Επετειακή έκδοση της «Λωξάντρας»…

Η Μαρία Ιορδανίδου σε ηλικία 5 ετών (αρχείο οικογενείας Ιορδανίδη)...

Οι  εκδόσεις «Εστία», που πρωτοκυκλοφόρησαν τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, το 1963, εδώ και λίγο καιρό έχουν θέσει σε κυκλοφορία την μονοτονική έκδοση του αγαπημένου βιβλίου, κρατώντας τη σύνταξη και την ορθογραφία του πρωτοτύπου, πλαισιωμένη από σχολιαστικά κείμενα των: Μαρίας Καραβία, Λευκής Μολφέση και Πέτρου Μάρκαρη. Τα κέιμενα αυτά είχαν διαβαστεί σε εκδήλωση που οργάνωσε η «Εστία», το 2003, προς τιμήν της Μ. Ιορδανίδου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την α’ έκδοση της «Λωξάντρας».

Αυτήν την «έκδοση τσέπης» την αγόρασα προχθές και είναι προς τιμήν της «Εστίας» η πολύ καλή τιμή πώλησης: 9 ευρώ μόνον, πράγμα που σημαίνει ότι η «Λωξάντρα» μπορεί να αποκτήσει ένα νέο αναγνωστικό κοινό. Προσωπικά, προτιμώ την κανονική σκληρόδετη έκδοση (που την έχω διαβάσει εκατοντάδες φορές!), αλλά μία τέτοια νέα έκδοση, και σε τόσο χαμηλή τιμή, αποτελεί πάντοτε ένα δέλεαρ, από τη στιγμή μάλιστα που μπορεί κανείς να διαβάσει σε αυτήν και τα 3 «επεξηγηματικά» κείμενα των Καραβία, Μολφέση, Μάρκαρη, οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την επιτυχία αυτού του λογοτεχνικού έργου.

Νομίζω ότι η Λευκή Μολφέση, στο δικό της κείμενο, περιγράφει με  ιδανικό τρόπο το φαινόμενο «Λωξάντρα»: «Ετσι φουριόζα μπήκε η Λωξάντρα στα βιβλιοπωλεία και απλώθηκε φαρδιά πλατιά στα ράφια τους, θρονιάστηκε για τα καλά στη βιβλιοθήκη μας. Βρήκε τη θέση της στην καρδιά εκείνων που τη διαβάζουν, τη θέση που της ανήκει,  και δεν το κουνάει από κει με τίποτε. Ούτε ο Εγκέλαδος μπορεί να την μετακινήσει ούτε ο εκσυγχρονισμός των γραμμάτων«.

Βλ. και το ρεπορτάζ της Μικέλας Χαρτουλάρη, στα «ΝΕΑ-Σαββατοκύριακο»…

~ από Ταξιδιώτης στο 14 Μαρτίου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: