«Αλωση» για μας, «κατάκτηση» γι’αυτούς…

Ολόκληρο μουσείο έχει φτιάξει ο Μητροπολιτικός Δήμος για την 'κατάκτηση', κοντά στα τείχη. Ετοιμάζω σχετική ανάρτηση...

Επειδή το καρακιτσαριό δεν είναι αποκλειστικά … ελληνικό προνόμιο, διάβασε εδώ το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Μασσαβέτα σχετικά με το πώς οι ισλαμιστές δήμαρχοι της Πόλης γιορτάζουν το γεγονός της κατάκτησης μίας ξένης πρωτεύουσας, τόσα χρόνια μετά. Για το ίδιο θέμα, με μία πιο … χιουμοριστική διάθεση, είχα μιλήσει σε αυτήν την ανάρτησή μου και εγώ.  Οπως επίσης και ο φίλτατος Αγγελής, εδώ.

Επισημαίνω μόνον κάποια  ιδιαίτερα σημεία από το δημοσίευμα του Αλέξανδρου, που δείχνουν ότι οι μορφωμένοι αστοί τούρκοι δεν «χαύουν» τέτοια θεάματα:

«Δε γνωρίζω ποιος ξένος επισκέπτης θα καθίσει να ασχοληθεί με το κιτσαριό αυτό, που εκτός από κιτσαριό είναι και πολιτιστικά και ηθικά κακόγουστο και χυδαίο. Έτσι και αλλιώς, η πολιτιστική πρωτεύουσα δεν είναι παρά ένα φιάσκο. Ελάχιστες οι εκδηλώσεις, πλήρης η αποδιοργάνωση και αντίστοιχα λίγοι και οι επισκέπτες. Πάντως η Μητροπολιτική Δημαρχία φρόντισε να γεμίσει όλη την Πόλη με τεράστιες αφίσες και πανώ, υπενθυμίζοντάς μας τη σημερινή επέτειο και τις εκδηλώσεις της. Γνωρίζω όμως πάρα πολύ καλά ποιοι απαρτίζουν εκείνο το πλήθος που τις παρακολουθεί, αλλά και τα τζαμιά και τις ουρές για το δωρεάν διανεμόμενο «πιλάφι της Κατάκτησης» (!). Πρόκειται για τους επήλυδες της Ανατολίας, που έπεσαν σαν τις ακρίδες πάνω στην Πόλη από τη δεκαετία του 1960 για να εκχυδαΐσουν, να ξεπατώσουν, να μαγαρίσουν την αστική κουλτούρα της (Οθωμανικής, όχι Βυζαντινής, να σημειώσω) Πόλης … Η «Σιβιλάι άμπλα» γράφει από τη στήλη της στην Ταράφ πως πρόκειται για «τη γιορτή του δεν είμαστε Πολίτες». «Πάλι μας γέμισε όλη την Ιστάνμπουλ η δημαρχία με ανακοινώσεις για τους εορτασμούς της Κατάκτησης… Για να μας δείξει τι σημαίνει κατάκτηση, θα επιτεθεί στα τείχη, θα μεταφέρει καράβια από την ξηρά, θα υψώσει σημαίες στους πύργους, θα γιορτάσει το πώς πήραμε με τη βία ένα μέρος που ανήκε σε άλλους. Έτσι, θα δείξουμε πώς, ενώ ζούμε στην Πόλη εδώ και 557 χρόνια, δεν μπορέσαμε ακόμη να γίνουμε Πολίτες. Θα υπογραμμίσουμε πώς προτιμήσαμε, αντί να είμαστε ντόπιοι της Πόλης, να είμαστε κατακτητές της.» Και δε θα βρίσκουν τίποτε το γελοίο οι συμμετέχοντες στους εορτασμούς να ρωτούν ο ένας τον άλλο, «εσύ από πού είσαι;» και να λαμβάνουν για απάντηση «από την Κασταμονή!»«.

~ από Ταξιδιώτης στο Μαΐου 30, 2010.

3 Σχόλια to “«Αλωση» για μας, «κατάκτηση» γι’αυτούς…”

 1. Συνδυάστε το πλήρες δημοσίευμα του Αλ. Μασσαβέτα με το βίντεο του Μάρκαρη! Μαθαίνουμε και από τους δύο ΠΟΛΛΑ!

 2. Στέλιο
  Εδώ και πολλά χρόνια έχει εδραιωθεί στο μυαλό μου η πεποίθηση ότι το 1453 δεν έγινε “Άλωση” αλλά “κατάκτηση” της Πόλης από τους Τούρκους και ότι ορθοτομούν όταν το υποστηρίζουν αυτό. Πιστεύω ότι η πραγματική Άλωση” της Πόλης συντελείται από την δεκαετία του 1950 και μετά.
  Έξοχη η ανάρτηση σου και υπέροχο το άρθρο του Αλέξανδρου Μασαβέτα. Παραθέτω και το πλήρες κείμενο του άρθρου του Engin Ardic που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sabah, όπως μου το έστειλαν μεταφρασμένο:
  » Τούρκοι συμπατριώτες, σταματήστε πια τις φανφάρες και τις γιορτές για την Άλωση, αρκετή βία έχουμε δώσει στην Ανατολή µε τις πράξεις µας…»
  « ΑΝ οργανωνόταν στην Αθήνα συνέδριο µε θέμα : «Θα πάρουμε πίσω την Πόλη»…
  ΑΝ έφτιαχναν μακέτα µε τα τείχη της πόλης και τους στρατιώτες µε τις πανοπλίες τους να επιτίθενται στην Πόλη… (όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο !)
  ΑΝ ένας τύπος ντυμένος όπως ο περίφημος Έλληνας νικηφόρος και σχεδόν μυθικός Διγενής Ακρίτας έπιανε τον δικό µας Ulubatlι Hasan και τον γκρέμιζε κάτω…
  ΑΝ ξαφνικά έμπαινε στην πόλη κάποιος ντυμένος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος πάνω σε ένα λευκό άλογο και δίπλα του άλλος ως Λουκάς Νοταράς, ως Γεώργιος Φραντζής κι έμπαιναν ως αντιπρόσωποι της πόλης… ( όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο !)
  ΑΝ έφτιαχναν µια χάρτινη Αγία Σοφία που δεν είχε μιναρέδες αλλά Σταυρό….
  ΑΝ έκαιγαν λιβάνι και έλεγαν ύμνους, θα µας άρεσε ;
  Δεν θα µας άρεσε, θα ξεσηκώναμε τον κόσμο, μέχρι που θα καλούσαμε πίσω τον πρέσβη µας από την Ελλάδα.
  Τότε, γιατί το κάνετε εσείς αυτό, κάθε χρόνο ;
  Πέρασαν 556 χρόνια και γιορτάζετε (την Άλωση) σαν να ήταν χθες ;
  Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ( µ΄ αυτές τις γιορτές πού κάνετε ) διακηρύσσετε σε όλο τον κόσμο ότι:
  «αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά µας, ήρθαμε εκ των υστέρων και τα πήραμε µε τη βία».
  Για ποιο λόγο άραγε φέρνετε στη μνήμη µια υπόθεση 6 αιώνων;
  Μήπως στο υποσυνείδητό σας υπάρχει ο φόβος ότι η Πόλη κάποια μέρα θα δοθεί πίσω ;
  Μην φοβάστε, δεν υπάρχει αυτό που λένε μερικοί ηλίθιοι της Εργκενεκόν περί όρων του 1919.
  Μη φοβάστε, τα 9 εκατομμύρια Ελλήνων δεν μπορούν να πάρουν την πόλη των 12 εκατομμυρίων, και αν ακόμα την πάρουν δεν μπορούν να την κατοικήσουν.
  Κι οι δικοί µας που γιορτάζουν την Άλωση είναι µια χούφτα φανατικοί µόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα.
  Ρε σεις, αν µας πούνε ότι λεηλατούσαμε την Πόλη τρεις μέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουμε ;
  Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό µας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή θα αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς ;
  Αντί να περηφανευόμαστε µε τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας περηφανευτούμε µε αυτές που ιδρύσαμε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν.
  Όλη η Ανατολή είναι περιοχή µέ την ßία κατακτηµένη…
  Ακόμα και το όνομα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που πιστεύουν (ana=µανα, dolu=γεµάτη) αλλά προέρχεται από την ελληνική λέξη η Ανατολή.
  Ακόμα και η ονομασία της Ισταµπούλ δεν είναι όπως µας λέει ο Ebliya Celebi «εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάµ» τραβώντας τη λέξη από τα μαλλιά, αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν».
  Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαμε μόνιμη εγκατάσταση, τέλος η νομαδική ζωή και γι’ αυτό ο λαός αγοράζει πέντε – πέντε τα διαμερίσματα. Κανείς δεν μπορεί να µας κουνήσει, ηρεμήστε πια…
  Οι χωριάτες µας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως πολλές φανφάρες…».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: