Η συνάντηση…

Παρά τις υπαναχωρήσεις και το διπλωματικό παρασκήνιο, η συνάντηση έγινε. Ωστόσο, η διστακτικότητα και ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι γεγονός (βλ. και εδώ).

Στο ξενοδοχείο Conrad συναντήθηκαν Πατριάρχης και Πρόεδρος των ΗΠΑ

Στο ξενοδοχείο Conrad συναντήθηκαν Πατριάρχης και Πρόεδρος των ΗΠΑ

Περισσότερα στον δικτυακό τόπο του Λευκού Οίκου (εδώ) και σε αυτόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου (εδώ)…

Η περιγραφή της συνάντησης στο site του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η περιγραφή της συνάντησης στο site του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἔκαμε τάς ἀκολούθους ἀναφοράς καί τοποθετήσεις :
1. Παρεκάλεσεν ἐπιμόνως, πειστικῶς καί ἐμπόνως διά τήν ἐπίσπευσιν τῆς ἐπαναλειτουργίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Χάλκης ὡς βασικῆς προϋποθέσεως διά τήν μόρφωσιν καί τήν προετοιμασίαν Ἱ. Κλήρου τόσον διά τό παρόν ὅσον καί διά τό μέλλον  τοῦ Πατριαρχείου.
2. Ἐτόνισε τήν σημασίαν τῆς ἐγγυήσεως τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας διά τάς μειονότητας τῆς Τουρκίας.
3. Ἀνέφερεν ὅτι ὑποστηρίζει σαφῶς καί μακροχρονίως τήν προσπάθειαν ἐντάξεως τῆς Τουρκίας εἰς τήν Εὐρωπαϊκήν Ἕνωσιν διά τό καλόν, ὡς εἶπεν, ὅλων.
4. Ἐσημείωσε τήν σημασίαν τῆς ἐργασίας διά τό περιβάλλον, καί προσέθεσε συναφῶς τήν πληροφορίαν διά τό προσεχές οἰκολογικόν Συμπόσιον ἐν Η.Π.Α. (Ποταμός Mississippi), κατά μῆνα Ὀκτώβριον 2009.
5. Ηὐχαρίστησε τόν Πρόεδρον Obama διά τήν παροῦσαν  συνάντησιν καί διά τό ἔμπρακτον ἐνδιαφέρον του διά τά φλέγοντα θέματα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου».

Ωστόσο, ρίξε και μία ματιά στον αντίλογο:

Από το μπλογκ «Ελληνας Χωρίς Ελλάδα» του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου, δημοσιογράφου:

Σε …κοτέτσι έχουν μετατρέψει την Αγιά Σοφιά οι γείτονές μας…

– Τι δεν θα δει σήμερα ο Ομπάμα…

«Αυτό που δεν θα μπορέσει να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισκεπτόμενος σήμερα Τρίτη τον πρώην καθεδρικό ναό της Ορθοδοξίας μας, την Αγιά Σοφιά, είναι ότι οι γείτονές μας την έχουν μετατρέψει όχι μόνο σε …κοτέτσι αλλά περίπου και σε …στάβλο. Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρωθυπουργό, δεν θα τον αφήσουν να δει αυτό που κάθε απλός επισκέπτης βλέπει και φωτογραφίζει ελεύθερα, αφού λογικό είναι να έχουν πάρει τα μέτρα τους και να του δείξουν μόνο αυτά που θέλουν οι ίδιοι.

Βρέθηκα για ένα τετραήμερο στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας, κάποτε βασιλεύουσα και για πολλούς την πόλη του μέλλοντος. Μου άφησε καλές εντυπώσεις, άσε που μερικά νέα δικά μας παιδιά που συνάντησα και σπουδάζουν την τουρκική γλώσσα μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την μεγαλούπολη στις όχθες της Ευρώπης και της Ασίας, μένοντας σε μια μαγευτική άκρη του Βοσπόρου, το Νιχώρι. Πρώτη μου επίσκεψη ήταν φυσικά στην Αγιά Σοφιά, όπου τα μέτρα ασφαλείας στον περίγυρο, στην είσοδο και μέσα στο σημερινό μουσείο ήταν δρακόντεια.

Διαπιστώνεις αμέσως το γιατί είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Επιβλητική η παρουσία της , ακριβώς απέναντι από το Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί ή Μπλε Τέμενος (θα πάει κι εκεί ο πλανητάρχης). Η μετατροπή της σε τέμενος το 1453 και σε μουσείο το 1934, με τους μιναρέδες, τις στρογγυλές πινακίδες με αραβικές επιγραφές, σιδερένια στηρίγματα με κρεμασμένα οθωμανικά καντήλια και μια ατέλειωτη παραμόρφωση της πραγματικής ιστορίας, σε κάνουν να αγανακτείς. Θυμώνεις βλέποντας αυτό το ανεκτίμητο κειμήλιο της θρησκείας μας να έχει σχεδόν μετατραπεί σε …στάβλο.

Τράβηξα φωτογραφίες με γάτες να κυκλοφορούν μέσα στην Αγία Σοφία, με τους φύλακες να αδιαφορούν. Τα περιστέρια να πετούν τριγύρω σου, ιδίως στο επάνω διάζωμα. Να κουρνιάζουν στα σιδερένια παλούκια που έχουν προστεθεί για να κρεμαστούν τα μουσουλμανικά καντήλια. Να λερώνουν τους τοίχους με τις όσες αγιογραφίες έχουν απομείνει, τα πεζούλια και το δάπεδο. Λέγεται πως για τους μουσουλμάνους τα περιστέρια συμβολίζουν την ειρήνη, γι αυτό και δεν τα διώχνουν οι γείτονές μας. Κανονικό …κοτέτσι.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Απρίλιος 8, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: