Βουτιά στην ιστορία…

Οι φωτογραφίες από τα ΝΕΑ: οι Τούρκοι δύτες βρήκαν υπόγειες στοές με νερό, τη σύνδεσή τους με το Βυζαντινό Υδραγωγείο και το παλάτι του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, αλλά και τον τάφο του Πατριάρχη Αθανασίου

Οι φωτογραφίες από τα ΝΕΑ: οι Τούρκοι δύτες βρήκαν υπόγειες στοές με νερό, τη σύνδεσή τους με το Βυζαντινό Υδραγωγείο και το παλάτι του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, αλλά και τον τάφο του Πατριάρχη Αθανασίου

Στις  5/8 τ.έ., τα «ΝΕΑ» δημοσίευσαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ σε επιμέλεια του Μαν. Πιμπλή με τίτλο: «Βουτιά στην ιστορία της Αγίας Σοφίας».

Σύμφωνα με αυτό: «Εντυπωσιακές σκηνές με δύτες και σπηλαιολόγους να βρίσκονται στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και να εισέρχονται στα έγκατά της, μπορεί κανείς να αντικρύσει σε τουρκικό ντοκιμαντέρ του οποίου τα γυρίσματα μόλις ολοκληρώθηκαν. «Τα υπόγεια μέρη της Αγίας Σοφίας είναι ακόμη πιο συναρπαστικά από το επίγειο κομμάτι της», είπε εντυπωσιασμένος στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο Τούρκος σκηνοθέτης Γκιοκσέλ Γκιουένσεϊ που πραγματοποίησε ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα. Ένα ταξίδι στις υπόγειες στοές και στέρνες της Αγίας Σοφίας που είναι δαιδαλώδεις και ανεξερεύνητες. Κρύβουν ακόμη μεγάλες εκπλήξεις, όπως έδειξε η τυχαία ανεύρεση, κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, θαλάμου με δύο τάφους μεγάλης σημασίας για τους ορθόδοξους χριστιανούς: ο ένας εικάζεται ότι είναι του 15ου αιώνα και ανήκει στον Πατριάρχη Αθανάσιο, ο άλλος είναι ακόμη παλιότερος, κατά δύο αιώνες, και θεωρείται ότι ανήκει στον αγιοποιηθέντα παίδα Αντινέγενο. «Ξέραμε ότι υπήρχαν και τους ψάχναμε, αλλά δεν τους βρίσκαμε», είπε ο Γκιουένσεϊ».

Κατά το ντοκυμανταίρ, κάτω από την Αγία Σοφία υπάρχουν δύο στοές με νερό που οπωσδήποτε συνδέονται με το Βυζαντινό Υδραγωγείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ναό. Το 1945 προσπάθησαν  να αντλήσουν το νερό, αλλά αυτό δεν στέρευε ποτέ. Επαληθεύονται επομένως  κάποιες εικασίες: ότι η Αγία Σοφία συνδεόταν υπόγεια με το παλάτι του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου και βέβαια με το Βυζαντινό Υδραγωγείο. Θρύλοι αναφέρουν ότι οι Οθωμανοί επεξέτειναν τις στοές ώστε να μπορούν μέσω αυτών να πηγαίνουν οι Σουλτάνοι στην Αγία Σοφία, που είχαν μετατρέψει σε τζαμί, για να προσευχηθούν. Κάποιοι ακόμη πιο ευφάνταστοι πιστεύουν ότι οι στοές μπορεί να οδηγούν ακόμη και στα Πριγκιπόνησα, κάτι που θα σήμαινε ότι περνούν κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά!

Ολο το ενδιαφέρον δημοσίευμα, εδώ. Η είδηση δημοσιευμένη και στην «Απογευματινή» Κωνσταντινούπολης:

Καταγραφή

~ από Ταξιδιώτης στο Αύγουστος 18, 2009.

Ένα Σχόλιο to “Βουτιά στην ιστορία…”

  1. […] στις 5/8 τ.έ. και την είχαμε αναρτήσει και εμείς (βλ. εδώ). Ομως, στη σημερινό ρεπορτάζ υπάρχουν περισσότερα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: