Το «Μουσείο Υγείας» στην Αδριανούπολη…

Στην Αδριανούπολη, λόγω της γειτνίασής της με την Πόλη, σε ξενάγησα εδώ. Ο αναγνώστης του μπλογκ, Γιώργος Tσολάκης, από την Αθήνα,  μας έστειλε τις φωτογραφίες από το θέμα που ακολουθεί καθώς και τις επεξηγηματικές πληροφορίες. Αφορά στο Μουσείο Υγείαςπακριβώς: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SULTAN II. BAYEZİD KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ  ή, αγγλιστί, Trakya University Complex of Sultan Bayezid II Health Museum). Ο Γιώργος μου λέει ότι από τον οδηγό του Μουσείου, που αγόρασε από το πολύ καλό πωλητήριό τους, έχει εντοπίσει κάποια ιστορικά στοιχεία σχετικά με Ελλάδα και μας τα εξηγεί στο σημείωμά του*:

«Μεταξύ των διάσημων ιατρών που υπηρέτησαν στο Νοσοκομείο και την Ιατρική Σχολή του Σουλτάνου Βαγιαζήτ ΙΙ στην Αδριανούπολη (Edirne) έχει καταχωρισθεί και ο Dr. İstefanaki (Stefanos) Karateodori. Γεννήθηκε στο χωριό Βοσνία (Bosna) της Αδριανούπολης την 17η Μαρτίου 1789. Στην Αδριανούπολη παρέμεινε κατά τα πρώτα μαθητικά του χρόνια (δημοτικό σχολείο), ενώ από το 1805 βρέθηκε στις Κυδωνίες (Ayvalιk) όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Επέστρεψε στην Αδριανούπολη το 1809, οπότε και έφυγε στην Πίζα της Ιταλίας όπου σπούδασε φιλοσοφία, θετικές επιστήμες και ειδικότερα μαθηματικά. Ακολούθησε η εκπαίδευσή του στην ιατρική, και έγινε γιατρός το 1819. Αφού έφυγε από την Ιταλία, επέστρεψε στην Αδριανούπολη για να ασκήσει την ιατρική. Επίσης εκεί δίδαξε σε ελληνικό σχολείο την ιταλική και την ελληνική γλώσσα, φυσική, μαθηματικά και ανθρωπολογία. Εγκατέλειψε τη διδασκαλία το 1821, και ασχολήθηκε μόνο με την ιατρική. Το 1827 διορίστηκε ιατρός της Πύλης για τον Σουλτάνο Μαχμούτ ΙΙ. Το 1839 ο Dr. Stefanaki διορίστηκε καθηγητής στο Mekteb-i Tιbbiye-i Şahane**, και δίδαξε γαλλικά και τουρκικά, ζωολογία και βοτανική. Πέθανε την 11η Απριλίου 1867, και ετάφη στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου (Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Yeniköy-İstanbul***)».

* Η παραπάνω αναφορά βρίσκεται: στη σελ. 35 του οδηγού «Tιp Medresesi, Medresetű’letιbbâ, Medical School» των Karamanlιoğlu, Kazancιgil, Karlιkaya, Gökçe, Şengül και Bilar (έκδοση τού Trakya Üniversitesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlιk Müzesi, Edirne, Μάιος 2008, ISBN 978-975-374-094-4). Καθώς και στη σελ. 45 του οδηγού Darűşşifa των Şengül και Bilar (έκδοση τού Trakya Üniversitesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlιk Müzesi, Edirne, Αύγουστος 2007, ISBN 978-975-374-076-0).

** Mekteb-i Tιbbiye-i Şahane: Αυτοκρατορικό Κολλέγιο Στρατιωτικής Ιατρικής, πρόκειται γα την πρώτη Ιατρική Σχολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ίδρυσε το ίδιο έτος ο Μαχμούτ ΙΙ για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στον στρατό.

*** Στον οδηγό του Μουσείου επί λέξη έγραφε σκέτα Yeniköy Panaya Kilisesi. Σίγουρα αυτήν εννοεί.


Γιώργο, σε ευχαριστούμε! Ακολουθούν οι φωτογραφίες σου με τις επεξηγήσεις που μας έστειλες:

Είσοδος στο κυρίως θεραπευτήριο 1

Είσοδος στο κυρίως θεραπευτήριο (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Eίσοδος στο κυρίως θεραπευτήριο 2

Είσοδος θεραπευτηρίου (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Είσοδος στο κυρίως θεραπευτήριο 3

Είσοδος θεραπευτηρίου (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Αρχιφαρμακοποιός & βοηθός

Χώρος αρχιφαρμακοποιού & βοηθού (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Επέμβαση σε παιδί με υδροκεφαλία

Επέμβαση σε παιδί με υδροκεφαλία (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Επίσκεψη στον αρχίατρο

Επίσκεψη στον αρχίατρο (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Κουζίνα 1

Η κουζίνα του συγκροτήματος (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Μεντρεσές για τους φοιτητές ιατρικής

Μεντρεσές για τους φοιτητές ιατρικής (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Ορθοπαιδική Θεραπεία οσφυαλγίας

Ορθοπαιδική Θεραπεία οσφυαλγίας (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Προαύλιο θεραπευτηρίου 2 - Βοηθητικοί χώροι

Προαύλιο θεραπευτηρίου - Βοηθητικοί χώροι (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Συλλογή φαρμακευτκών βοτάνων

Συλλογή φαρμακευτκών βοτάνων (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Φαρμακευτική σε ζωικό μοντέλο

Φαρμακευτική σε ζωϊκό μοντέλο (φωτό: Γ.Τσολάκης)

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Νοέμβριος 4, 2009.

4 Σχόλια to “Το «Μουσείο Υγείας» στην Αδριανούπολη…”

 1. Εξαιρετικό.
  Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας.
  Θα το επισκεφθώ το συντομότερο και λόγω ειδικού ενδιαφέροντος.
  Αν υπάρχει site και το γνωρίζετε θα μου ήταν χρήσιμο. Επίσης και άλλες σχετικές διαδικτυακές διευθύνσεις.

 2. Βεβαίως, περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: http://saglikmuzesi.trakya.edu.tr/index.php/en/gezi-plani
  όπου δίνεται σχέδιο των επισκέψιμων χώρων του συγκροτήματος…επίσης πλοηγηθείτε στο αυτό site περαιτέρω για να γνωρίσετε περισσότερα. Επίσης, όταν βρεθείτε εκεί, ζητήστε στην αίθουσα προβολής την ψηφιακή παρουσίαση στην ελληνική γλώσσα…αρκετά διαφωτιστική! Αν είστε γκρουπ ελλήνων επισκεπτών, η προβολή στα ελληνικά θα γίνει ούτως ή άλλως (έτσι μου έτυχε και μένα).
  Και κάτι άλλο αφιερώστε σίγουρα ένα γεματο 2ωρο, να μην πω και 3ωρο, αν θέλετε να περιηγηθείτε σε όλους τους χώρους (οι επισκέψεις με γκρουπ εδώ μειονεκτούν!!!)…κάθε δωμάτιο, δώμα και δωματιάκι με τις πάμπολλες ανηρτημένες πληροφορίες. Και τέλος χαζέψτε με την ησυχία σας το πωλητήριο…όλο και κάτι θα εντοπίσετε σε έκδοση ή μουσικό cd με τα πάμπολλα θεραπευτικά μακάμ!
  Αξίζει ακόμη και το περπάτημα από το κέντρο της Αδριανούπολης προς το εν λόγω μουσείο και αντιστρόφως, ώστε να δείτε τον περιβάλλοντα χώρο.

  ΥΓ: Ξέχασα να αναφέρω ότι στην είσοδο πληρώνετε εισιτήριο 10 λίρες/άτομο.

 3. […] σε συνέχεια του υλικού που μας έστειλε για το Μουσείο Υγείας της Αδριανούπολης, μας κάνει και ένα άλλο “δωράκι” από εκεί:  το […]

 4. […] με ενημέρωσε ο φίλος και αναγνώστης του μπλογκ, ο Γ.Τσολάκης.  Σήμερα, είδα και την ανακοίνωση αυτή στην […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: