Διαπολιτισμική συνάντηση στην Πόλη…

Από τον Αβραάμ Κωνσταντίνου (Κύπρος):

Τον περασμένο Ιούνιο συμμετείχαμε σε διαπολιτισμικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Το «Ινστιτούτο Ιστορικών Μελετών για την Ειρήνη», το οποίο οργάνωσε την εκδρομή, μας μετέφερε σε ένα ονειρικό σκηνικό, που ήταν πέρα για πέρα αληθινό! Διευθύντρια του Ινστιτούτου είναι η δρ. Αρετή Δημοσθένους. Στη διοργάνωση αυτή, εκτός από τους 15 Κύπριους φοιτητές, συμμετείχαν επίσης 25 φοιτητές από τρία Πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου.

Οι συμμετέχοντες...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ…

Μόλις φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη, αφουγκραστήκαμε τους θρύλους για το μαρμαρωμένο βασιλιά και τα «τηγανισμένα» ψάρια, αντικρύσαμε τα παλιά της μεγαλεία, τα οποία μέχρι σήμερα για μας τους Κύπριους, φάνταζαν εξωπραγματικά και ζούσαν μονάχα μέσα σε παλιά, σκονισμένα σχολικά βιβλία…

Και  άξαφνα άστραψαν μπροστά από τα μάτια μας, θόλοι και ψηφιδωτά, θείοι σταυροί, άγιες εικόνες, λείψανα αγίων, θρόνοι και παλάτια…

Η λάμψη και η ακτινοβολία της θρυλικής Αγια-Σοφιάς, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο κτίσμα στον κόσμο: Ο θόλος της σου δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται στον αέρα! Θαρρείς πως η φωνή του Ιουστινιανού, εξακολουθεί να  πάλλεται μέσα στη Μεγάλη Εκκλησιά: “Νενίκηκά σε Σολομών”!

Αναρίθμητοι αυτοκράτορες πέρασαν αστραπιαία μπροστά από τα μάτια μας:  Κωνσταντίνοι, Θεοδόσιοι, Ιουστινιανοί, Νικηφόροι, Παλαιολόγοι…

Προχωρήσαμε προς την Κερκόπορτα… Η σπαραχτική φωνή του τελευταίου αυτοκράτορα απλώνεται στον αέρα, σαν απάντηση προς τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή: “Εγώ δεν μπορώ να σου δώσω την Πόλη. Δεν είναι δικαίωμά μου, ούτε δικαίωμα κανενός άλλου από τους κατοίκους της. Γιατί από κοινού θα πεθάνουμε όλοι με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε για τη ζωή μας!”.

Εικόνες της Πόλης...

Αγία Σοφία: Ο αείφωτος φάρος της εκκλησίας:

Μπαίνοντας στον ναό της του Θεού Σοφίας, τον αείφωτο φάρο της εκκλησίας, ένα δέος μας κατέλαβε. Ανεβήκαμε το πέτρινο σοκάκι που οδηγεί στον γυναικωνίτη. Δεκάδες τουρίστες πηγαινοέρχονταν, ενώ κάποιοι άλλοι στέκονταν ακίνητοι και με σεμνή ενδυμασία, σαν να μην ήθελαν να  προσβάλουν την ιερότητα του χώρου. Τότε, κάναμε την εξής ευχή:

«Αχ, και να γινόταν να μαζεύονταν εκεί, άνθρωποι από όλες τις γωνιές της γης, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής και να έδιναν τα χέρια! Να προσεύχονταν με ευλάβεια, κίτρινοι, μαύροι και λευκοί κάτω από την ίδια στέγη«!

Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο:

Όταν φτάσαμε στο Φανάρι, στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου, όπου στεγάζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (είχαμε φαίνεται Άγιο, αφού απολαύσαμε την επίσκεψή μας, ευτυχώς χωρίς να προκληθούν επεισόδια από Τούρκους εξτρεμιστές), προσκυνήσαμε τα σεπτά σκηνώματα της Αγίας Ευφημίας, της Αγίας θεοφανούς και της Αγίας Σολομωνής. Έπειτα, είχαμε μια σημαντική συνάντηση με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος μας καλοσώρισε θερμά, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο πρόβλημα της Κύπρου. Επίσης, απηύθυνε στους νέους ευχές για ένα μέλλον με διαπολιτισμική αρμονία, πνευματικική πρόοδο και ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα με πρότυπο τον Θεό-Πατέρα ο οποίος “αγάπη εστί”.

Στα γνωστά πανεπιστήμια: Βοσπόρου, Yildiz και İstanbul…

Στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε σεμινάριο με θέμα: “Η Τουρκία σήμερα και το μέλλον των νέων”, το  οποίο διήυθυνε ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Faruk Birtek, του οποίου ο κ. Ahmet Davutoglu υπήρξε μαθητής! Στο σεμινάριο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και οι καινούργιες τάσεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Στο Πανεπιστήμιο του Yildiz, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων, Mehmet Hacisalihoglu,  διηύθυνε σεμινάριο με θέμα “Η Ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Οι Τούρκοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Yildiz, εξέφρασαν την πεποίθηση πως η διαφορά πίστης δεν πρέπει να είναι καθοριστικός παράγοντας για παραγνώριση της κοινής βαλκανικής κληρονομιάς πολλών Ευρωπαϊκών κρατών με εκείνην της Τουρκίας. Η απόκτηση βίζας για επίσκεψη στην Κύπρο ήταν ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε.

Στο Πανεπιστήμιο İstanbul, ένα από τα παραδοσιακά πανεπιστήμια της Πόλης, μας περίμενε η καθηγήτρια Sylvia Tiryaki, διευθύντρια του «Global Political Trends Center«, μιας από τις καλύτερες “δεξαμενές σκέψεις της Κωνσταντινούπολης”.

Στο πανεπιστήμιο αυτό οργανώθηκε ημερίδα με θέμα: “Προβλήματα στην εξωτερική τουρκική πολιτική” και αναλύθηκαν το Μεσανατολικό, Κυπριακό, Κουρδικό καθώς και οι σχέσεις με το Ιράν και την Αμερική.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης:

Φθάνοντας στα Πριγκιπονήσια, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Κων/πολη, ο καιρός πήγε να μας χαλάσει τη διάθεση. Ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από γκριζόμαυρα σύννεφα, ενώ η ψιλή βροχή, που μόλις είχε αρχίσει μας μαστίγωνε με θυμό τα πρόσωπα.

Εκεί, όλα έμοιαζαν σαν να τα είχε “παγώσει” ο χρόνος. Η ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα πλανιέται ακόμη σε ολόκληρη τη Χάλκη, αφού η παρουσία των αμαξών  με άλογα συμπληρώνει την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Τα μηχανοκίνητα οχήματα απαγορεύονται σε όλα τα Πριγκιπονήσια, γι’ αυτό και η μετακίνηση γίνεται με άμαξες και ποδήλατα.

Στο βόρειο λόφο του νησιού βρίσκεται η επληκτική  Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η σχολή μπορεί να μην λειτουργεί σήμερα, η βιβλιοθήκη όμως, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, αποτελεί “πόλο έλξης” για τους έλληνες και ξένους επισκέπτες.

“Θέλω να πιω όλο τον Βόσπορο”…

Για να περιγράψω την κρουαζιέρα που πραγματοποιήσαμε στο Βόσπορο, δεν αρκεί μονάχα μια λέξη, αλλά περισσότερες: Υπέροχη. Ανεπανάληπτη. Μοναδική. Μαγευτική! Πραγματικά, ο γύρος του Βοσπόρου είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις για έναν επισκέπτη. Το πιο εξυπηρετικό μέσο γι’ αυτή την εκδρομή, ήταν φυσικά, τι άλλο; Ένα καραβάκι. Όση ώρα ρεμβάζαμε επάνω στο πλοίο, αγναντεύοντας το δειλινό, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε προσεκτικά τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, κατά μήκος των ακτών. Και τι δεν είδαμε! Ξύλινες παραθαλάσσιες βίλες, χαριτωμένα τεμένη, πολυτελή παλάτια του 19ου αιώνα και μεγαλειώδη αρχιτεκτονικά συγκροτήματα. Πέρα, στο βάθος, τα σκοτεινά βουνά της  Ασίας, ρίχνουν τις μακριές, μουντές σκιές τους σε μεγάλη απόσταση πάνω από το νερό και οι αεικίνητες κορυφές των ψηλών δέντρων δανείζουν μια τελευταία πινελιά ομορφιάς σ’ ένα τοπίο, που εφάμιλλό του ίσως να μην υπάρχει σ’ όλο τον κόσμο!

Ο Πύργος της Κόρης...

Στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο…

Μόλις καταφθάσαμε στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, η καρδιά μας άρχισε να χτυπάει δυνατά! Κι αυτό γιατί εκεί, μας υποδέχτηκαν με τιμές ηρώων! Δεν αναμέναμε πως θα είχαμε τέτοια λαμπρή υποδοχή! Άραγε χειροκροτούσαν κάποιο επίσημο πρόσωπο; Αναρωτηθήκαμε! Μετά την συγκινητική ομολογουμένως αυτή συνάντηση, ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, Γιάννης Δερμιτζόγλου, χαιρέτισε το συνέδριο με την ευχή “Οι φίλοι και οι επισκέπτες του Ζωγραφείου από την Ελλάδα και την Κύπρο ολοένα να αυξάνονται”…

Στο Ciftik Balik...

Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως για εμάς τους Κυπρίους, ήταν η συμμετοχή μας στην καθιερωμένη Ζωγραφειώτικη “Μπομοντιάδα”, η οποία πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των τελειοφοίτων, στο εστιατόριο «Ciftik Balik« στο Μέγα Ρεύμα! Εκεί σύμφωνα με το έθιμο, οι έφηβοι πίνουν για πρώτη φορά μπύρα! Και βέβαια δεν περιορίστηκαν μόνο σ’αυτό! Όπως διαπιστώσαμε, καθηγητές και μαθητές, λούστηκαν κυριολεκτικά με άφθονη, βαριελίσια μπύρα η οποία έρεε από παντού!!!

Μπομοντιάδα...

Σημείωση: Οι φωτογραφίες και οι συνθέσεις από την  Κων/πολη είναι του Αβραάμ Κωνσταντίνου.  Τα links επιμελήθηκε ο Ταξιδιώτης…

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Ιουλίου 15, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: