Ενα πρόγραμμα ξενάγησης…

Επειδή πολλά τουριστικά γραφεία, στις 3ήμερες ξεναγήσεις τους στην Πόλη, δείχνουν 2-3 μνημεία και δεν δίνουν άλλες προτάσεις για επισκέψεις ή διασκέδαση (κλασσική πια εκείνη η έκφραση: ‘πρόγραμμα ελεύθερο’ !), αναδημοσιεύω το πρόγραμμα που έφτιαξα, με μία δόση χιούμορ,  για την δική μας επίσκεψη στην Πόλη…

Στο Καπαλί Τσαρσί, με τα τεράστια μεγέθη

1η ημέρα: Πέμπτη.-
9.30 μμ: Συγκέντρωση στο παλιό τέρμα ΚΤΕΛ Λαγκαδά (όπισθεν Ποδηλατούπολης). Απαραίτητο να έχετε μαζί σας: διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου με λατινικά στοιχεία, ντεπόν, ΜΡ3, δραμαμίνες, χάπια ενεργού άνθρακος για τυχόν δηλητηριάσεις (ψέμματα: στην Πόλη, αν είσαι στοιχειωδώς προσεκτικώς, δεν παθαίνεις τίποτε), μαγιώ για το χαμάμ (προαιρετικά).
10.00 μμ: Αναχώρηση από τον χώρο με πούλμαν της τουρκικής εταιρίας ‘METRO TURIZM‘ (πληροφορίες για τα δρομολόγια, στο τμήμα ‘Μικρά & Χρήσιμα’ του blog μας). Δερμάτινα καθίσματα, τούρκος συνοδός που θα συγκεντρώσει τα διαβατήρια και θα διεκπεραιώσει τον έλεγχο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ραδιόφωνα στα καθίσματα. Σερβίρεται καφές, τσάι και κρουασάν, καθ’όλη τη διάρκεια του δρομολογίου. Γίνονται 3 περίπου στάσεις, πέραν από τις στάσεις στα τελωνεία.

2η ημέρα: Παρασκευή.-
06.00 πμ: Αφιξη στη δυτική είσοδο της Κων-πολης (περιοχές Μπαϊραμπασά, Εσενλέρ, Μπαγτσιλάρ κλπ) και στον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων ‘Οτογκάρ‘. Βλέπουμε την πρωϊνή κίνηση και τις πυκνοδομημένες λαϊκές περιοχές με τα χαρακτηριστικά μπλοκ διαμερισμάτων που στεγάζουν τους μετανάστες της Ανατολίας. Επιβίβαση σε μικρό βανάκι της εταιρίας και μετάβασή μας δωρεάν στην Πλατεία Ταξίμ, που είναι το κέντρο της (εμπορικής) Πόλης.
07.00 μμ: Αφιξή μας στην Πλατεία Ταξίμ. Θα διασχίσουμε την πεζοδρομημένη Οδό Ανεξαρτησίας (τουρκικά: Ιστικλάλ) για να δούμε  τα νεοκλασσικά κτίρια της ελληνικής ομογένειας, η οποία ονόμαζε την περιοχή Σταυροδρόμι. Οι τούρκοι την ονομάζουν Μπέϊογλου και οι φράγκοι Πέρα. Φτάνουμε στο ξενοδοχείο (The Pera Tulip Hotel), που είναι 5 αστέρων. Βρίσκεται στο μέσον της Ιστικλάλ (Μεσρουτιγιέτ Τζάντεζι, ΤRT Μεϊντανί, τηλ. +90-212-2438500), ώστε να μας εξυπηρετεί στις μεταβάσεις μας τόσον προς τα πάνω (Πλατεία Ταξίμ) όσο και προς τα κάτω (Γαλατάς, Εμίνονου, παλιά Πόλη). Εάν τα δωμάτιά μας είναι έτοιμα από νωρίς, εγκαθιστάμεθα και πίνουμε καφέ. Εάν δεν είναι (κανονική ώρα  εγκατάστασης: 12.00 μεσημέρι), αφήνουμε τις αποσκευές μας και κατευθυνόμαστε πάλι στην Ιστικλάλ για να προμηθευτούμε σε κάποιο ανταλλακτήριο 50-100 ευρώ σε τουρκικές λίρες (για τα μικροέξοδα, όλα τα άλλα τα πληρώνετε σε ευρώ) και για να πιούμε τον πρώτο μας καφέ στα ‘Gloria Jeans‘ (πρόσφατα άνοιξαν και στην Αθήνα) ή στα ‘Mado Café‘, με το περίφημο παγωτό Καχραμάνμαρά από κατσικίσιο γάλα.
12.00-03.00 μμ: Με το δεύτερο παλιότερο μετρό της Ευρώπης, μετά από αυτό του Λονδίνου, το υπόγειο «Τουνέλ», κατευθυνόμαστε στον Γαλατά και στο Εμίνονου, αφού κάνουμε στάση στον Πύργο του Γαλατά για να δούμε την Πόλη από ψηλά και σε θέα 360 μοιρών. Με ταξί, επισκεπτόμαστε το Φανάρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που είναι εγκατεστημένο στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Βλέπουμε την Μεγάλη του Γένους Σχολή (Κόκκινο Σχολείο για τους τούρκους) & την σιδερένια βουλγαρική Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Με τα πόδια ή με ταξί επιστρέφουμε στο Εμίνονου και επισκεπτόμαστε το Γιενί Τζαμί, την Αγορά των Μπαχαρικών (Αιγυπτιακή Αγορά) ή Μισίρ Τσαρσισί. Φαγητό κάτω από τη Γέφυρα του Γαλατά (ψητή παλαμίδα με ψωμάκι, μπαλίκ εκμέκ) ή στο cozy εστιατόριο «Νταμάτ Πατζαζί», πάνω από το Καράκιοϊ, με «μικροπιάτα» σπιτικής κουζίνας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ξεκούραση (ξεκούραση είπαμε…).
Απόγευμα και βραδάκι: Βόλτα στην Ιστικλάλ για να δούμε το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το ελληνικό προξενείο και είναι η μοναδική ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους στην Πόλη, αποκτήθηκε δε επί  θητείας στο ΥΠΕΞ του Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης, βλέπουμε το Ξενοδοχείο ‘Μαρμαρά‘, την Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου, την Πλατεία Ταξίμ, το Λύκειο του Γαλατά, την Ψαραγορά, το Τσιτσέκ Πασάζ και το Πασάζ Χατζόπουλο, το Τσιχανγκίρ, τα καταστήματα «Ιπέκ» (για μεταξωτά μαντήλια) και «Πασάμπαχτσέ» (για υαλικά). Δοκιμάζουμε «κουμπίρ» (πατάτα ψητή γεμιστή με σαλάτα) ή προφιτερόλ χύμα στο «Ιντσί» και πίνουμε «ναρ σουγιού» (χυμός ροδιού). Διασκέδαση σε μπαράκι στη «Γαλλική Οδό» στα Τσουκούρτσουμα.

3η ημέρα: Σάββατο.-
8.30 πμ: Πρωϊνό στο εστιατόριο «Νταμάσκ» του ξενοδοχείου.
09.00 πμ: Με τα πόδια φτάνουμε στη Γέφυρα του Γαλατά (Καράκιοϊ) και επιβιβαζόμαστε στο ελαφρύ τραμ που διασχίζει το Εμίνονου, περνά από τον Σιδ.Σταθμό Σίρκετζι, το Πάρκο Γκιουλχανέ και αποβιβαζόμαστε στο Αγιασοφιά Μεϊντανί, όπου θα επισκεφτούμε: την ανάκτορο των οθωμανών, Τοπκαπί, τον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας (προσοχή: να έχετε μαζί σας 10-20 τουρκικές λίρες, δεν δέχονται ευρώ για τα εισητήρια) και το Μπλε Τζαμί. Αμέσως μετά, την υπόγεια μυστική Δεξαμενή. Τέλος, καφές στο baroque καφέ του ξενοδοχείου Kybele. Μετά τον καφέ, κατευθυνόμαστε στην Πύλη Μπεγιαζίτ του Καπαλί Τσαρσί (Σκεπαστή Αγορά, Γκραντ Μπαζάρ) και ξοδεύουμε μία -δύο ώρες σε περπάτημα και χάζεμα των καταστημάτων. Μετά τα ψώνια, πανίνι και καφές στο «Καφέ Σουλτάν», στην Χαλιτσιλάρ Τζάντεζι, μέσα στο Παζάρι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.
Απόγευμα και βράδυ: περπάτημα στις γειτονιές, μπαρ κλπ. Φαγητό στο μεϊχανέ Ιμρόζ («Ιμβρος»), από τα τελευταία ουζάδικα της Πόλης με ελληνική ιδιοκτησία, ή στο Σόφυαλι 9, στο Τουνέλ. Διασκέδαση: στο Barbahce, στη Siraselviler Cad., Soganci Sok. No:7, στο Cihangir.
Εναλλακτικά: με ταξί ή με τα λεωφορεία 42 ή 42Τ, από το Ταξίμ, βόλτα στο Νιχώρι (Γιενίκιοϊ), χωριό του Βοσπόρου, με ελληνική κοινότητα!

4η ημέρα: Κυριακή.-
9.00 πμ: Πρωϊνό στο ξενοδοχείο.
10.00 πμ: Βλέπουμε το υπό ανακαίνιση «Πέρα Παλάς», το ξενοδοχείο όπου έμενε η Αγκάθα Κρίστι, στο Τεπέμπασι. Οσοι θέλουν το βράδυ να κάνουν χαμάμ στο «Σουλεϊμανίγιε» (Suleymaniye Hamami, Mimar Sinan Cadd. 20, τηλ. 00902125195569), συνεννοούνται με τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου για την ώρα που θα έρθει το λεωφορειάκι να τους πάρει. Με ταξί πηγαίνουμε στο Ορτάκιοϊ, στο ρωμέϊκο Μεσάχωρο του Βοσπόρου, όπου κάθε Κυριακή γίνεται παζάρι και υπάρχουν καφέ, δραστηριότητες κλπ. Παίρνουμε στο χέρι ‘γκιοζλεμέ’  (είδος τουρκικής κρέπας), ψημένη μπροστά μας, και επιβιβαζόμαστε σε βαποράκι για να κάνουμε κρουαζιέρα στο Βόσπορο (μέχρι το Ρούμελι Χισαρί και ξανά πίσω το Ορτάκιοϊ: βλέπουμε το Αρναβούτκιοϊ, το Νιχώρι-Γιενίκιοϊ, το Καντιλί, τα Ανάκτορα Ντολμαμπαχτσέ και Μπεϊλέρμπεη, το νησάκι του Λεάνδρου ή Πύργο της Κόρης, το λουξ ξενοδοχείο Σιραγάν, τις γέφυρες). Μεσημέρι φαγητό στο Ορτάκιοϊ ή πίσω στην Ιστικλάλ. Ξεκούραση στο ξενοδοχείο.
Απόγευμα και βράδυ: όσοι το έχουν κανονίσει, χαμάμ στο «Σουλεϊμανίγιε». Οσοι δε θέλουν, βόλτα με το μετρό στα βόρεια της Πόλης, στα μεγάλα ξενοδοχεία πάνω από την Πλατεία Ταξίμ, στο Πάρκο Ματσκά. Γλέντι στο «Καφέ της Ξανθιώτισσας».

5η ημέρα: Δευτέρα.-
7.00 πμ: Αφύπνιση και πρωϊνό.
7.30 πμ: Μετάβαση στην Πλατεία Ταξίμ, όπισθεν το ξενοδοχείου Μαρμαρά, όπου τα γραφεία της εταιρίας ‘METRO TURIZM‘. Από κει, στις 8.30 πμ, μετάβαση στο ‘Οτογκάρ‘  και στις 10.00 αναχώρηση για Θεσσαλονίκη μέσω Ipsala-Κήπων.

Καφές, τσάϊ και κους-κους

Εναλλακτικά:

(1) Επίσκεψη στην περιοχή Σουτλούτζε, ψηλά στον Κεράτιο, στο Πάρκο \»ΜίνιαΤούρκ\».

(2) Εκδρομή στα Πριγκιπόννησα.

(3) Επισκέψεις στα Εμπορικά Κέντρα ‘Ιστινύε Πάρκ’ και  ‘Ακμερκέζ’  (στο Ετιλέρ) και στα ‘ιν‘ περίχωρα Μπέμπεκ και Λεβέντ.

(4) Επίσκεψη στο ορθόδοξο κοιμητήριο στο Σισλί ή στην ασιατική πλευρά: Καντιλί, Τσενγκιέλκιοϊ, Κάνλιτζα, Καντίκιοϊ.

Αν χαθείς: ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ∆ιεύθυνση: Turnacibaci Sokak 32-Beyoglu 80072, Istanbul-Turkey (P.O.Box 114), τηλ.: 0090212-3938290/2 & 3938294, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 12.00 , 14:00 – 16:00.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Μαρτίου 14, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: