Οι φαρμακοποιοί της Πόλης…

Καταγραφή1

Το νέο βιβλίο του Θ. Κυρκούδη

Εδώ η κριτική του βιβλίου από τον Θρασύβουλο Παπαστρατή, που θα δηνμοσιευθεί στον υπό έκδοση «ΠΟΛΙΤΗ» αυτού του μήνα:

Θεόδωρος ΚΥΡΚΟΥΔΗΣ, «Ρωμηοί φαρμακοποιοί της Κωνσταντινούπολης και η δράση τους από το 1840 έως σήμερα», Αλεξανδρούπολη: OLVOS Science, 2009.

Το εύρος της παρουσίας μιας κοινότητας σε ένα τόπο, το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει και να διαπρέπει, αντανακλάται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Δε χωρά καμία αμφιβολία πως οι Ρωμηοί της Πόλης, αρχέγονο και γενεσιουργό συστατικό του γίγνεσθαι και του είναι της Κωνσταντινούπολης είναι εκείνη η κοινότητα που διακρίθηκε στο σύνολο των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.  Κάτω από αυτό το πρίσμα, η μελέτη των επιμέρους επαγγελματικών ασχολιών των μελών της συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της ιστορίας του Γένους. Και αναφέρομαι βεβαίως στην ιστορία της νεώτερης Ρωμιοσύνης, των μετεπαναστατικών του 1821 χρόνων και εντεύθεν, η οποία κατά βάση έχει πολύ λίγο μελετηθεί.

Τα «ευγενή» λεγόμενα επαγγέλματα – ή και λειτουργήματα, όπως κατ’ ευφημισμόν αποκαλούνται – δηλαδή ο χώρος της επιστήμης και της διανόησης, είναι εκείνα στα οποία κατ’ εξοχήν πρωτοστάτησε το ελληνικό στοιχείο – και εν γένει οι μειονότητες – στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.  Οι Ρωμηοί φαρμακοποιοί της Πόλης δεν ήταν απλά ένας επαγγελματικός κλάδος επιστημόνων, αλλά συντελεστές ενός κομματιού της ιστορίας και του γίγνεσθαι της Επταλόφου, καθώς όπως ευρηματικά σημειώνει στο Πατριαρχικό Γράμμα, που προτάσσεται στο βιβλίο του Κυρκούδη –  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η φαρμακευτική επιστήμη «εύρε γαίαν εριβώλακα εν τη Νέα Ρώμη και δη άμα τη ιδρύσει αυτής».

Ο Θεόδωρος Κυρκούδης είναι Βιβλιοθηκονόμος και ερευνητής της ιστορίας της ευρύτερης Θράκης, με σειρά μελετών στο ενεργητικό του. Στο πρόσφατο πόνημα του επικεντρώνεται στην Κωνσταντινούπολη από την ύστερη Οθωμανική περίοδο (1840) μέχρι τις μέρες μας, και παρουσιάζει τους Ρωμηούς φαρμακοποιούς και τη δράση τους, συγκεντρώνοντας υλικό εξαιρετικής σημασίας, που παρουσιάζεται κατά τρόπο άρτιο και υποδειγματικό.

Το βιβλίο του Κυρκούδη παρουσιάζεται υπό μορφή Λευκώματος σε μεγάλο σχήμα και πολυτελή έκδοση. Είναι στηριγμένο σε εκτεταμένη βιβλιογραφία, αλλά και στην προσωπική έρευνα πεδίου του συγγραφέα μέσω συνεντεύξεων με απογόνους των παλιών φαρμακοποιών και συνοδεύεται από πλήθος σπανίων φωτογραφιών και τεκμηρίων. Του κυρίως κειμένου προηγούνται εισαγωγικά κεφάλαια (ιστορική Εισαγωγή, Τα φαρμακεία εξεταστήρια, Οι απαρχές) και κατόπιν παρουσιάζονται οι φαρμακοποιοί κατά χρονολογική ταξινόμηση (ως τα 1869, Μέχρι το 1900, Μετά το 1900, Αχρονολόγητα), για να καταλήξει σε χωριστά κεφάλαια για το προτελευταίο φαρμακείο που λειτουργούσε ως τα 1993 από το ζεύγος Πρόκου στη Χάλκη, και βεβαίως για το πάντοτε υφιστάμενο φαρμακείο των Νοσοκομείων Μπαλουκλή, το πρώτο και τελευταίο φαρμακείο των Ρωμηών της Πόλης, όπως το χαρακτηρίζει απαισιόδοξα και ρεαλιστικά ο Κυρκούδης.

Βιβλία όπως αυτό του Θ. Κυρκούδη συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη της χιλιόχρονης παρουσίας του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη στην ιστορική της βιβλιογραφία. Το βιβλίο είναι Συλλεκτική έκδοση και εκδόθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία των φαρμακευτικών εταιρειών OLVOS SCIENCE A.E.B.E.  και GALLENICA A.E.

Πληροφορίες: τηλ.  6944559581 και tkirkoud@lib.duth.gr

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Οκτώβριος 22, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: