Νέο γράμμα από το Νιχώρι…

Την σκυτάλη από τον φίλο Κων/νο Μαρούση παίρνει ο Παν. Θωμόπουλος, που μας γράφει από το Νιχώρι Βοσπόρου. Ξεχωρίζω κάποια χρήσιμα αποσπάσματα από την επιστολή του (τα links δικά μου για να σε βοηθήσω):

ekdilosi gia ton kavafi. 2

Η εκδήλωση για τον Κ. Καβάφη στη ΜΓΣ

Ούτε μια Μέρα” – Γράμμα από τον Παναγιώτη Θωμόπουλο.-

Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι,

Η κοινότητα μας συνεχίζει με συνέπεια την τακτική ενημέρωση σας για τις ενέργειες, τις ειδήσεις και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Νιχώρι με παράλληλες αναφορές, όταν θεωρούνται απαραίτητες, γενικότερα στα δρώμενα της ρωμαίικης οικογένειας της αγαπημένης μας Πόλης. Το έργο της ποιοτικής, ειλικρινής και ανοικτής επικοινωνίας των απανταχού νιχωριτών με σημείο αναφοράς πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα, το Νιχώρι, που ξεκίνησε στα τέλη του 2007 από την κοινότητα με πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Λάκη Βίγκα, ουσιαστικά δεν σταμάτησε ποτέ.

Εγώ βρίσκομαι και πάλι εδώ για να συνεχίσω το έργο που προσωπικά τουλάχιστον είχα διακόψει. Στο τελευταίο μήνυμα που σας είχα στείλει άλλωστε, τον Iούλιο του 2008, είχα τονίσει την βαθιά μου επιθυμία για επιστροφή. Τελικά έτσι και έγινε. Τότε για την εκμάθηση της Τουρκικής και τώρα ως φοιτητής Erasmus στο πανεπιστήμιο  Istanbul. Και φέτος λοιπόν θα έχω την χαρά να επικοινωνώ μαζί σας, και όπως εσείς περιμένετε κάθε επόμενο μήνυμα με ανυπομονησία και το διαβάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έτσι και εγώ θα περιμένω και θα διαβάζω τα σχόλια σας, τους προβληματισμούς σας, τις απορίες σας, τις προτάσεις σας και τις ιδέες σας στο πλαίσιο της επικοινωνίας μας που μοναδικό στόχο έχει την ενίσχυση της νεοχωρίτικης κοινωνίας … Ξεκινώ λοιπόν την ενημέρωση σας από τις πιο πρόσφατες ειδήσεις για να συνεχίζω έπειτα με τις παλαιότερες:

Την Κυριακή 18/10, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Υποστήριξης Αντιοχαίων Τόκατσλι και Αλτίνοζου, πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Σχολείο συζήτηση με τίτλο: «Οι κοινωνικές διαστάσεις της συμβίωσης των Αντιοχαίων Ρωμιών με τους Ρωμιούς της Πόλης». Την εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγική του ομιλία ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του Ζωγραφείου Σχολείου και η Εύα Αλεξάνδρου-Sarlak, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Isik στο τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας προλόγισε και εκτέλεσε χρέη συντονιστού της συζήτησης. Τους ομιλητές αποτέλεσαν οι Symeon Yilmaz, καθηγητής στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο Αντώνης Παριζιάνος, καθηγητής Ζωγραφείου Σχολείου, ο Ηλίας Yildirim, πρόεδρος του Συλλόγου Υποστήριξης Αντιοχαίων Τόκατσλι και Αλτίνοζου, o Γιώργος Κασάπογλου, θεολόγος και η καθηγήτρια Gulden Guvenc, πρόεδρος στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιsik. Κατά γενική ομολογία η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη από πολλές απόψεις. Πρώτον ο αριθμός των παρευρισκομένων ήταν μεγάλος αλλά και το ενδιαφέρον ζωηρό, καθώς μετά το πέρας των ομιλιών αρκετοί από αυτούς ένιωσαν την ανάγκη να σχολιάσουν, να κάνουν παρατηρήσεις, να εκφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις. Δεύτερον πραγματοποιήθηκε μια ειλικρινής συζήτηση χωρίς τάσεις ωραιοποίησης της κατάστασης που υπάρχει στα Ρωμαίικα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και γενικά στην Ομογένεια της Πόλης.

Την Κυριακή 11/10 απόγευμα και ώρα 17.00, η ομάδα «Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, παρουσίασε στη Μεγάλη Του Γένους Σχολή την μουσικοποιητική παράσταση «Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ» παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Η παράσταση αυτή – αφιέρωμα στο σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, θεωρείται από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους ως η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο έργο του. Έχει παιχτεί στο σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, στο Κέντρο Τεχνών Αιγύπτου, σε πολλούς πολιτιστικούς χώρους και μέρη στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Ουάσινγκτον. Στην παράσταση έπαιξαν οι μουσικοί Νίκος Ρούσσος, Ζαννής Μαραγκός, Νίκος Απέργης, Κατερίνα Βαρδούση, Αποστόλης Μάρης, Δημήτρης Οικονομάκης, Αντώνης Κονσολάκης και ακούστηκαν 11 τραγούδια ελλήνων συνθετών σε ποίηση Καβάφη. Ερμήνευσε η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου …  Στο σημείο αυτό θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην γίνει αναφορά στην στενή σχέση του μεγαλύτερου νεοέλληνα ποιητή με την Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα με το Νιχώρι μας. Το 1882, στη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης κατά των Άγγλων, ο ποιητής, σε ηλικία 19 ετών, φεὐγει από την Αλεξάνδρεια και πηγαίνει με την οικογένειά του για τρία χρόνια (ως τον Οκτώβριο του 1885) στην Κωνσταντινούπολη, στο σπίτι του φαναριώτη παππού του, Γεωργάκη Φωτιάδη στο Νεοχώριο του Βοσπόρου. Το 1885 μάλιστα θα γράψει ένα ποίημα εμπνευσμένο από την παραμονή του στο Νιχώρι.

rebetiki vradia. 3

Η ρεμπέτικη βραδιά

Την ίδια μέρα 7:15 το βράδυ o Μορφωτικός και Καλλιτεχνικός Σύνδεσμος Φερίκιοϊ (ΕΡ.Θ.Ο.)-1989 διοργάνωσε μουσική βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια από το γνωστό συγκρότημα από το Λονδίνο  «SOAS Rembetiko Band». Το συγκρότημα έδωσε τη συναυλία με τίτλο “Woman Singers of Rembetiko”. Οι Cigdem Aslan, Παρέσσα Δανιηλίδου, Ύβη Δερμαντζή, Ελένη Δημοπούλου και Rosie Vorou-Hunter αποτέλεσαν τις τραγουδίστριες της συναυλίας που ερμήνευσαν παλιές επιτυχίες του ρεμπέτικου πενταγράμμου στα Ελληνικά και στα Τουρκικά. Το συγκρότημα αποτελούν Έλλαδίτες, Κύπριοι, Τούρκοι, Άγγλοι, Ιρανοί, ένας Εσθονός και ένας Γερμανός.

Σας χαιρετώ όλους, Παναγιώτης Θωμόπουλος, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ.-

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Νοέμβριος 16, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: