Ποιητικά ονόματα οδών…

Ο φίλος μου Κων. Μαρούσης, που έμενε στο Νηχώρι Βοσπόρου για τις σπουδές του και τώρα γύρισε στην Αθήνα, μου έστειλε 2 φωτογραφίες πινακίδων με ονομασίες δρόμων, στα Θεραπειά, το χωριό που, μαζί με το Μακροχώρι και το Μπαλουκλί, έγιναν διάσημα από τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου… Κοίταξε πόσο ποιητικές είναι οι 2 ονομασίες των δρόμων: «Αδιέξοδο μικρού παιδιού» η μία (Küçük çocuk cikmazi) και «Οδός κλαδιού ελιάς» η άλλη… (σημείωση: ο φίλος Δημοσθένης σε σχόλιό του διορθώνει τον Κων-νο λέγοντας ότι η σωστή μετάφραση  είναι «κλαδί δάφνης«: Defne dali sokagi – η αλήθεια είναι ότι κι εγώ για ελιά το «zeytin» ήξερα). Και οι 2 καρφωμένες πάνω σε ξύλινους τοίχους σπιτιών που μπορεί και να είναι παλιά ρωμέϊκα…

1

Οδός μικρού παιδιού...

2

Οδός κλαδιού δάφνης...

Εξαιτίας του Κωνσταντίνου και των 2 φωτογραφιών του, θυμήθηκα το απόσπασμα, από την «Λωξάντρα», που μιλά για τα σοκάκια και τις ονομασίες τους στην Πόλη:

«Τόσο στενά ήτανε λέει τα σοκάκια στην Πόλη, που μια φορά μια χανούμισσα καθότανε στο κατώφλι της πόρτας της και τα πόδια της άγγιζαν τον αντικρινό τον τοίχο. Περνά ένας τουλουμπατζής φορτωμένος με μια ντουλάπα στην πλάτη του και της φωνάζει:
– Βάρντα, χανούμ-εφέντη, σήκωσε τα πόδια σου!
– Σηκωσ’τα μου και πέρνα, του απαντά η τσαχπίνα η χανούμισσα.
Και γι’ αυτό εκείνος ο δρόμος στην Πόλη λεγότανε ‘
Οδός Σήκωσ’ τα πόδια’, που στα τούρκικα είναι: ‘Καλντιρμπατζάκ τζαντεσί’…«.-

~ από Ταξιδιώτης στο 26 Οκτωβρίου, 2009.

2 Σχόλια to “Ποιητικά ονόματα οδών…”

  1. Πράγματι, στην Πόλη πολλές οδοί, πολλά σοκάκια, έχουν αστεία, πρωτότυπα, ακόμη και ποιητικά ονόματα. Το δεύτερο σοκάκι όμως που βλέπουμε παραπάνω, το Defne Dalı Sokağı, δεν σημαίνει Σοκάκι Κλάδου Ελιάς, αλλά Κλάδου Δάφνης. Η λέξη «ντέφνε» έχει περάσει στα Τουρκικά από τα Ελληνικά, και έχει ριζώσει για τα καλά. Όπως και στον Ελληνικό πολιτισμό έτσι και στον Τουρκικό, το Ντέφνε έχει γίνει κι ένα δημοφιλές γυναικείο όνομα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: