Περιδιαβαίνοντας την Πόλη…

Τέσσερα βιβλία: δύο με γλαφυρές περιγραφές των μαχαλάδων της Πόλης και των συνηθειών και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της, ένα με καταγραφή και ανάδειξη των εκκλησιών της και ένα με τις εντυπώσεις του Γ. Σεφέρη από την Πόλη του μεσοπολέμου, βρήκα και διαβάζω αυτές τις μέρες. Σχεδιάζω ήδη την επόμενη επίσκεψή μου εκεί για τις αρχές Απρίλη ’09, μαζί με φίλους, και θέλω να εντοπίσω μέρη, γειτονιές, παζάρια που δεν έχω επισκεφτεί, «με το βλέμμα» των συγγραφέων των βιβλίων.

Η Κωνσταντινούπολη από τον Θεόφιλο Γκωτι�

Η Κωνσταντινούπολη από τον Θεόφιλο Γκωτιέ

Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο (τί άλλο?): «Κωνσταντινούπολη» και έχει γραφεί από τον Θεόφιλο Γκωτιέ. Περιέχει τις επιφυλλίδες που έστελνε, εν είδει ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, στην εφημερίδα «Ο Τύπος» ως απεσταλμένος της στην Πόλη. Οι περιγραφές του είναι γλαφυρότατες, αναλυτικότατες και η ανάγνωση κυλάει πολύ εύκολα και ευχάριστα. Μαθαίνεις πολλά για τη ζωή της Πόλης το 1852. Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998, μετάφραση Ερση Μπομπολέση.

Το δεύτερο ταξιδιωτικό βιβλίο περιγράφει την σύγχρονη Πόλη. Συγγραφέας ο Ντανιέλ Ροντώ, γάλλος δημοσιογράφος, που με το βιβλίο «Η Πόλη-Μία περιδιάβαση» ολοκληρώνει ένα ταξίδι σε 3 πόλεις-σταθμούς (Ταγγέρη, Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη). Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2008, μετάφραση Μαρία Κολλιοπούλου.

Το τρίτο βιβλίο είναι ένα λεύκωμα τέχνης και τιτλοφορείται: «Εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη/Churches in Constantinople-Istanbul, Ζώντα μνημεία της Ορθοδοξίας/Living Monuments of Orthodoxy«, των Ν. Γκίνη & Κ. Στράτου. Περιέχει καλλιτεχνικές φωτογραφίες και ενημερωτικά κείμενα για τις εκκλησίες της Πόλης, τις περισσότερες εκ των οποίων είναι δύσκολο σήμερα να τις αναγνωρίσει κανείς, κάτω από τα μουσουλμανικά ονόματα που τους δόθηκαν ως τζαμιά (βλ. και εδώ). Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000.

Το τέταρτο βιβλίο περιγράφει την Πόλη του Γιώργου Σεφέρη, όπως αυτός την είδε στον μεσοπόλεμο και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ως λογοτέχνης αλλά και ως διπλωμάτης, μέσα από τα ημερολόγια, την ποίηση, τις δοκιμές, τα υπηρεσιακά έγγραφα και την αλληλογραφία του. Τίτλος: «Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη-Πόλη με έντονες εντυπώσεις Ιστορίας«. Συγγραφέας: Γιώργος Γεωργής. Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004.

Οι εκκλησίες της Πόλης

Οι εκκλησίες της Πόλης

Η Πόλη του Γιώργου Σεφ�ρη

Η Πόλη του Γιώργου Σεφέρη

Η Πόλη του Ντανι�λ Ροντώ

Η Πόλη του Ντανιέλ Ροντώ

~ από Ταξιδιώτης στο 29 Ιανουαρίου, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: