Κωσταντινούπολις: «Constantinople through the Lens of Achilles Samandji and Eugene Dalleggio»…

Ο φίλος του μπλογκ, ο Γιώργος Τσολάκης, εξ Αθηνών ορμώμενος, ανακάλυψε 2-3 δημοσιεύματα για την μνημειακή έκδοση «Κωσταντινούπολις», που εξεδόθη με εισαγωγή και σχόλια του ιστορικού Κώστα Σταματόπουλου, που θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της ελληνικής διάστασης της οθωμανικής και νεότερης Πόλης.

Το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης...

Οπως μας πληροφορεί στο σχετικό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» η πολύ καλή σε τέτοια θέματα Μαρία Καραβία:

«Καθώς υποδεχτήκαμε το 2010 και η Κωνσταντινούπολη παίρνει τη σκυτάλη της «Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης», μπορεί π.χ. να ενταχθεί στην επικαιρότητα. Να θεωρηθεί μια γενναιόδωρη ελληνική συμβολή στον εορτασμό, που την καθιστά μεγαλύτερη το γεγονός ότι το θαυμάσιο αυτό βιβλίο (1.500 σελίδες μεγάλου σχήματος) κυκλοφορεί επίσης στην αγγλική και την τουρκική γλώσσα. Παρότι η έκδοση σχεδιάστηκε στην πραγματικότητα σε ανύποπτο χρόνο, παραμένει τεκμήριο του βυζαντινού παρελθόντος της Κωνσταντινούπολης. Και θα αποτελέσει σίγουρα λαμπρή ψηφίδα σε όσα πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας την ερχόμενη χρονιά… Το πολυσέλιδο αυτό λεύκωμα μας παρουσιάζει για πρώτη φορά, με θαυμάσια εκτύπωση και σοφή επιμέλεια, μια πολύτιμη συλλογή. Ενα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο – που αποτυπώνει την όψη και τη ζωή της Κωνσταντινούπολης στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Μας δείχνει, προπάντων, πώς ήταν η εντός των τειχών Πόλη – το Βυζάντιο, που κατάλοιπα του μεγαλείου του βρίσκονταν ακόμα σκόρπια, έκθετα εδώ κι εκεί, ή θαμμένα στο χώμα, μέσα και δίπλα στις φτωχογειτονιές, πριν τα εξαφανίσουν τα πολεοδομικά σχέδια, η διάνοιξη δρόμων και οι κατεδαφίσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, χάριν της δημιουργίας πλατειών ή της ανάδειξης οθωμανικών μνημείων …  Ενώ το θέμα του (βιβλίου) είναι ένα, η σαγηνευτική όψη της παλαιάς Κωνσταντινούπολης, οι φωτογράφοι είναι δύο. Ο πρώτος, ο Αχιλλέας Σαμαντζής, είναι καταξιωμένος επαγγελματίας, φωτογράφος του σουλτάνου μάλιστα, με δικό του φωτογραφείο στο κέντρο της Πόλης, απέναντι από το ιστορικό ξενοδοχείο «Πέρα Παλλάς» – το «στούντιο Απόλλων». Είναι γιος ζωγράφου, του Ιάκωβου Σαμαντζή εφφέντη, κι έχει στα νεανικά του χρόνια διδαχτεί και ο ίδιος ζωγραφική. Ο δεύτερος είναι ο γαμπρός του, σύζυγος της κόρης του Βιργινίας, ο Ευγένιος Δαλέζιος, φωτογράφος ερασιτέχνης. Ασχολείται με το εμπόριο ξυλείας. Αλλά υπήρξε επίσης πρόξενος της Δημοκρατίας της Γεωργίας στην Κωνσταντινούπολη και, συγχρόνως, μέλος του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών των Παρισίων και πολλών άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων, συγγραφέας βιβλίων, μελετών και άρθρων σε έγκριτα βυζαντινολογικά περιοδικά. Είναι περισσότερο ιστορικός, όπως φαίνεται, και λιγότερο επιχειρηματίας… Θα έλεγε κανείς ότι είναι διαφορετικοί οι στόχοι των δύο φωτογράφων. Για τον Δαλέζιο η φωτογραφία μπορούμε να εικάσουμε ότι ήταν ένα αποδεικτικό μέσο, ένα εργαλείο, τρόπος καταγραφής και μελέτης αυτών που έβρισκε στις έρευνές του, θαμμένα κάτω από θεμέλια παλαιών σπιτιών, μέσα σε σωρούς χαλασμάτων, εκεί που διανοιγόταν ένας δρόμος κι εκεί που είχε μόλις σωριαστεί σε ερείπια το παλιό ξύλινο σπίτι που έπιασε την προηγούμενη νύχτα φωτιά«.

Ο Γιώργος με ενημερώνει ότι το έψαξε στα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας και δεν το βρήκε. Ισως αν δοκιμάζαμε στο Amazon.com? Πάντως, την αγγλική παρουσίαση του βιβλίου, με ένα μικρό πρόλογο, μπορείς να την δεις στο site των εκδόσεων Allemandi.

Update: όχι, που θα έμενε πίσω το Amazon.com στην τιμή! Δες εδώ

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Ιανουαρίου 14, 2010.

5 Σχόλια to “Κωσταντινούπολις: «Constantinople through the Lens of Achilles Samandji and Eugene Dalleggio»…”

 1. […] του Κ. Σταματόπουλου… Εν σχέσει τώρα με την προηγούμενη ανάρτηση και την έκδοση που επιμελήθηκε ο Κ. Σταματόπουλος, […]

 2. Και όμως το βρίσκουμε (στην αγγλόφωνη έκδοση) στο βρετανικό Amazon και σε πολύ καλή τιμή (50 λίρες, άνευ ΦΠΑ και ταχυδρομικών εξόδων) σε σχέση με τον ιταλό εκδότη (160 ευρώ)!
  Δείτε εδώ:
  http://www.amazon.co.uk/Constantinople-Achilles-Samantzis-Evgenios-Dalezios/dp/8842216011/ref=pd_rhf_p_t_1
  Θα εξακολοθήσω πάντως να αναζητώ εδώ στην Αθήνα την ελληνική έκδοση…

 3. […] ‘Οπως έχω πολλές φορές πει, αυτό εδώ το μπλογκ έχει φανατικούς φίλους, που όχι μόνο μας διαβάζουν αλλά μας “τροφοδοτούν” με  πληροφορίες, όταν εμείς, λόγω φόρτου εργασίας, καθυστερούμε να επιστρέψουμε στην Πόλη για να σου φέρουμε νέο υλικό. Ενας από τους ακούραστους … “συνεργάτες” μας, πλέον, είναι και ο εξ Αθηνών ορμώμενος Γιώργος Τσολάκης. Ο Γιώργος με είχε ενημερώσει και για την κυκλοφορία του εκπληκτικού άλμπουμ  “Constantinople through the Lens of Achilles Samandji and Eugene Dalleggio”, για το οποίο έκανα πρόσφατα ανάρτηση εδώ… […]

 4. Λοιπόν μόλις σήμερα εντόπισα την ελληνική έκδοση στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη επίτ της Πειραιώς. (βρέθηκα εκεί λόγω αναδρομικής Τσαρούχη).
  Και φυσικά το καλοξεφύλλισα (ναι ναι μου έτρεχαν τα σάλια…),χώρια το δέος που μπορεί να αισθανθεί κανείς μπροστά σε μαυρόασπρες φωτογραφίες άλλων εποχών…τόμος μεγάλων διαστάσεων με πανάλαφρο χαρτί!
  Λοιπόν με όσο θράσσος με κυβερνάει: βγάζω τη γλώσσα στο επετειακό άλμπουμ του Γκιουλέρ…οι Σαμαντζής & Δαλέζιος απλώς ΑΣΥΓΚΡΙΤΟΙ!!!
  Δεν σχολιάζω τα πλούσια συνοδευτικά κείμενα-πηγές στη γλώσσα της εποχής (κάπως θα μου έκανε να τα διάβαζα στα αγγλικά, αν είχα αγοράσει την εγγλέζικη έκδοση)…

  Αλλά….

  Κρατηθείτε:

  Κόστος: 160 ευρώ…όσο και η εγγλέζικη βερσιόν στο site του ιταλού εκδότη!
  Οπότε μένω με το παιδικό παράπονο….ΚΡΙΜΑ!!! και γιατί τόσο απαγορευτικά πανάκριβο;;;;;;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: