Στου Ερόλ για ακιντέδες…

Η ιστορική φίρμα του Καντίκιοϊ...

Οπως με πληροφόρησε ο φίλος Γιώργος από την Αθήνα, στο περιοδικό «Γλυκές Ιστορίες» του Στ. Παρλιάρου (σελ. 132-135),  η γνωστή Μυρσίνη Λαμπράκη παρουσιάζει  την επίσκεψή της στο ζαχαροπλαστείο-εργαστήριο-καραμελάδικο «Ερόλ» του Καντίκιοϊ. Το συγκεκριμένο τεύχος δεν κατόρθωσα να το προλάβω, στα περίπτερα, και υπέστην τη … μουρμούρα του: «Βρε συ Στέλιο, καμία γλυκατζού γυναίκα δεν έχεις στον κύκλο σου, που δεν μπορεί να μην αγόρασε τις ‘Γλυκές Ιστορίες του Παρλιάρου’?«…  Το βρήκα, όμως, στο διαδίκτυο, στο site της «Καθημερινής», από όπου αντιγράφω:

Η φωτό από τις "Γλυκές Ιστορίες"...

«Υπηρέτης της ίδιας «ζαχαρένιας» τέχνης από το 1807, η οικογένεια Ερόλ μας ξεναγεί στο εργαστήριό της στην Κωνσταντινούπολη και μας δείχνει πώς φτιάχνονται οι καραμέλες … Το μικρό εργαστήριο με τα μπακιρένια καζάνια και τους τεράστιους μαρμάρινους πάγκους, κρυμμένο στην πίσω πλευρά του ζαχαροπλαστείου, είναι έτοιμο να «βγάλει» τους πρώτους ακιντέδες με ροδοζάχαρη. Ο Γκιουσεΐν, o αρχιμάστορας, ρίχνει μέσα στο καζάνι μια ποσότητα ζάχαρης και μια ποσότητα μελιού, νερό και αιθέριο έλαιο από τριαντάφυλλα. Τριάντα με σαράντα πέντε λεπτά με συνεχές ανακάτεμα διαρκεί το βράσιμο, ανάλογα πάντα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Oπως μου εξηγεί η Γιόνκα, οι χρόνοι δεν είναι σταθεροί. Από καθαρή εμπειρία ο αρχιμάστορας κρίνει πότε το μείγμα είναι έτοιμο να χυθεί επάνω στο παγωμένο μάρμαρο. Η στιγμή εκείνη πραγματικά φαντάζει μαγική: το καζάνι αναποδογυρίζεται με πολλή προσοχή και το βραστό και κατακόκκινο σιρόπι πέφτει σαν πυρακτωμένη λάβα επάνω στον λευκό πάγκο, ενώ η ευωδία από τα τριαντάφυλλα ξεχύνεται στο χώρο. Από δω και πέρα όλα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, γιατί το μείγμα πήζει αμέσως. Το καλοκαίρι μόνο χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν μεγάλους ανεμιστήρες για να σταθεροποιηθεί πιο εύκολα το παχύρρευστο σιρόπι … Ακιντέδες κερνούσαν οι γενίτσαροι όταν έπαιρναν το λουφέ (ulufe), δηλαδή το μισθό τους, εκφράζοντας έτσι το δεσμό που τους ένωνε με τον σουλτάνο και συμβολίζοντας την ανανέωση ενός συμβολαίου (akit) -όπως δηλώνει και το όνομά τους-  μεταξύ των κυβερνώντων και των κυβερνωμένων»…

Μια ζωή, καραμέλες...

Οταν τριγυρνούσα στο Καντίκιοϊ και το Μόδι, είχα αγοράσει καραμέλες από το κατάστημα αυτό, αλλά τότε δεν ήξερα την ιστορία του! Σήμερα, επ’ευκαιρία του δημοσιεύματος, βρήκα και το εξαιρετικά καλαίσθητο site της φίρμας και άλλα στοιχεία για να τους επισκεφτείς: Şekerci Cafer Erol, εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο: Yasa Cad. No: 19, Kadiköy/Istanbul, τηλ.: 0090-216-337.1103 και 0090-216-347.2149 * ζαχαροπλαστείο-πρατήριο: Istinye Park, Pazar Yeri, τηλ.: 0090-212-328.3434 και 0090-212-345.5950.

Διάφοροι τύποι ακιντέδων από τον Ερόλ...

Η τοποθεσία του ζαχαροπλαστείου στο Καντίκιοϊ, κοντά στην αρμενική εκκλησία...

Τα γλυκά του Ερόλ...

Η πασχαλιάτικη βιτρίνα του Ερόλ...

~ από Ταξιδιώτης στο Ιουνίου 11, 2010.

Ένα Σχόλιο to “Στου Ερόλ για ακιντέδες…”

  1. […] Για τις περλέ καραμέλες και το ιστορικο ζαχαροπλαστείο του Erol, στο Kadiköy, απέναντι από τον ναό της Αγίας Ευθυμίας, έχω γράψει εδω: https://eistinpolin.wordpress.com/2010/06/11/akinde/.  […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: