρακείμενο στενό. Κάτι είναι κι αυτό:

Image

Το «Inci» σε νέα διεύθυνση…

~ από Ταξιδιώτης στο 14 Ιανουαρίου, 2013.

14 Σχόλια to “‘Εκλεισε το «INCI» – «INCI» PASTANESI KAPANDI…”

 1. Αγαπητέ Ταξιδιώτη,χαίρομαι πάρα πολύ που έπειτα από τόσο καιρό έλαβα ειδοποίηση δημοσιευσής σου.
  Να’σαι καλά και εύχομαι ν’αρχίσεις και πάλι τις δημοσιεύσεις.
  Χαιρετισμούς από την Πόλη.

 2. Αγαπητέ Ταξιδιώτη καλή χρονιά.

  Καλώς ήρθες ξανά κοντά μας.

  Τα νέα που κομίζεις στους αναγνώστες σου ομολογουμένως δεν είναι ευχαρίστα.

  Η τύχη του inci ήταν προδιαγεγραμμένη και εδώ και καιρό αναμενόμενη.

  Δεν κλαίω το ζαχαροπλαστείο το όποιο θα συνεχίσει τις καλές δουλειές του από άλλη διεύθυνση.
  Την εικόνα της Πόλης που αλλάζει άρδην, με την νεοπλουτίστικη αισθητική των κουστουμαρισμένων γιουρούκων που άλωσαν κυριολεκτικά Την Βασιλίδα θρηνώ.

  Τώρα που θα πας ξανά, θα δεις ένα άλλο τοπίο στο Ταρλάμπασι και στο Ταξίμ.
  Τα αρπακτικά της οικονομικής ολιγαρχίας της Τουρκίας, βάλθηκαν να κατασκευάσουν ένα νέο Ντουμπάϊ στη γειτονιά μας. Οι αλλαγές ταχύτατες δραματικές και μη αναστρέψιμες. Οι φωνές διαμαρτυρίας λίγες, ανίσχυρες και αναποτελεσματικές.

  Ετοιμάσου να κοπυπαστώσεις την ανάρτηση σου «Ενα mall “πνίγει” την Ιστικλάλ…» και να γράψεις νέα θρηνητικά συναξάρια για το Ταρλάμπασι που γκρεμίστηκε (μπήκαν όμως πανό με ωραίες εικόνες όπως τα χωριά Ποτέμκιν της τσαρικής Ρωσίας), για την νέα γέφυρα του μετρό στον κεράτιο που κυριαρχεί και αλλάζει την εικόνα της Πόλης, καθώς και την πλατεία Ταξίμ, που εν μια νυκτί αποφάσισαν να την κλείσουν και να ανοιχθούν υπόγειες σήραγγες για τα αυτοκίνητα.

  «Ανάπτυξη» που θα προσελκύσει και άλλα στίφη απελπισμένων ανθρώπων από τη ανατολή.

  Όπως και να έχει, καλή επάνοδο στο μπλογκ και την Πόλη και καλά ταξίδια.

  • Παναγιώτη, καλώς σας ξαναβρήκα. Τα έχω υπόψην μου όλα αυτά αλλά δεν ήθελα να γράψω κάτι πριν να το δω ιδίοις όμμασι και πριν να έχω την
   δική μου εντύπωση, ως ταξιδιώτης, και όχι ως μόνιμος κάτοικος. Οψόμεθα λοιπόν!

 3. Μιαμ μιαμ! Μόνο αυτό έχω να δηλώσω!
  Εντωμεταξύ εψές έφαγα ένα κιουνεφέ καταπληκτικό! Στο Πέραν, στη Νέα Χαλκηδώνα. Κι έτσι ταξίδεψα από την Αθήνα, στην Πόλη. Γευστικά ντε!

  Τις πιο γλυκές μου καλημέρες!

 4. Και ένα σχετικό δημοσίευμα από την «Ηχώ» Της Πόλης

  Του Αλ. Καμπούρη
  Το ζαχαροπλαστείο Ιντζί, που είχε συνδέσει την ιστορία του με τη μεγάλη οδό του Πέρα, έκλεισε με δικαστική εντολή την Παρασκευή.
  Η εντολή εκκένωσης του ιστορικού ζαχαροπλαστείου εκτελέστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, εν μέσω αποδοκιμασιών και αντιδράσεων από πολίτες και κοινωνικούς φορείς που μαζεύτηκαν έξω από το Ιντζί.
  Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση εκκένωσης του ζαχαροπλαστείου με το σκεπτικό της «ανακαίνισης» του ιστορικού κτιρίου Σερκιλντοριγιάν, το οποίο στέγαζε το Ιντζί στο Πέρα. Το κτίριο Σερκιλντοριγιάν πρόκειται να κλείσει για ανακαίνιση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γκρεμιστεί το ιστορικό σινεμά «Εμέκ» και θα ανοίξει πολυώροφο εμπορικό κέντρο.
  Την Παρασκευή μπήκαν οι τίτλοι τέλους μιας από τις πιο γλυκιές γωνιές του Πέρα καθώς το ζαχαροπλαστείο Ιντζί κατέβασε για πάντα τα ρολά του. Ο ιδιοκτήτης του Ιντζί κέρασε τα τελευταία γλυκίσματα φωνάζοντας «Περάστε, η ιστορία γκρεμίζεται» ενώ κινήσεις πολιτών και διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν την εκκένωσή του. Ένας πολίτης συνελήφθη ενώ παρενέβη και η αστυνομία .
  Το Ιντζί άνοιξε το 1944 από τον Λουκά Ζιγκορίδη, ενώ στις αρχές του 2000 ανέλαβε ο τωρινός υπεύθυνος, Μούσα Ατές. Όπως δήλωσε ο κ. Ατές, «η απόφαση του δικαστηρίου δε λαμβάνει υπόψη του την ιστορία και τον πολιτισμό που φέρει το κτίριο αυτό» για να συμπληρώσει «λεηλατείται η πολιτιστική κληρονομιά αυτού του κτιρίου». Ο κ. Ατές δήλωσε πως πρόθεση των ιδιοκτητών είναι να μην ανοίξει σε άλλο μέρος το Ιντζί.
  Οι σχέσεις του με την κοινότητα ήταν αρκετά καλές και μάλιστα οι υπεύθυνοί του ήταν ανοιχτοί να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, οπότε τούς ζητήθηκε, σε κοινοφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματά μας, όπως το Σύνδεσμο Απόρων και Γηροκομουμένων των Νοσοκομείων Βαλουκλή.

 5. Καλή χρονιά, καλή αρχή και πάλι!
  Χάρηκα για τη νέα δημοσίευση,εύχομαι να συνεχίσετε τη νέα χρονιά, ήταν αισθητή η απουσία το 2012.
  Αν και πήρε παράταση το κλείσιμο του inci – είχαν πεί Δεκέμβριο 2011 – τελικά έγινε. Την τελευταία φορά που ήμουνα στην Πόλη δεν λειτουργούσε, δεν αντιλήφθηκα ότι άνοιξε κάπου δίπλα, ήξερα ότι οι ιδιοκτήτες συνταξιοδοτήθηκαν. Καλή είδηση η επαναλειτουργία του. Βέβαια τι είδους ανακαίνιση και τι χρήση θα έχει άλλο ένα ιστορικό κτίριο της Istiklal δεν θέλω να το σκέφτομαι.
  Περιμένω νέα σας, νάστε καλά, καλή συνέχεια

 6. Χαίρομαι που βλέπω κινητικότητα στο blog! Το ανακάλυψα πριν κανα μηνα και ειδα οτι ειχες καιρό να αναρτήσεις κάτι, αλλά ειπα θα γραφτώ συνδρομητης, που ξες..

  και να που βλέπω είδηση και σημαντική μάλιστα ! Συνέχισε…

 7. Πωπω, το εχω φαει αυτο το προφιτερολ!!! Τι μου θυμησες τωρα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: