Σήμερα το βράδυ η Αλωση με τη «Μηχανή του χρόνου»…

Από τη Wikipedia: η Πύλη του Χαρίσιου από την οποία μπήκε στην Πόλη ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, όπως είναι σήμερα.

Στην «Αλωση της Κωνσταντινούπολης» μας πηγαίνει σήμερα, 24/5, ο καλός δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος με την εκπομπή του  «Μηχανή του χρόνου» (ΝΕΤ, 23.30). Το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και σου προτείνω θερμά να παρακολουθήσεις την εκπομπή, διότι η επίσημη ελληνική ιστορία, προκειμένου (κατά την πάγια τακτική της…) να «αποκρύψει»  τις ευθύνες και της δικής μας πλευράς, αποσιωπά αυτό που με θάρρος λέει στην εκπομπή η καθηγήτρια βυζαντινολογίας και πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Όταν οι Τούρκοι μπαίνουν στην πόλη και βλέπουν τα λίγα πτώματα δεν πιστεύουν, ότι τόσο λίγοι αντιμετώπισαν τόσους πολλούς. Και όταν ψάχνουν να βρουν τους άλλους, λένε ότι οι δούλοι έδειχναν στους Οθωμανούς, που ήταν κρυμμένοι οι θησαυροί των κυρίων τους. Αν είχαν δώσει αυτά τα χρήματα σε μισθοφόρους για να υπερασπιστούν την πόλη, δεν θα σωζόταν η Κωνσταντινούπολη;».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μ. Πετρούτσου στην «Ελευθεροτυπία» της 21/5 τ.έ., στην εκπομπή σκιαγραφούνται οι προσωπικότητες  του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και του Μωάμεθ του Πορθητή. Φωτίζονται στιγμές από την πολιορκία των 52 ημερών. Η «Μηχανή του χρόνου» εστιάζει στον ρόλο του Πάπα, τους χειρισμούς της ορθόδοξης Εκκλησίας και τη διχόνοια που είχε ενσκήψει μέσα στα τείχη της πόλης, ανάμεσα σε «ενωτικούς κι ανθενωτικούς», στα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τις υπόγειες συμφωνίες, τα ανταλλάγματα και τον σκοτεινό ρόλο προσώπων που προσέφεραν υπηρεσίες και στις δύο πλευρές. Αναζητείται επίσης η περίφημη κερκόπορτα και παρουσιάζεται πώς παρακάμφθηκε η αλυσίδα που έκλεινε τον Κεράτιο κόλπο.

Σε αυτήν εδώ την ανάρτηση, σου είχα μιλήσει κι εγώ παλιότερα για τα «ταμπού» της Αλωσης, όπως τα εκθέτει ο συγγραφέας Γ. Λεονάρδος, που υποστηρίζει ότι η ελληνική ιστορική αφήγηση υποφωτίζει σημαντικές πλευρές της ιστορικής αυτής καμπής.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Μαΐου 24, 2010.

Ένα Σχόλιο to “Σήμερα το βράδυ η Αλωση με τη «Μηχανή του χρόνου»…”

  1. […] το ίδιο θέμα, βλ. επίσης εδώ και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: