Γράμμα από το Νιχώρι…

Οι πρόεδροι των 2 Κοινοτήτων

Οι πρόεδροι των 2 Κοινοτήτων

Τα μέλη των 2 ΚοινοτήτωνΤα μέλη των 2 Κοινοτήτων

default

Ο Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριώτισας

«Aγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι,

για άλλη μια φορά είμαι εδώ για να σας πληροφορήσω για τις πρόσφατες εξελίξεις που καμώνονται στο μικρό και τόσο αγαπητό μας χωριό.
Ημερολογιακά τουλάχιστον,  και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, οι αέρηδες δεν έχουν κοπάσει ακόμα στα Βοσπορινά μας χωριά. Το Νιχώρι μάλιστα με το ολάνθιστο και καταπράσινο σκηνικό που το περιβάλλει, ζει τις πιο πολύχρωμες στιγμές του αφού πήρε στην αγκαλιά του, μετά από αρκετούς μήνες, και τους τελευταίους εξ Ελλάδος Νιχωρίτες που ήρθαν να το επισκεφθούν για ακόμη μία φορά.
Είναι πολύ συγκινητικό και συνάμα αξιοπρόσεκτο να βλέπεις τις εκκλησίες πάλι γεμάτες και το κεντρικό παραλιακό μας δρόμο να γεμίζει με συνομιλίες στα Ελληνικά.
Στις 29 Ιουνίου, με αφορμή την γιορτή των δύο εκ των δώδεκα Αποστόλων της Χριστιανοσύνης, των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τελέστηκε Πανηγυρική Λειτουργία στον Ι.Ν της Παναγίας της Κουμαριώτισας. Η μόνη διαφορά ήταν ότι αυτή τη φορά έγιναν κοινωνοί στην Λειτουργία και μέλη της Ορθόδοξης κοινότητας Αντιοχειανών, μετά από το επίσημο κάλεσμα του Προέδρου της κοινότητας Νεοχωρίου κ. Βίγκα Παντελή στον Πρόεδρο της Κοινότητας Αντιοχειανών Κωνσταντινουπόλεως. Το συγκεκριμένο κάλεσμα έχει λάβει πλέον τη μορφή εθίμου αφού πραγματοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια με μεγάλη επιτυχία, και δει φέτος όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος. Για πρώτη φόρα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Κωνσταντινούπολη παρατήρησα μια εκκλησία τόσο πολυπληθή, εξαιρουμένου βέβαια του Πατριαρχείου.
Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Λειτουργίας οι πιστοί μαζεύτηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου οι πρόεδροι των Κοινοτήτων έβγαλαν λόγους σε κλίμα κατανόησης και συνεργασίας, τονίζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις που διέπουν τις δύο κοινότητες αλλά και την κοινή πορεία που έχουν χαράξει ενωμένοι όλο αυτό τον καιρό. Είναι ζωτικής σημασίας να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ο μεγάλος αριθμός των Αντιοχειτών παιδιών που φοιτούν στα Ελληνικά σχολεία της Πόλης.
Μετά την εκφώνηση των ομιλιών παρατέθηκε δεξίωση στον προαύλιο κήπο που περιείχε Αντιοχειανά εδέσματα που έφτιαξε η οικογένεια Kılçıksız, την οποία ευχαριστούμε όπως άλλωστε και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, αφού πρέπει να αναφερθεί ότι η Λειτουργία πραγματοποιήθηκε εργάσιμη ημέρα.

Εις το επανειδείν, Κωνσταντίνος Μαρούσης«.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Ιουλίου 7, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: