Διδασκαλία των ελληνικών στο Προξενείο μας, στην Πόλη…

Το «Εθνος» της 13/2 είχε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ματ. Δεμελή για τα μαθήματα  της ελληνικής γλώσσας που γίνονται στο Προξενείο μας, στην Πόλη. Γνώρισα στο τελευταίο ταξίδι μου, από κοντά και την Μαρία, εκ των ρωμιών δασκάλων που υπηρετούν εκεί και συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «πριν από έναν χρόνο, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Το Προξενείο πίστευε ότι θα κάλυπτε τις ανάγκες κυρίως των ομογενών και των μουσουλμάνων που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη. Τα μαθήματα ξεκίνησαν αρχικά με 40 μαθητές, όλοι Ελληνες, σήμερα έχουν φτάσει τους 200 και καθημερινά αυξάνονται … Τα μαθήματα γίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και διαρκούν 8 ώρες, με ειδικά βιβλία, γραμμένα για αλλόγλωσσους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε δάσκαλοι«.

Από το δημοσίευμα του 'Ε'...

Ομως, στο μπλογκ «Anatoli: Για την καθ’ ημάς Ανατολή και τον Οικουμενικό Ελληνισμό«, βρήκα  και μία άλλη «ανάγνωση» της ίδιας είδησης: «Ενα άλλο σημείο του δημοσιεύματος στο «Έθνος» που προκαλεί ερωτηματικά, είναι αυτό που ο κ. Γενικός αναφέρεται στους διδασκάλους της ελληνικής γλώσσας στο ιδιότυπο φροντιστήριο του Σισμανόγλειου Μεγάρου. Λέει: «Οι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι από την Ελλάδα, οι οποίοι εργάζονται στα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και έρχονται εδώ στο Σισμανόγλειο να διδάξουν, εθελοντικά, εκτός ωραρίου σχολείου». Μας ξαφνιάζει η δήλωση του κ. Γενικού, γιατί είχαμε την εντύπωση ότι οι μετακλητοί εκπαιδευτικοί προορίζονται αποκλειστικά για την εκπαίδευση των μαθητών της ομογένειας. Και αν έχουν ελεύθερο χρόνο και εθελοντικό πνεύμα, θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των Ρωμηόπαιδων, όπως επίσης και της ελληνοφωνίας που δοκιμάζεται λόγω των αντικειμενικών συνθηκών υπό τις οποίες ζουν τα παιδιά της ομογένειας».

Διάβασε και τις 2 απόψεις και βγάλε συμπέρασμα. Εγώ, μάλλον διαφωνώ με το μπλογκ που υποστηρίζει την «εσωστρεφή» άποψη περί χρησιμοποίησης των ελλήνων εκπαιδευτικών μόνον για τις εσωτερικές ανάγκες της ομογένειας. Δεν είναι καθόλου κακό να μαθαίνουμε τα ελληνικά και σε όσους τούρκους το επιθυμούν.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Φεβρουαρίου 22, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: