Και ο αντίλογος…

Αν και οι περισσότεροι φίλοι που μας διαβάζουν είναι ενθουσιωδώς ενθαρρυντικοί για την προσπάθειά μας, υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που μας «εγκαλούν» περίπου ως … «φιλότουρκους«, χωρίς να κατανοούν ότι γράφουμε για την Πόλη σε όλα τα επίπεδα: και ένα από αυτά είναι και η Ομογένεια, για την οποία προβάλλουμε τα θέματά της με μία «αισιόδοξη» ματιά, χωρίς να αποσιωπούμε είτε τις θετικές είτε τις «εχθρικές» συμπεριφορές της τουρκικής κοινωνίας και του κράτους απέναντι σε αυτήν.

Ετσι, ενώ με χαρά γράψαμε για τις ευχές των δημοτικών αρχών των Πριγκηπονήσων προς τους ρωμιούς (βλ. εδώ), με λύπη διαβάσαμε, στην «Ελευθεροτυπία» της 10/4 τ.έ.,  το άρθρο του Αρη Αμπατζή για την κατάσταση στο νησί της Αντιγόνης:

«…Η περιφορά τελειώνει, τοποθετούνται στη βάση ο σταυρός και οι δύο εικόνες, ενώ η κυρία Καίτη ψέλνει. Αυτά έγραφε ο «ξεχασμένος δημοσιογράφος» στις 9 Μαΐου 2002, στην «Ε». Η κυρία Καίτη πέθανε μερικά χρόνια μετά τη Λειτουργία αυτή. Η κόρη της, η Ελλη, δεν είναι πια στο νησί, αφού έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ο κύριος Κότσος, με τα γαλανά μάτια και τα ρόδινα μάγουλα, ακολούθησε την κυρία Καίτη, τη χρονιά που μας πέρασε. Ο παπάς δεν είναι πια στο νησί. Δεν είναι, μάλιστα, καν παπάς. Ασκεί άλλο επάγγελμα. Το δράμα που έζησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ο θάνατος ή ο απλός απολογισμός της αριθμητικής αλλοίωσης του ελληνικού στοιχείου εξαιτίας των διωγμών. Αυτά ήταν στο πρόγραμμα: το πρώτο στο πρόγραμμα της φύσης και το δεύτερο στο πρόγραμμα του κράτους. Το Πάσχα εδώ και καιρό, είναι μια εβδομάδα κατά την οποία οι εκκλησίες στην Πόλη έχουν κόσμο, αλλά χάρη στους τουρίστες που πηγαίνουν από την Ελλάδα. Η εικόνα ανθρώπων που σαν μπουλούκια οδεύουν προς το σπίτι τους κρατώντας τις αναμμένες λαμπάδες, είναι κάτι που δείχνουν οι φωτογραφίες και η μνήμη παρελθουσών δεκαετιών, με τελευταία αυτήν του ’70«.

Ολο το δημοσίευμα, εδώ

~ από Ταξιδιώτης στο 20 Απριλίου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: