Κωσταντινούπολη 2010: έναρξη με ελληνική μουσική…

Η Αγία Ειρήνη στην Πόλη, δίπλα στην Αγια-ΣοφιάΗ Αγία Ειρήνη στην Πόλη, δίπλα στην Αγια-Σοφιά

Του απεσταλμένου της «Καθημερινής», Ανδρέα Ρηγόπουλου, για τη συναυλία της Φ. Δάρρα στις 13/6:

Ολα ξεκίνησαν από μια πρόσκληση της ελληνικής κοινότητας της Πόλης. Αλλά αυτό που άρχισε σαν μια «κλειστή» ομογενειακή εκδήλωση πήρε γρήγορα πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις για να φτάσουμε στη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα, το Σάββατο 13 Ιουνίου, στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης, σ’ ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο. Η εμφάνιση της Ελληνίδας ερμηνεύτριας εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κωνσταντινούπολης-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010 και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μεθαύριο βράδυ ένα μικτό κοινό Ελλήνων και Τούρκων υψηλών προσκαλεσμένων θα παρακολουθήσει την Φωτεινή Δάρρα να ερμηνεύει ελληνικά τραγούδια, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της μουσικής μας παραγωγής, παραδοσιακής και σύγχρονης.
«Είναι η πρώτη φορά που ο ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης παραχωρείται επισήμως στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης», μας λέει η Φωτεινή Δάρρα, λίγα λεπτά μετά το τέλος μιας ακόμα πρόβας και παραμονές της αναχώρησής της για την Πόλη. H πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην Αγία Ειρήνη ήταν πριν από λίγα χρόνια η Μαρία Φαραντούρη, σε συναυλία του Τούρκου συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί. Το πρόγραμμα της συναυλίας καταρτίστηκε, όπως μας λέει η Φωτεινή Δάρρα, με στόχο να δώσει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής μουσικής. Ετσι εκτός από το αυτονόητο έντεχνο σκέλος (συνθέσεις Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου) έχει προβλεφθεί μια ενότητα με παραδοσιακά τραγούδια. Στο ρεπερτόριο της βραδιάς περιλαμβάνονται και δύο πολύ γνωστά τουρκικά τραγούδια. Δύο πολύ αγαπημένα τραγούδια στην Τουρκία, για τα οποία έχουν γραφτεί στίχοι και στα ελληνικά από το στιχουργό Γιώργο Κορδέλλα.
Την ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Mουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Με την ορχήστρα θα συμπράξουν και σολίστες παραδοσιακών οργάνων: μπουζούκι, κανονάκι, δημοτικό βιολί, ποντιακή και κρητική λύρα, σαντούρι και παραδοσιακό κλαρίνο. Τη συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία του η ΑΘΠ ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και υψηλοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και την Τουρκία. Ανάμεσά τους, γενικοί πρόξενοι όλων των μεγάλων προξενείων της Πόλης, Τούρκοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες, καθώς και επίσημοι φορείς της Πόλης όπως εκπρόσωποι του δήμου, της Νομαρχίας, διευθυντές των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Συνδιοργανωτής της συναυλίας είναι ο Οργανισμός του Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της τουρκικής μεγαλούπολης. Η ελληνική πλευρά έχει να λέει για τη θερμή υποδοχή της αρχικής ιδέας.
Ο ναός της Αγίας Ειρήνης κτίστηκε τον 6ο αιώνα σε ρυθμό τρουλαίας βασιλικής. Στη μετασκευή του ναού στα μέσα του 8ου αι. η μορφή της βασιλικής διατηρήθηκε στο ισόγειο, ενώ στον όροφο οι καμάρες διαμόρφωσαν σταυρό. Ο συνδυασμός βασιλικής στο ισόγειο και εγγεγραμμένου σταυρού στον όροφο θα εξελιχθεί βαθμιαία κατά την πρώτη και μεσοβυζαντινή περίοδο (843-1204) και θα αποκρυσταλλωθεί αργότερα, κατά την παλαιολόγεια περίοδο (1261-1453), στο λεγόμενο «μικτό τύπο».

«Καλέ, η κόρη της Αργυρούλας δεν είναι δαύτη;».
Στην πίσω μας σειρά μια κεφάτη παρέα από Πολίτισσες έχουν πάρει από νωρίς θέση μπροστά μπροστά για τη μια και μοναδική συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης. Η εμφάνιση της Ελληνίδας ερμηνεύτριας σε ένα τόσο συμβολικό χώρο είναι ένα μεγάλο γεγονός για τη διαρκώς συρρικνούμενη ρωμέικη κοινότητα της Πόλης. Πολλοί σμίγουν μετά καιρό, έτσι διασκορπισμένοι στις γειτονιές και στα σοκάκια της αχανούς αυτής μητρόπολης των 16 εκατομμυρίων.
Αλλά δεν έβλεπες μόνο Ελληνες το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Ειρήνη, την εκκλησία που δεν λειτούργησε ποτέ σαν τζαμί και σήμερα ανοίγει μόνο για τις εκδηλώσεις (κυρίως) του Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης. Πολλοί Τούρκοι έσπευσαν να ακούσουν τη Φωτεινή Δάρρα να ερμηνεύει πολλά γνωστά ελληνικά τραγούδια, αλλά και να τιμήσουν την εναρκτήρια εκδήλωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Κωνσταντινούπολη 2010». Οι διοργανωτές υιοθέτησαν ενθουσιωδώς την αρχική πρόταση της ελληνικής κοινότητας για να στείλουν ένα διπλό μήνυμα. Ο χώρος, ένας ελληνορθόδοξος ναός δίπλα στην Αγια-Σοφιά και στο Τοπ Καπί, και το ελληνικό πρόγραμμα (με την καλοδεχούμενη εξαίρεση δύο παραδοσιακών τούρκικων τραγουδιών που ερμήνευσε η Δάρρα σε άψογα τουρκικά), συνθέτουν ένα προχωρημένο πακέτο πολιτιστικής διπλωματίας, αδιανόητο λίγα χρόνια πριν. Ενα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας (κυρίως παλιοί αστοί της Ιστανμπούλ) νοσταλγεί το κοσμοπολίτικο παρελθόν της πόλης τους και φλερτάρει με τη ιδέα της αναβίωσης των παλιών δεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και το τολμηρό κινηματογραφικό αναψηλάφισμα των Σεπτεμβριανών στις πρόσφατες «Πληγές του φθινοπώρου».
Αλλά και χωρίς όλα αυτά, η ελληνική μουσική είναι από μόνη της τόσο δημοφιλής στην Πόλη που θα αρκούσε για να στείλει πολλούς Τούρκους στην Αγία Ειρήνη. Και ήταν τυχεροί γιατί η Φωτεινή Δάρρα με τους συνεργάτες της ξεδίπλωσαν ένα πυκνό, δίωρο «πανόραμα» της ελληνικής μουσικής. Με κορμό ορισμένους από τους βασικούς πυλώνες του έντεχνου τραγουδιού μας (Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Στ. Ξαρχάκος), η Φωτεινή Δάρρα δεν φοβήθηκε να «μπερδέψει» Αττίκ («Ζητάτε να σας πω») με νησιώτικα (άρχισε «Με το φεγγάρι περπατώ») και Δημήτρη Παπαδημητρίου («Παράπονο», «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια»).
Η παραδοσιακή ελληνική δημιουργία είχε ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα του Σαββάτου («Μες του Αιγαίου», «Τζιβαέρι» κ.ά.), επιλογή που εκ των υστέρων κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού η συνύπαρξη με τα δύο τούρκικα τραγούδια ανέδειξε τις ομοιότητες, στον ήχο και όχι μόνο. Τη Φωτεινή Δάρρα συνόδευσαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Mουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Τη συναυλία τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της πολιτικής ζωής της Κωνσταντινούπολης.
Στο τέλος της βραδιάς Ελληνες και Τούρκοι έσμιξαν στους κήπους του Τοπ Καπί. Το δροσερό αεράκι, η νυχτερινή θέα του Μπέγιογλου και ο γλυκός απόηχος της συναυλίας ήταν ο καλύτερος επίλογος.

Αλλες λεπτομέρειες και φωτογραφίες από τη συναυλία, στο μπλογκ «Ιδιωτιή Οδός» του Π. Ανδριόπουλου, εδώ

~ από Ταξιδιώτης στο Ιουνίου 28, 2009.

2 Σχόλια to “Κωσταντινούπολη 2010: έναρξη με ελληνική μουσική…”

  1. Eυχαριστούμε πολύ κ. Ρηγόπουλε. Επιτέλους διαβάζουμε και κάτι τοο θετικό για την Πόλη στον Ελληνικό τύπο.Θερμά ευχαριστήρια.
    Ιsabella Oztasciyan Bernardini d’Arnesano (Είμαι από την Πόλη, ζω στην Ιταλία)

  2. […] ένας τοίχος από την Αγία Σοφία, σου είχα ξαναμιλήσει εδώ… Σήμερα,  λειτουργεί ως χώρος συναυλιών και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: