Η ιστορία του Σισμανόγλειου…

Σισμανόγλειο: Ένα ιστορικό κτίριο στην καρδιά της «Μεγάλης Οδού».-

Αν κάποτε εκδιδόταν ένας «κτιριακός οδηγός» της Πόλης, το μέγαρο που βρίσκεται στον αριθμό 60 της Ιστικλάλ Τζαντεσί  -όπως λέγεται σήμερα η Μεγάλη Οδός του Πέρα-  θα κατείχε σ’ αυτόν σίγουρα θέση περίοπτη. Ο λόγος για το Σισμανόγλειο, το μέγαρο όπου καtοικούσε κάποτε η οικογένεια Σισμάνογλου. Στον «οδηγό» αυτό, θα γραφόντουσαν τα όσα είναι γνωστά για αυτή την οικογένεια των μεγάλων ευεργετών του Ελληνισμού και της Ελλάδας:

Ο πατέρας, Ιωάννης Σισμάνογλου, γεννήθηκε το 1820 στην Άγκυρα και πέθανε στο 1894 στην Πόλη, όπου είχε εγκατασταθεί σε νεαρή ηλικία. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και ήταν επίσης τραπεζίτης. Γνωρίζουμε ότι η Οθωμανική κυβέρνηση τον είχε διορίσει μέλος της Επιτροπής Τραπεζιτών για το Φόρο της Δεκάτης, σπουδαία και εμπιστευτική θέση. Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης: Χρηματοδότησε εν μέρει την ανέγερση του σημερινού κτιρίου της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και συνέδραμε σημαντικά την Ορθόδοξη Κοινότητα της γενέτειρας του, που το 1922 είχε ορθόδοξο πληθυσμό περίπου 4.000 άτομα. Ο Ιωάννης παντρεύτηκε την Αικατερίνη Κιουπεντζόγλου και απέκτησε τρεις γιούς. Οι δύο από αυτούς, ο Κωνσταντίνος και ο Αναστάσιος (ο Αλέξανδρος πέθανε πολύ νέος), ανέλαβαν τις οικογενειακές επιχειρήσεις και επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στην Αθήνα και το Παρίσι. Παράλληλα, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα τους χρηματοδότησαν πολλά έργα των Ρωμιών στην Πόλη αλλά και στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκαν μετά το 1923 (προσέφεραν μεγάλης έκτασης τσιφλίκι στην Κομοτηνή για την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων και ίδρυσαν δύο σανατόρια, ένα στην Κομοτηνή και ένα στην Αθήνα).

Στο μέσο της Μεγάλης Οδού...

Ο Κωνσταντίνος (1857-1951), δώρισε το πατρικό τους σπίτι στην Πόλη, τον Νοέμβριο του 1939, στο Ελληνικό Δημόσιο με τον όρο να χρησιμοποιηθεί ως κτίριο του Γενικού Προξενείου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Σισμανόγλειο Μέγαρο πρέπει να οικοδομήθηκε γύρω στα 1890. Μετά το 1939, λόγω των αντίξοων εξελίξεων στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το κτίριο δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το σκοπό του και παρέμεινε άδειο και αχρησιμοποίητο. Μεταξύ των ετών 1957 και 1962 ενοικιάστηκε στην Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (USIS). Την εποχή εκείνη τροποποιήθηκε το ισόγειο, όπου υπήρχαν τρία καταστήματα. Η βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας από το 1999 και μετά, επέτρεψαν την απεμπλοκή του κτιρίου και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επισκευή και αναπαλαίωσή του -το έτος 2000. Ευτυχώς, το κτίσμα δεν είχε υποστεί αρχιτεκτονικές αλλοιώσεις, μόνο ο χρόνος είχε αφήσει εμφανή τα ίχνη αποσάθρωσης και κάποια τμήματά του είχαν καταρρεύσει. Οι εργασίες αναπαλαίωσης ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2003.

Το ευρετήριο του υποθετικού «οδηγού» μας, θα έγραφε πως, αν περνώντας σήμερα από την Ιστικλάλ δείτε κόσμο να μπαινοβγαίνει στο Σισμανόγλειο, είναι γιατί από τον Νοέμβριο του 2003 το Μέγαρο χρησιμοποιείται ως «Πολιτιστικό Κέντρο» του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και ως τον Αύγουστο του 2008 πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες του ακριβώς 208 σπουδαίες πολιτιστικές και όχι μόνον, εκδηλώσεις. Η φωτογραφική έκθεση «Η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» που εκτίθεται τώρα  -η «Α» έχει γράψει σχετικά-  εγκαινιάστηκε την 28η Οκτωβρίου 2009.

Αναδημοσίευση από την «Α» Κωνσταντινούπολης… Για το Σισμανόγλειο, σου έχω μιλήσει εδώ

~ από Ταξιδιώτης στο 16 Δεκεμβρίου, 2009.

5 Σχόλια to “Η ιστορία του Σισμανόγλειου…”

  1. […] Η ιστορία του κτιρίου, εδώ… […]

  2. Άσχετο! Αν κάποιος μας διαβάζει από Πόλη μην ξεχάσει ότι αύριο 18- 12 εορτάζει το αγίασμα του Αγίου Σεβαστιανού στον Άγιο Δημήτριο Σαραμσικίου κοντά στην Μονή της Χώρας (Καχριέ Τζαμί). Αν έχει χρόνο ας πεταχτεί να ανάψει ένα κεράκι! Στα δεκαπέντε εκατομμύρια δεν θα βρεθεί ένας άνθρωπος;

  3. […] από το ελληνικό προξενείο στο ελληνικής ιδιοκτησίας Μέγαρο Σισμάνογλου, στην Ιστικλάλ,  με ενημέρωσε ο φίλος και αναγνώστης […]

  4. […] εντυπωσιαστηκα από αυτό καθεαυτό το Μέγαρο Σισμάνογλου: Η κεντρική αίθουσα της έκθεσης, στο ισόγειο του […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: