Αλήθειες…

Από την 'Ε'...

Την ύπαρξη αυτού του  (ανυπόγραφου) σχολίου με τίτλο «Εδώ κι Εκεί», στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» της 29/3, μου την επισήμανε ο φίλος Γιώργος Τσολάκης. Προβληματίστηκα για το αν έπρεπε να του δώσω θέση σε μία ανάρτησή μου. Καθώς, όμως, αφορά στην Πόλη και καθώς με πολλά από όσα αναφέρει συμφωνώ, το παραθέτω:

ΕΧΟΥΜΕ πετριά εμείς οι Ελληνες με την Πόλη. Γι’ αυτό και είμαστε οι πιο τακτικοί επισκέπτες-τουρίστες, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε και τεκμηριωμένη άποψη για την ανάπτυξη αυτής της πόλης-καλλονής.
ΜΕΡΙΚΕΣ διαπιστώσεις. Τα άθλια ντορμούς (διόρθωση δική μου: ντολμούς λέγονται…), αυτά τα ταξί δίχως ταξίμετρο, έχουν καταργηθεί (διόρθωση δική μου: υπάρχουν και είναι πρακτικότατα για παρέες αν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς…). Οσο για σκουπίδι, πρέπει να ψάχνεις για να το βρεις (διόρθωση δική μου: σωστό για το κέντρο, υπάρχουν όμως πολλές άθλιες φτωχογειτονιές…). Απαστράπτουσα η βασιλεύουσα (της γοητείας) με το πράσινο να πληθαίνει συνεχώς (παρατήρηση δική μου: ορθότατο), αφού οι δήμαρχοι κάθε τόσο ορίζουν και άλλους δρόμους πεζόδρομους, δίχως να επιτρέπουν την κακοποίησή τους από δημότες, με δένδρα και φυτά. Το μπαχτσίς, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας κληροδότησαν εκείνοι, στην Ιστανμπούλ έχει τα όριά του, ως φαίνεται. Ούτε που θα μπορούσαν να διανοηθούν οι Τούρκοι το αίσχος της πλατείας Κολωνακίου, για παράδειγμα, όπου οι κάτοχοι των καφέ πληρώνουν από 100.000 ευρώ έκαστος στον Δήμο Αθηναίων, για να εγκλωβίσουν σε περιττά κάγκελα τους πελάτες τους (παρατήρηση δική μου: ορθότατο).
ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ οθωμανικές γειτονιές αναστηλωμένες πλήρως (παρατήρηση δική μου: άλλες ναι, άλλες ρωμέϊκες ρημάζουν) και όλα τα βιβλιοπωλεία στις προθήκες διαθέτουν τους τέως απαγορευμένους τομούς για τις χριστιανικές εκκλησίες και τους βυζαντινούς χριστιανούς αυτοκράτορες (παρατήρηση δική μου: ορθότατο).
Η ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ απολαμβάνει μια εξαιρετική συντήρηση. Στα δύο χρόνια που είχα να την επισκεφτώ, διαπίστωσα ότι ήρθαν στην επιφάνεια και άλλες εξαιρετικές τοιχογραφίες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Μεγάλο μέρος των χρημάτων, που η Ευρώπη έδωσε για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη, διατέθηκε σε έργα υποδομής, με πρωτεύον την Αγια-Σοφιά. Σοφό;
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ. Επιβεβαιώνεται η γνώμη του Κεμάλ Ατατούρκ ότι οι Ελληνες είναι έξυπνος λαός με ανίκανους πολιτικούς και οι Τούρκοι το ακριβώς αντίθετο.
ΑΛΛΑ τί τις θέλω τις συγκρίσεις στα ανόμοια;

~ από Ταξιδιώτης στο 30 Μαρτίου, 2010.

Ένα Σχόλιο to “Αλήθειες…”

  1. […] Για ρίξε μία ματιά στο τί σου έγραφα εδώ… “Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις” (καθώς είμαστε […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: