Αφιέρωμα στην πολίτικη κουζίνα…

Ξέρω ότι περιμένεις κι άλλες αναρτήσεις σχετικά με την Πόλη, αλλά  η επικαιρότητα «τρέχει» και πρέπει να αναφερόμαστε και σε αυτήν, όταν έχει να κάνει με το αγαπημένο μας θέμα: οι «Λιχουδιές», το περιοδικό της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», το προηγούμενο σαββατοκύριακο είχαν ως θέμα την κουζίνα της Πόλης.

Το εξώφυλλο του τεύχους 4

Να πω ότι το άρθρο του Π. Κομνηνού, που υπάρχει στο τεύχος, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη, αντιθέσεις, χρώματα και αρώματα στη Μέκκα της κουζίνας» (σελ.112), δεν μου πολυάρεσε καθότι είναι  πολύ γενικόλογο και «τουριστικό«, με την έννοια ότι δεν περιέχει καμμία πρακτική πληροφορία και μοιάζει … σαν μία «έκθεση ιδεών«. Να σκεφτείς ότι για την προμήθεια μπαχαρικών σου συστήνει την Αιγυπτιακή Αγορά, τη στιγμή που όλοι  ξέρουν ότι αυτή δεν είναι πλέον παρά μία «τουριστική ατραξιόν», με «φουσκωμένες» τιμές, και ότι στα διπλανά σοκάκια, που βρίσκονται στην περίμετρο της Αγοράς,  μπορεί να βρει κανείς φθηνότερα προϊόντα της ίδιας,  αν όχι και καλύτερης ποιότητας. Ωστόσο, στη σελ.104, υπάρχει ένα ενδιαφέρον  άρθρο του ιδίου με θέμα  τις βιολογικές λαϊκές αγορές της Πόλης.

Παρά ταύτα, το υπόλοιπο περιεχόμενο του τεύχους είναι επαρκές, αφού περιλαμβάνει πλήθος πολίτικων συνταγών: από λαχματζούν και χουνκιάρ μπεγιεντί έως ιτς πιλάφ, αμπελοντολμάδες και σουτλάτς (ρυζόγαλο φούρνου: εξαιρετικό, θα με θυμηθείς!).

Αγγινάρες αλά πολίτα...

Σουτλάτς

Οπως αναφέρει και ο δντής του περιοδικού, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Η. Μαμαλάκης: «Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι ένας απλός τουριστικός προορισμός. Είναι ένα ταξίδι περίπλοκο, ιδανικής περιήγησης…«.

~ από Ταξιδιώτης στο Φεβρουαρίου 27, 2010.

9 Σχόλια to “Αφιέρωμα στην πολίτικη κουζίνα…”

  1. Εγώ θα προτιμούσα να έγραφε ειλικρινά και ίσα «Αφιέρωμα στην τουρκική κουζίνα»…το τεύχος το είδα…κατ’εμέ μια γρήγορη «ξεπέτα» εκδοχή τούρκικου τσελεμεντέ…που ακόμη και στο food styling των προτεινόμενων συνταγών ξενίζει όποιον έχει συνηθίσει να αναδιφεί σε κουζινοβιβλία από τούρκους μαγείρους!!! Ας μην αναφέρω (φωτοχο)συνταγές στο εν λόγω τεύχος τις οποίες έχω διαβάσει και εφαρμόσει (σύμφωνα με τουρκικούς τσελεμεντέδες) στην πιο εμπλουτισμένη εκδοχή τους τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την μπαχαρική τους συνιστώσα…Σχετικά δε με το άρθρο για τη βιολογική υπαίθρια αγορά της Πόλης είχε πέρυσι (το Πάσχα ή τον Αύγουστο, δεν θυμάμαι καλά) δημοσιευθεί ανάλογο θέμα στο «πράσινο τεύχος» τού Timeout Istanbul, και εδώ δεν μου κόμιζε κάτι νεότερο ή φρέσκο!!! Θα μου πεις ακούγομαι τόσο αρνητικός; Ναι…γιατί έχω βαρεθεί την έλλειψη πρωτοτυπίας, την προχειρότητα των εντύπων, και ναι ρε παιδιά, αρκετά δεν έχουμε κορεστεί με τον πολυπράγμονα αλλά συμπαθητικό Κο Μαμαλάκη!
    Αλήθεια, πώς είναι να γράφεις για κάτι που απλώς το φαντάζεσαι, δεν το γνωρίζεις από μέσα αλλά εξ αποστάσεως; Εύκολο…χάριν του κέρδους, αλλά πενιχρού τελικού αποτελέσματος…αλλά ποιος δίνει σημασία; Ας βάλω τέλος στο «δηλητηριό» μου!
    Ένας ανικανοποίητος και ευέξαπτος με την προχειρότητα!!!!

  2. Και κάτι άλλο: μην ταράζεσαι, ένα απλό ένθετο περιοδικό σε μία εφημερίδα είναι. Πόσα να περιμένει πια κανείς από ένα τέτοιο έντυπο?

  3. Στέλιο το κακό είναι ότι τέτοιες προχειροφυλλάδες (εξ αποστάσεως γραμμένες) επηρεάζουν κάποιες νοικοκυρούλες που διψούν να μάθουν και να γευτούν κάτι διαφορετικό, αλλά δεν έχουν τα οικονομικά μέσα ή το χρόνο να αναζητήσουν ας πούμε την ακριβούτσικη Οθωμανική Μαγειρική της Μαριάνας Γεράσιμου ή την Πολίτικη Κουζίνα της έγκυρης Σούλας Μπόζη!!! Θα ετοιμάσουμε εμείς έναν καλό οδηγό κουζινοβιβλίων περί Πόλης και τούρκικου φαγητού μετά το Πάσχα για τους παθιασμένους με την Πόλη κουζινομερακλήδες. Το έχω στα σχέδιά μου, αφού πάω κι εγώ στην Πόλη χάριν της πληρέστερης ενημέρωσης με τα τρέχοντα -ναι μου λείπουν κάποιες πολύ καλές εκδόσεις από εκεί!!! Επίσης, για τους ανήσυχους αναγνώστες μας οι οποίοι, εκτός από το να αναδιφούν σε σελίδες blog, τολμούν και μαγειρεύουν δίχως να φείδονται κόπου, χρόνου και δοκιμών, προτείνω τα ακόλουθα καλά blog (ένα ελληνόφωνο & τα υπόλοιπα αγγλόφωνα) με πρακτικό πνεύμα στις δοκιμασμένες (true’n’tested)συνταγές που προτείνουν:

    http://thalassa-mazi.blogspot.com/ [ο Νάσος εδώ πάντα μας προκαλεί σιελόρροιες με τις προτάσεις του!]

    http://mediterraneanturkishfoodpassion.blogspot.com/

    http://mediterraneanturkishfoodpassion.blogspot.com/

    και τέλος το σχεδόν επαγγελματικό http://www.turkishcookbook.com/

    Όλα ενδιαφέροντα, με εποχιακό χαρακτήρα βάσει των πρώτων υλών, και συνεχώς ανανεούμενα!!! Τα παρακολουθώ συστηματικά και γνωρίζω από 1ο χέρι την αξιοπιστία τους!
    Αυτά προς το παρόν από μένα τον γκρινιάρη.

  4. Θα τα φτιάξεις όλα στην ώρα τους…το blog εδώ είναι για προσωπική εκτόνωση και όχι για να σου προσθέτει κι άλλο καθημερινό άγχος!
    Διορθώνω-συμπληρώνω τις ανωτέρω αγγλόφωνες blogπροτάσεις:

    http://mediterraneanturkishfoodpassion.blogspot.com/

    http://www.turkishcookbook.com/

    http://myturkishkitchen.blogspot.com/

  5. […] στο “Gourmet”… Είπαμε και πολύ πρόσφατα (βλ. εδώ και στα σχόλια του φίλου Γιώργου), ότι η Πόλη είναι στη […]

  6. […] Σου είχα “γκρινιάξει” … εδώ και εδώ επειδή κάποια “αφιερώματα” στην Πόλη αποπνέουν […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: