Γαλατάς…

Η σκάλα και η ψαραγορά, εκεί που αρχίζει η Γέφυρα, κάτω από την Fermeneciler Cad. ...

Και οι κορμοράνοι ξεκουράζονται στις γύρω στέγες...

Σε παλιότερη βόλτα μου στην Πόλη, είχα δει μία αφίσα, αναρτημένη στους 2 πυλώνες της Γέφυρας του Γαλατά, σχετική με την ποικιλία των ειδών που συναντώνται στη Θάλασσα του Μαρμαρά:

Η αφίσα για τα ψάρια...

Ομως, βλέποντας τους γλάρους, τα θαλασσοπούλια αλλά και τους κορμοράνους (!)  στις στέγες των σπιτιών γύρω από τη Γέφυρα και σε όλο τον Κεράτιο, διαπίστωσα τη διαφορετικότητά  της Πόλης και στο θέμα αυτό…

Υ.Γ.: επειδή ο Γιώργος, φίλος και αναγνώστης από την Αθήνα, με μέμφθηκε (δες το σχόλιό του, εδώ) ότι υπερβάλλω … εκστασιαζόμενος με τους κορμοράνους, του απαντώ ότι το θέμα δεν είναι τα θαλασσοπούλια, αλλά αυτή ακριβώς η σχέση του Γαλατά με το υγρό στοιχείο. Αντί άλλων σχολίων, μάλιστα, παραθέτω την εισαγωγή  από το πρώτο κεφάλαιο (αφιερωμένο στον Γαλατά!) του εξαίρετου οδηγού «Strolling Through Istanbul» των Sumner-Boyd και Freely, που ο ίδιος ο Γιώργος μου χάρισε πρόσφατα, και η οποία εισαγωγή μιλά γι’αυτό ακριβώς που εγώ ήθελα να καταδείξω με την ανάρτηση αυτή:

«Galata Bridge … There are other places in Istanbul with more panoramic views, but none where one can better sense the intimacy which this city has with the sea, nor better understand how its maritime situation has influenced  its character and its history«…

~ από Ταξιδιώτης στο 18 Ιουνίου, 2010.

5 Σχόλια to “Γαλατάς…”

  1. Στέλιο νομίζω υπερβάλλεις. Δηλαδή, αν είχε και η παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης κορμοράνους, θα ήταν και η συμπρωτεύουσα κάπως διαφορετική; Γιατί από τα λοιπά θαλασοπούλια διαθέτει, όντας ανοιχτή προς τη θάλασσα!
    Στενό με αλμυρό νερό ο Κεράτιος, μικρές οι αποστάσεις για τα εν λόγω πετούμενα, συνεχής κίνηση υδάτων που φέρνει ψάρια, χώρια η άνεσή τους να βρουν τροφή και εντός του αστικού ιστού. Μα πόσοι γλάροι δεν φτάνουν πάνω στο Πέραν, γιατί πάντα βρίσκουν σκουπιδένια υπολείμματα;!

  2. Μα δεν είπα ότι διαφωνούμε. Απλώς εμένα δεν μου κάνει εντύπωση η εν λόγω ορνοθοπανίδα στην Πόλη, δεδομένης της αστικής εξάπλωσης τόσο δίπλα στη θάλασσα, και ασχέτως προς τις όποιες συνήθειες των πετούμενων οι οποίες εξελίχτηκαν κατά πώς φαίνεται με βάσει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής (επικοινωνία υδάτων Ευξείνου-Μεσογείου μέσω Ελλησπόντου-Προποντίδας-Βοσπόρου). Περισσότερα επί του τελευταίου στο άρθρο που θα σου στείλω, από ένα περσινό τεύχος του Οιωνού [τριμηνιαία έκδοση της Ελλνικής Ορνιθολογικής εταιρείας].

  3. […] … Πολίτες! ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ταξιδιώτη: σου έλεγα εδώ για την ορνιθοπανίδα που συναντάς στον Γαλατά και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: