Η «Παναγία του Νόστου» στο Ζωγράφειο της Πόλης…

Επιτέλους, έχουμε νέα επιστολή ενημέρωσης από τον Κων. Μαρούση,  φίλο και … ανταποκριτή μας στην Πόλη, την οποία φιλοξενούμε με πολλή χαρά. Αφορά σε μία ενδιαφέρουσα έκθεση στο Ζωγράφειο, από όπου και οι φωτογραφίες που μας έστειλε:

«Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι,

Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο–Λύκειο, ένα από τα τρία ιστορικά Ελληνικά σχολικά ιδρύματα της Πόλης, εμμένοντας πιστά στην απόφαση του να προάγει εκτός από παιδεία, και πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, εγκαινίασε μια έκθεση θρησκευτικού χαρακτήρα με τίτλο ‘Η Παναγία του Νόστου’. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της την Τετάρτη 18 Μαρτίου στον τελευταίο όροφο της Σχολής και περιελάμβανε 40 αντίγραφα εικόνων της Παναγίας που μέσα στο πέρασμα των αιώνων μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, κατά την διάρκεια κυρίως της τέταρτης Σταυροφορίας.

Η έκθεση επιμελήθηκε από τον κ. Κοτζαερίδη Γεώργιο, ο όποιος έδωσε το παρόν την ημέρα των εγκαινίων. Ο κ. Κοτζαερίδης στον μικρό λόγο που εκφώνησε τόνισε την σημασία της επιστροφής αυτών των σπουδαίων κειμηλίων της Ρωμηοσύνης στα εδάφη που δημιουργήθηκαν, έστω και με αυτόν τον τρόπο. Μαζί με τον κ. Δεμιρτζόγλου, διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου, τόνισαν επίσης την σημασία της αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας της εναπομείνασας Ρωμαίηκης Κοινότητας με την Τουρκική πλευρά. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν το πλήθος που μαζεύτηκε για να παρακολουθήσει την έκθεση σιγοτραγούδησε μαζί με τον κ. Δεμιρτζόγλου και τον κ. Κοτζαερίδη κάποια τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη.

Ανάμεσα στις εικόνες που παρουσιάστηκαν βρίσκονταν και κάποιες που συνιστούν εξαιρέσεις στα μοτίβα της Αγιογραφίας, όπως  μια εικόνα δίπτυχο, εικόνα δηλαδή που βρίσκεται και στις δύο πλευρές τις μια αγιογραφία ή αγιογραφία που απεικόνιζε την Παναγία όρθια σε στάση δέησης. Η συγκεκριμένη εικόνα μάλιστα έχει και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία μιας και κάτω από κάθε εικόνα βρίσκονταν κάποια εισαγωγικά στοιχεία. Η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας βρίσκεται σήμερα στην Μονή Παντοκράτορα Αγίου Όρους, είναι δώρο του Αλέξιου Α του Κομνηνού και είναι αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπήκοου που βρισκόταν στην Μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Ένας γέρος μοναχός διαισθανόμενος τον θάνατό του παρακάλεσε τον ψάλτη να τελειώσει γρήγορα την Θεία λειτουργία αλλά αυτός δεν τον άκουσε. Τότε παρουσιάστηκε μπροστά του η Παναγία και τον υποχρέωσε να  υπακούσει. Έτσι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο γέρος μοναχός πέθανε και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος ονομάσθηκε η θαυματουργή εικόνα Γερόντισσα.

Η έκθεση θα διαρκέσει για μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου από τις 9.00 μέχρι τις 17.00, και μετά το πέρας της οι εικόνες θα δωρηθούν από το Ζωγράφειο στις Κοινότητες που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποκτήσουν μία από αυτές.

Κωνσταντίνος Μαρούσης».

Μερικές από τις εικόνες που εκτίθενται

Μερικές από τις εικόνες που εκτίθενται

Παναγία Γερόντισσα

Παναγία Γερόντισσα

Η αναγγελία της έκθεσης στην 'Απογευματινή' Κωνσταντινούπολης

Η αναγγελία της έκθεσης στην 'Απογευματινή' Κωνσταντινούπολης

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Απρίλιος 1, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: