Τα ορφανοτροφεία Πριγκήπου και Χάλκης…

Οι σφραγίδερς στο �γγραφο των Κανονισμών

Η ενυπόγραφη έναρξη στο έγγραφο των δύο Κανονισμών

Η σφραγίδα από βουλοκ�ρι με το οποίο είναι σφραγισμ�νοι οι δύο Κανονισμοί

Το βουλοκέρι με το οποίο είναι σφραγισμένοι οι δύο Κανονισμοί

Ο οδοντίατρος κ. Αρης Κυριαζής είχε την ευγενή καλοσύνη να μου γνωστοποιήσει (βλ. εδώ) τους δύο Κανονισμούς των Ορφανοτροφείων: (α) Αρρένων της Πριγκήπου (για το οποίο σου έχω μιλήσει σε προηγούμενη ανάρτησή μου, βλ. εδώ), και, (β) Θηλέων της Χάλκης, που έχει διασώσει και δημοσιεύσει ο ίδιος. Ο κ. Κυριαζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, φοίτησε στην Αστική Σχολή του Ζαππείου και στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Ζωγράφειου και σήμερα μένει στο Π.Φάληρο. Πρόκειται για σπάνιο αρχειακό υλικό, που δίνει ανάγλυφα τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής μέριμνας των ομογενών της Πόλης.

‘Οπως μας εξηγεί στην αρχή της σελίδας του, σε ό,τι αφορά στο Ορφανοτροφείο Πριγκήπου: «το αρχοντικό ξύλινο κτήριο βρίσκεται σε λόφο του νησιού. Άρχισε να κτίζεται το 1898 από εταιρία μεγάλων Ευρωπαϊκών ξενοδοχείων ακριβώς για να γίνει ξενοδοχείο. Είχε 102,5 μέτρα μήκος και φάρδος 35. Ο πευκόφυτος κήπος του ήταν 26.000 τμ. Τελικά όμως δεν λειτούργησε ως ξενοδοχείο επειδή θεωρήθηκε ασύμφορο. Το κτήριο ήταν τυχερό να γίνει ορφανοτροφείο της Ρωμιοσύνης. Αγοράστηκε και μετασκευάστηκε σε ορφανοτροφείο με την αρωγή της κυρίας Ελένης Ζαρίφη, η οποία ήταν σύζυγος του Εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Ζαρίφη. Εγκαινιάσθηκε στις 21 Μαΐου του 1903 όπου μεταφέρθηκαν και τα περισσότερα παιδιά από το Εθνικό Φιλανθρωπικό κατάστημα του Επταπυργίου«.

Σε ό,τι αφορά στο Ορφανοτροφείο Χάλκης: «το ορφανοτροφείο αυτό το συναντάμε για πρώτη φορά στο Βυζάντιο ως μονή της Παναγίας της Καμαριώτισσας. Βρισκόταν σε πλαγιά μέσα σε δάσος και η ίδρυση της πιθανολογείται ότι φτάνει έως τον 8ο αιώνα. Με το πέρασμα του χρόνου το μοναστήρι ανακαινίζεται προστίθενται και άλλα κτήρια και μεγαλώνει. Το 1831 ανακαινίζεται για μια ακόμα φορά και μεταμορφώνεται σε μεγαλοπρεπές. Το κτήριο της μονής μεγαλώνει και γίνονται οι απαιτούμενες προσθήκες, παίρνει το σχήμα Π όπου περιέκλειε και τους ναΐσκους της Καμαριώτισσας και του Προδρόμου. Εδώ θα ιδρυθεί και θα στεγαστεί το Ελληνικό φροντιστήριο, το οποίο αργότερα έγινε πιο γνωστό με το όνομα Σχολή Των Ελλήνων Εμπόρων. Με το πέρασμα του χρόνου όλο και ανακαινίζεται και γίνεται πιο λαμπρή. Το 1879 αριθμούσε 260 μαθητές από τον Πόντο, την Καππαδοκία, τα Βαλκάνια, την Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία και την Κωνσταντινούπολη«.

Ο ίδιος πρόσφατα έχει εκδόσει το βιβλίο με τίτλο «Παλιννόστηση στις γλυκές πατρίδες», το οποίο περιλαμβάνει σπάνια στοιχεία για την αποκατάσταση των εκτοπισθέντων ελληνικών πληθυσμών μετά την λήξη του 1ου Παγκ. Πολέμου.

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Οκτώβριος 30, 2008.

3 Σχόλια to “Τα ορφανοτροφεία Πριγκήπου και Χάλκης…”

  1. […] διάβασε τις παλιότερες αναρτήσεις μου:  εδώ, εδώ, εδώ και […]

  2. […] Τοπκαπί, Πέραν, χαμάμ, Πρίγκηπος, Αη-Γιώργης Κουδουνάς, Χάλκη, Θεολογική Σχολή, Σκεπαστή Αγορά. Εσύ, βέβαια, για όλα […]

  3. […] επίσης  εδώ και εδώ… Για το αν σημειώνεται “άνοιγμα” της […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: