Το ιστορικό Emek Cafe’…

To Emek Cafe κλειστό

To Emek Cafe κλειστό

Συγκέντρωση υπογραφών

Συγκέντρωση υπογραφών

Η Ρωμέϊκη Κοινότητα Νιχωρίου συμπαρίσταται

Η Ρωμέϊκη Κοινότητα Νιχωρίου συμπαρίσταται

‘Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι,

Δυστυχώς τα τελευταία νέα από το Νιχώρι δεν είναι τόσο ευχάριστα. Πριν από λίγες ημέρες οι δημοτικές αρχές του Sarıyer ‘βούλωσαν’, όπως λένε και στην Πολίτικη διάλεκτο, το ιστορικό καφενείο του ‘Emek café’. Ο Δήμος προχώρησε στο σφράγισμα και των δύο επιπέδων του ‘Emek café’, δηλαδή του μοναδικού καφενείου που υπήρχε μέχρι πρότινος στο Νιχώρι, αλλά και της καφετέριας-εστιατορίου που βρίσκεται μπροστά στην παραλία με την εκπληκτική θέα του Βοσπόρου και της απέναντι ασιατικής πλευράς. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από δικαστική διαμάχη που άνοιξε η ιδιοκτήτρια του διπλανού αρχοντικού, με την κατηγορία ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είχε υποστεί διεύρυνση προς την μεριά της παραλίας, σύμφωνα με έγγραφα του 1958 (!). Η ιδιοκτήτρια–νομικός συνέχισε με ψευδείς κατηγορίες περί απειλών που είχε τάχα δεχτεί από την διεύθυνση του ‘Εmek café’,  που τελικά απέδωσαν μιας και το σφράγισμα του χώρου είναι πλέον πραγματικότητα.

Το Emek café, ένα πλέον ένα από τα ιστορικότερα μέρη του Yeniköy, αφού κλείνει πλέον πάνω από 50 χρόνια λειτουργίας  και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες από το τοπικό αλλά και διεθνή χώρο, και θεωρείται ταυτόχρονα ως μια κοινωνική ανάγκη των ανθρώπων που κατοικούν εδώ, αφού όπως προανέφερα ήταν το μοναδικό παραδοσιακό καφενείο της περιοχής, δηλαδή η μοναδική ευκαιρία των μόνιμων κατοίκων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων,  να δουν τους φίλους τους και να ξεκουραστούν. Ταυτόχρονα με αυτή την κίνηση το προσωπικό, που αριθμεί πάνω από 20 άτομα, μέσα σε μια στιγμή, έμεινε χωρίς δουλειά σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει αναχθεί σε μία από τις δυσκολότερες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο συναισθηματικός παράγοντας. Ο συγκεκριμένος χώρος λειτούργησε για πρώτη φορά από τον φημισμένο Νιχωρίτη Αλέκο Νικολαϊδη, που αργότερα καταπιάστηκε με το κοντινό κτίριο Deniz Park-Aleko’nun Yeri (η σημερινή διεύθυνση έχει προσθέσει το όνομά του προς την μνήμη του). Στην συνέχεια λειτούργησε συνεταιρικά από τον Αρίσταρχο Ζάβρο και τον Hamdi Çap και κατέληξε στην σημερινή διεύθυνση του αγαπητού Osman Özbaşı. Επειδή λοιπόν η Ρωμέϊκη Κοινότητα έχει ισχυρούς δεσμούς με τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και επειδή το συγκεκριμένο χτίσμα ανήκει στην ιδιοκτησία της εκκλησίας της Παναγίας της Κουμαριώτισας, η κοινότητα του Νιχωρίου κάνει ότι μπορεί για την αναστροφή αυτής της άδικης απόφασης.

Είναι κρίμα, λοιπόν, να εμφανίζονται τέτοια προβλήματα στην περιοχή, όταν ο μοναδικός λόγος που εμφανίζεται και ως επικρατέστερος είναι η άνοδος της αξίας του συγκεκριμένου αρχοντικού, δηλαδή η λήψη αποφάσεων υπολογίζοντας μονάχα το ψυχρό οικονομικό κέρδος.

Από την ημέρα που έκλεισε το ‘Emek café’, οι υπάλληλοι αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι βρίσκονται κάθε μέρα έξω από την είσοδο του καταστήματος, εκδηλώνοντας την δυσαρέσκεια τους, πληροφορώντας τους περαστικούς και μαζεύοντας υπογραφές με σκοπό την άρση της απόφασης.

Μέσα από αυτή την επιστολή θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να παρακαλέσω τους ευρισκόμενους στην Κωνσταντινούπολη αναγνώστες να προσπαθήσουν να έρθουν μέχρι το Νιχώρι και, υπογράφοντας,  να συμβάλλουν και αυτοί στην επαναλειτουργία του χώρου. Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων.

Κωνσταντίνος Μαρούσης’.

Σχόλιο: Κωνσταντίνε, εγώ πάντως θα υπογράψω! Να πούμε επίσης ότι στο Facebook υπάρχει και σχετικό group για την υποστήριξη της διαμαρτυρίας με τίτλο «Yeniköy Emek Kafe Kapatılamaz».

Update-Στις 14/3 αναρτήσαμε την είδηση, στις 17/3 δημοσίευσε όμοιο ρεπορτάζ και η ομογενειακή εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ Κων-πολης

Update-Στις 14/3 αναρτήσαμε την είδηση, στις 17/3 δημοσίευσε όμοιο ρεπορτάζ και η ομογενειακή εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ Κων-πολης

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Μαρτίου 14, 2009.

Ένα Σχόλιο to “Το ιστορικό Emek Cafe’…”

  1. Σύντομα θα βρεθώ και πάλι στην Πόλη, για να γεμίσουν τα πνευμόνια μου απ’ τον μυρωμένο και ζωογόνο αγέρα της. Θα περάσω κι απ’ το Νιχώρι… για να υπογράψω. Είθε η υπογραφή μου να συμβάλει θετικά κι αποτελεσματικά. Τέτοιες ώρες, η αδελφική συμπαράσταση είναι πολύτιμη! Από την Μητρόπολη, με αγάπη και σεβασμό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: