Ο Δισκοβόλος στην Πόλη…

Ο εξ Αθηνών μόνιμος … ανταποκριτής μας, Γιώργος, που μας διέθεσε και το υλικό για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης, μου στέλνει αυτή τη φορά, όπως λέει, «κάτι σπέσιαλ από το Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» (σημείωση δική μου: να’ναι καλά το παιδί, μου ετοιμάζει και τα κείμενα από το υλικό που μου στέλνει!) :

Αφορμή για τη 2η επίσκεψή μου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης, αυτό το Πάσχα, στάθηκε η αναφορά στην έκθεση «Οι Ασσύριοι στην Πόλη», που διάβασα στο αφιέρωμα, λόγω Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, του ταξιδιωτικού ένθετου της «Καθημερινής», το οποίο ο Ταξιδιώτης μας παρουσίασε εδώ.

Δυστυχώς, τέτοια θεματική έκθεση (η οποία, σύμφωνα με το ένθετο, θα διαρκούσε ως το Μάιο) εγώ δεν συνάντησα πουθενά, και δεν είναι ότι δεν την πρόσεξα … αφού σίγουρα θα υπήρχε στην είσοδο του Μουσείου κάποιο ανηρτημένο πανό που θα διαλαλούσε το γεγονός (τα εκθέματα μιας τέτοιας έκθεσης θα ήταν δυνατόν να εκτίθενται στο Μουσείο της Αρχαίας Ανατολής: το κτίριο με τους δύο νεοχεττιτικούς λέοντες από βασάλτη στην είσοδό του, το οποίο συναντούμε αριστερά μας, αφού περάσουμε τον ηλεκτρονικό έλεγχο εισιτηρίων, εισερχόμενοι στη μεγάλη αυλή όπου βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Çinili Köşk με τα κεραμικά. Όχι, λοιπόν, ούτε έξω από το εν λόγω κτίριο υπήρχε σχετικό διαφημιστικό πανό για τους «Ασσύριους στην Πόλη», ώστε να μου κεντρίσει την προσοχή).

Αντιθέτως, λόγω Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το Αρχαιολογικό Μουσείο διαφήμιζε, από την είσοδό του ήδη, με σχετικό πανό το έκθεμα του Δισκοβόλου που σας παρουσιάζουμε εδώ:

Φωτό: Γ.Τσολάκης

Στην τελευταία από τις αίθουσες του ισογείου, με τα αμέτρητα εξαιρετικά ρωμαϊκά αντίγραφα, και μπροστά από ένα ολόμαυρο φόντο, παρατηρούσες μια σχετική κοσμοσυρροή για το δάνειο έκθεμα από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για το ρωμαϊκό αντίγραφο (2ος αι. μ.Χ.) του γνωστού δισκοβόλου του Μύρωνα (ήταν περίφημο χάλκινο έργο του 5ου αι. π.Χ.), στον οποίο αντανακλάται η έννοια περί ιδανικής ομορφιάς της κλασικής εποχής. Ο αντιγραμμένος δισκοβόλος, λοιπόν, αντιπροσωπεύει μία από τις πιο αναγνωρισμένες, και βεβαίως διάσημες, απεικονίσεις τού αρχαίου κόσμου. Να τι μάθαμε και εμείς για το εν λόγω έκθεμα, βάσει των πληροφοριών στη συνοδευτική ταμπέλα του:

Φωτό: Γ.Τσολάκης

Το μαρμάρινο αντίγραφο βρέθηκε το 1791 στη μεγάλη έπαυλη του αυτοκράτορα Αδριανού στο Τίβολι της Ιταλίας. Το γλυπτό έφτασε στο Λονδίνο από τον βρετανό συλλέκτη Charles Townley (εξ ού και η ονομασία του ως ο δισκοβόλος τού Townley), ο οποίος το εξέθετε στην κατοικία του μεταξύ των αρχαιολογικών συλλογών του, μέχρι τον θάνατό του το 1805, οπότε και το γλυπτό αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο. Αρχικά, ο μαρμάρινος αθλητής βρέθηκε ακέφαλος, και απέκτησε μια ξένη αρχαία κεφαλή η οποία τοποθετήθηκε έτσι ώστε ο συμπληρωμένος δισκοβόλος να κοιτάζει εμπρός του, αντί πίσω, όπως μάλλον θα ήταν αναμενόμενο, προς το χέρι που κρατά τον δίσκο! Με άλλα λόγια, στο σώμα του δισκοβόλου (κεφαλή, κορμός και άκρα) συντίθενται βάσει της κίνησής του αντίθετες δυνάμεις, με αποτέλεσμα το έργο να μην αντιπροσωπεύει ένα ρεαλιστικό στιγμιότυπο-γνήσια εικόνα αθλητή! Είναι, λοιπόν, έτσι διευθετημένα τα τμήματα του σώματος ώστε να πειθαρχούν στις ελληνικές ιδέες περί συμμετρίας, ισορροπίας, αρμονίας, μέτρου και αναλογιών. Οι ιδιότητες αυτές επιδιώκονταν τότε στα αγάλματα, επιζητούνταν όμως και στο πραγματικό σώμα.

Φωτό: Γ. Τσολάκης

Ίσως ο Δισκοβόλος ήταν/είναι το μόνο διαφορετικό και επιπλέον έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου σε σχέση με τις μόνιμα εκτιθέμενες συλλογές του, οικείες σε μένα από την πρώτη μου επίσκεψη εκεί παλαιότερα. Αυτή τη φορά, όμως, η δεύτερη αυτή περιήγησή μου ανάμεσα στα οικεία αρχαιολογικά εκθέματα αφιερώθηκε σε λεπτομέρειες που δεν τις είχα προσέξει κατά το πρώτο πέρασμά μου. Η συνέχεια, λοιπόν, με αξιοπερίεργες λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Μαΐου 24, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: