Η Αλωση ανάμεσα στις «100 μεγαλύτερες μάχες»…

Το 3ο τεύχος της ιστορικής σειράς του ΕΘΝΟΥΣ

Το 3ο τεύχος της ιστορικής σειράς του ΕΘΝΟΥΣ

Μαζί με το σημερινό φύλλο του καθημερινού «Εθνους» (φ.8233 της 29/1/09) διανέμεται το 3ο τεύχος της προσεγμένης ιστορικής σειράς, με τίτλο: «Οι 100 μεγαλύτερες μάχες της Ιστορίας» (συντονισμός: Λ. Γαλάνης, επιμέλεια: Αφρ. Φούντα).

Στο τεύχος περιλαμβάνεται και η μάχη που οδήγησε στην Αλωση της Πόλης, το 1453. Σε ένα αφιέρωμα 8 σελίδων, βρίσκεις την ιστορία, τα σχεδιαγράμματα, τους  πίνακες με τη στρατηγική των 2 πλευρών.

Ενδιαφέρον υλικό για να προσεγγίσεις πιο ζωντανά τα γεγονότα κατά τη βόλτα σου στα βυζαντινά τείχη, γύρω από την Πύλη της Ανδριανούπολης (Εντίρνεκαπί).

Update: Για την Αλωση συστήνω και το βιβλίο  «Η  ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ – THE FALL OF CONSTANTINOPLE – THE OTTOMAN CONQUEST OF BYZANTIUM» των: NIKOΛ NTEIBINT, ΧΑΛΝΤΟΝ ΤΖΟΝ και ΤΕΡΝΜΠΟΥΛ ΣΤΙΒΕΝ (βλ. βιογραφικά εδώ), που κυκλοφορεί σε καλαίσθητη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Ψυχογιός (βλ. εδώ), στην κατηγορία «Γενική Ιστορία» και στην τιμή των  25 ευρώ. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα μελέτη και ανασκόπηση του περιβάλλοντος υπό το οποίο αναπτύχθηκε το Βυζάντιο και των συνθηκών υπό τις οποίες έπεσε η Πόλη, το 1453.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδόσεις Ψυχογιός

Διάβασε  ένα απόσπασμα του βιβλίου, εδώ.

Οπως αναφέρεται στο 1ο κεφάλαιο του βιβλίου, «από την αρχή της μακραίωνης ιστορίας της, κατά τον 5ο αιώνα, ως το θάνατο στο πεδίο της μάχης του τελευταίου αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ (1448-53), η Αυτοκρατορία βρισκόταν σχεδόν πάντα σε εμπόλεμη κατάσταση.Κάτι αναπόφευκτο δεδομένης της στρατηγικής της θέσης στα νότια Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία. Η Αυτοκρατορία δεχόταν αδιάκοπες προκλήσεις από τους ισχυρούς γείτονές της  —κυρίως από την Περσική Αυτοκρατορία στην ανατολή και, αργότερα, τις ισλαμικές δυνάμεις που εμφανίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, όπως και τους γείτονές της στο βορρά: Σλάβους και Άβαρους τον 6ο και τον 7ο αιώνα,  Βούλγαρους από τα τέλη του 7ου ως τις αρχές του 11ου αιώνα, Ούγγρους στα τέλη του 11ου και 12ου αιώνα, αργότερα Σέρβους και, τέλος, μετά τις κατακτήσεις τους στην Ελλάδα και στα νότια Βαλκάνια, Οθωμανούς Τούρκους«.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Ιανουαρίου 29, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: