H Πόλη στο «Gourmet»…

Είπαμε και πολύ πρόσφατα (βλ. εδώ και στα σχόλια του φίλου Γιώργου), ότι η Πόλη είναι στη μόδα γι’αυτό και όλο και περισσότερα εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα ασχολούνται με αυτήν, με τα παζάρια της και, κυρίως, με την μαγειρική της. Είπαμε, επίσης, ότι τα αφιερώματα αυτά άλλοτε είναι πετυχημένα, με ενδελεχείς πληροφορίες, και άλλοτε αποτυχημένη … «κονσέρβα«, σε τέτοιο σημείο ώστε να αναρωτιέσαι αν ο συντάκτης τους όντως επισκέφτηκε την Πόλη ή αντέγραψε τις πληροφορίες του από κάποιον τουριστικό οδηγό!

Το εξώφυλλο του τεύχους της 7/3...

Σήμερα είχε σειρά το περιοδικό  «Gourmet» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας«. Η Μελίνα Σιδηροπούλου, συντάκτρια του άρθρου «Κωνσταντινούπολη, η κυρά του Βοσπόρου» (σελ.51 του τεύχους Μαρτίου 2010), έκανε μία φιλότιμη προσπάθεια αλλά σημείωσε «φάουλ» από τις πρώτες σειρές ήδη: ξεκινά την παρουσίαση με τα κινέζικα και τα γιαπωνέζικα εστιατόρια της Πόλης. Δε λέω, να τα παρουσιάσεις και αυτά, αλλά, αν ήταν να θέλω να φάω κινέζικο, στην Κωνσταντινούπολη θα πήγαινα βρε φιλενάδα? Συνεχίζει με αναφορά στα clubs Reina και Sortie (άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε: είναι εντυπωσιακά για τη βραδυνή έξοδο, αλλά η Πόλη ΔΕΝ είναι ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ τα κλάμπ!), και, από τα ζαχαροπλαστεία της Πόλης, αναφέρει μόνον τη γνωστή αλυσίδα «Saray» (που πήγαν το Inci, το Sakarya και ένα σωρό άλλα αξιόλογα «pastane» της Πόλης, ένας Θεός, ή μάλλον, ένας Αλλάχ ξέρει – ΥΓ: Αγγελάκο, δανείζομαι τις αναρτήσεις σου γιατί εγώ ακόμη δεν έγραψα για τις θερμίδες που πήρα από τα γλυκά που φάγαμε!). Λίγο παρακάτω, αναφέροντας τα λουκούμια, αναρωτιέσαι πότε θα ήταν καλύτερη ευκαιρία να μιλήσει για το «Koska», που επίσης το … έφαγε το μαύρο σκοτάδι αν και βρίσκεται καταμεσής στη φωτισμένη  Ιστικλάλ! Στη σελ.58 κάνει αναφορά στα meyhane της Πόλης, χωρίς να αναφέρει καν την οδό Σόφυαλι με την ευρύτερη περιοχή Asmalı Mescit, ή (ΕΣΤΩ!) τα τουριστικά ουζάδικα του Μπαλίκ Παζάρ.

Το αφιέρωμα του 'Gourmet' στην Πόλη...

Η πλέον «ατυχής» στιγμή του αφιερώματος στην Πόλη είναι η λεζάντα στη φωτογραφία του καφεζαχαροπλαστείου «Markiz» (όντως παλαιού και «φορτωμένου» από ζωγραφιές, φαγιάνς  και … ιστορία: σχεδιάστηκε από τον Alexandre Vallaury, που σχεδίασε και το μυθικό ξενοδοχείο «Pera Palace»), στο οποίο, όμως, σήμερα πλέον κυριαρχεί μία αντίληψη «φαστφούντ», με εξυπηρέτηση από αγενή έως αδιάφορη (κάποια στιγμή πρέπει να γράψω και γι’αυτό).

Α, και κάτι άλλο: αφού κάποιοι  δεν τα μιλάνε τα τουρκικά, γιατί απομονώνουν λέξεις, προκειμένου να δώσουν «αέρα» αυθεντικότητας στα γραπτά τους? Στη σελ. 58 αναφέρεται: «στα pastanesi βρίσκουμε σιροπιαστά γλυκά…«.  Αμ δε! Σε ένα «pastane» (ζαχαροπλαστείο) βρίσκεις γλυκά. O τύπος «pastanesi» είναι προσδιορισμός σχηματισμένος από την ονομαστική της λέξης και την οικεία κατάληξη, αναφέρεται  στη λέξη που προηγείται (πχ «Inci Pastanesi» = «Ζαχαροπλαστείο Ιντζί») και φυσικά δεν χρησιμοποιείται αυτούσιος. Αφεριμ!

Υ.Γ.: το άρθρο συνοδεύουν οι, όντως ατμοσφαιρικές,  φωτογραφίες του IML Group:

~ από Ταξιδιώτης στο Μαρτίου 7, 2010.

4 Σχόλια to “H Πόλη στο «Gourmet»…”

  1. Έτσι σε θέλω να τα λες σταράτα!!! Είπαμε γράφουμε εξ αποστάσεως…και στο πόδι!!!
    Δες όμως την ωραία {με άλλου ύφους φωτος βρε παιδί μου!}, εναλλακτική παρουσίαση «Κωνσταντινούπολη-Αρώματα ζωής» (σελ. 54-66) από τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα στο ένθετο «Ταξίδια» της σημερινής Κυριακάτικης Καθημερινής! Και βέβαια το προσφερόμενο τομίδιο-οδηγό για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης στην ίδια εφημερίδα.
    Πλουραλιστή Στέλιο νομίζω οφείλεις και σε αυτά σπέσιαλ ανάρτηση!

    • Γιώργο τα έχω ήδη υπόψην μου, αλλά δεν άνοιξα ακόμη το σελοφάν της «Καθημερινής»! Κάνε λίγο κράτει🙂 Τί να πρωτοπρολάβω? Τη δουλιά μου, τους καφέδες, τις αναρτήσεις ή την επικαιρότητα? Εξάλλου, δε νομίζω ότι κανείς άλλος θα σκεφτόταν σήμερα να συνδέσει τα 16 χρόνια από τον χαμό της Μελίνας με την Πόλη και μάλιστα με μια φωτό που δεν την βρίσκεις εύκολα!

  2. […] Σου είχα “γκρινιάξει” … εδώ και εδώ επειδή κάποια “αφιερώματα” στην Πόλη […]

  3. […] Απριλίου για την Πόλη… Είπα ξανά ότι η Πόλη, για τα ΜΜΕ, είναι της μόδας. Ετσι, μέχρι να προλάβω να ανεβάσω κάποια δική μου […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: