«Ο διωγμός των Ελλήνων της Πόλης»…

…τιτλοφορείται το επετειακό-ιστορικό τεύχος με το οποίο κυκλοφορεί σήμερα η «Καθημερινή της Κυριακής», για τα Σεπτεμβριανά:

Το εξώφυλλο του τόμου...

Είναι μία έκδοση που στηρίχθηκε στα αρχεία του Δ. Καλούμενου, του Ιδρύματος Tarih Vakfi, του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και της εκπομπής «Νέοι Φάκελοι». Περιέχει χρονολόγιο των γεγονότων, μαρτυρίες, νέα στοιχεία από τα τουρκικά αρχεία και αναλύσεις.

Και μια και μιλάμε για την «Καθημερινή», να και ένα ιστορικό στοιχείο που δημοσιεύτηκε πέρυσι, τέτοιον καιρό, στη στήλη «49 χρόνια πριν» του Μ. Κατσίγερα και αφορά την … δήθεν τιμωρία των τούρκων πρωταγωνιστών της φριχτών αυτών επεισοδίων:

MONIMEΣ ΣTHΛEΣ/Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-10-09
49 χρόνια πρίν… 25.X.1960
Eπιλογή: Mιχάλης N. Kατσίγερας

ΜΕΝΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ: Κωνσταντινούπολις, 24. – Η σημερινή συνεδρίασις τού Ανωτάτου Δικαστηρίου τής Τουρκίας εις Πλάτην, τό οποίον δικάζει τόν ανατραπέντα πρόεδρον τής Τουρκικής Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ καθώς και τόν πρώην πρωθυπουργόν Αντνάν Μεντερές και τούς υπουργούς του, έφερεν εις φως στοιχεία ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα από ελληνικής απόψεως. Ούτω κατετέθη ότι κατά τάς παραμονάς τών ταραχών ο υπουργός τών Εξωτερικών Ζορλού απηύθυνε κρυπτογραφικόν τηλεγράφημα εκ Λονδίνου, προς τόν Αντνάν Μεντερές, κατά τό οποίον οι Βρεταννοί οι διεξάγοντες τάς διαπραγματεύσεις επί τού Κυπριακού κατά τήν εποχήν εκείνην, απέκλιναν υπέρ τής εκχωρήσεως αυτοδιαθέσεως εις τόν κυπριακόν λαόν και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα, υπονοών προφανώς τάς ταραχάς και τήν δήθεν λαϊκήν εξέγερσιν. Επίσης ανεγνώσθη έκθεσις ανωτάτου αστυνομικού, αποδίδουσα τάς ταραχάς εις τόν Αντνάν Μεντερές προσωπικώς, ο οποίος υπεκίνησε προς τούτο τά μέλη τής επιτροπής τής καλουμένης η “Κύπρος είναι τουρκική”. Υπό τό πρίσμα τούτο διεπιστώθη σήμερον σαφώς ποία ήσαν τά ελατήρια τής κατά τών Ελλήνων τής Κωνσταντινουπόλεως αγρίας επιθέσεως.

Δες εδώ το φωτογραφικό άλμπουμ στο Facebook, του Λεωνίδα Μικρόπουλου,  για τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, και εδώ το αντίστοιχο φωτογραφικό άλμπουμ στο Facebook, του φίλου Κ. Μαρούση, για τις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας & μνήμης προοδευτικών τούρκων πολιτών…

Και εδώ η ανάρτηση του δρος  Ν. Γρηγοριάδη για τα Σεπτεμβριανά, στο μπλογκ του «Επιφυλλίδες»…

Στο μπλογκ του φίλου μου Neopoliti, μπορείς να διαβάσεις και για το πώς εκφράζουν σήμερα την ντροπή τους, για τα αίσχη του τότε, κάποιοι τούρκοι που γνωρίζουν ή θυμούνται τα γεγονότα…

~ από Ταξιδιώτης στο 5 Σεπτεμβρίου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: