Μουσεία της Πόλης…

Ενα από το κτίσματα που υπάρχουν στον εσωτερικό πείβολο του ανακτόρου Τοπκαπί

Ενα από το κτίσματα που υπάρχουν στον εσωτερικό περίβολο του ανακτόρου Τοπκαπί

Αντιγράφω σήμερα, με την άδειά της, κάποια αποσπάσματα από τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις της φίλης Ερσης, όπως τις καταγράφει στο www.travelstories.gr, ένα ταξιδιωτικό site. Aφορούν στα μουσεία της Πόλης, τα οποία συνήθως εμείς οι Ελληνες επισκέπτες της τα εξαιρούμε από τα ενδιαφέροντά μας, πλην του Τοπκαπί (Topkapı Sarayı), που το γνωρίζουμε και από τη διάσημη ταινία του Ζύλ Ντασέν με τη Μελίνα μας, και του Ντολμάμπαχτσε (Dolmabahçe Sarayı), τα οποία και αποτελούν «κλασικές» ξεναγήσεις των ελληνικών τουριστικών γραφείων. Η Ερση, λοιπόν, μας λέει:

(α) Ότι η Πόλη έχει αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία, τα περισσότερα όμως δεν έχουν καινούργια μουσειολογική αντίληψη ώστε να είναι θελκτικά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει εξαιρετικά εκθέματα αλλά οι επεξηγηματικές πινακίδες του είναι για κλάματα: όπου κάποιο αντικείμενο είναι των Χετταίων, των Καρών, των Λυδών, αυτό αναφέρεται. Όπου είναι ελληνικό, δεν αναφέρεται η εθνική του προέλευση αλλά μόνο η χρονολογική του: πχ αρχαϊκό, κλασσικό. Πάντως η σαρκοφάγος από τη Σιδώνα κόβει την ανάσα, τόσο με την ομορφιά της, όσο και με την άριστη κατάσταση που βρέθηκε. Τα ελληνιστικά δεν αναφέρονται ως τέτοια, αλλά ως μακεδονικά ή ρωμαϊκά. Έχει και μια εξαιρετική βυζαντινή συλλογή, η οποία δεν είναι προς το παρόν ανοικτή στο κοινό, γιατί, εξαιτίας του σεισμού που έγινε, έπαθε ζημιές η σχετική πτέρυγα και ακόμη δεν έχει επιδιορθωθεί.

(β) Ότι εξαιρετικό μουσείο στην πλατεία του Ιπποδρόμου είναι το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο παραδόξως έχει και καλή μουσειολογική παρουσίαση. Δίπλα είναι και το Μουσείο Χαλιών για όσους ενδιαφέρονται για το είδος. Κοντά στο Πανεπιστήμιο είναι το Μουσείο Καλλιγραφίας.

(γ) Ότι κάποιες πλούσιες οικογένειες έχουν ιδρύσει τα δικά τους, πολύ ενδιαφέροντα, μουσεία. Κάτι σαν την οικογένεια Μπενάκη ή την οικογένεια Γουλανδρή, δηλαδή. Παράδειγμα: το Pera Museum (Pera Müzesi), που έχει και πολύ ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις. Άλλα τέτοια ενδιαφέροντα μουσεία είναι το Βιομηχανικό Μουσείο του Ραχμί Κοτς, που θα ενδιέφερε κυρίως παιδιά και το οποίο ως ιδιωτικό έχει μια πολύ προσεγμένη μουσειολογική παρουσίαση.

(δ) Οτι στην περιοχή του Βοσπόρου υπάρχουν δύο ιδιωτικά μουσεία: το Sadberk Hanim και το Sakip Sabanci Museum.

(ε) Οτι στο Dolmabahçe στεγάζεται το Μουσείο Καλών Τεχνών, το οποίο έχει το εξής ενδιαφέρον σημείο: το πώς έγινε η πρόσληψη των εικαστικών τεχνών από μια κοινωνία στην οποία για θρησκευτικούς λόγους απαγορευόταν η απεικόνιση ανθρώπων και ζώων.

(στ) Οτι στο Topkapi, εκτός από τους θησαυρούς των σουλτάνων και το χαρέμι, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κουζίνες του στις οποίες εκτίθεται μια εξαιρετική συλλογή κινέζικης πορσελάνης, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, γιατί οι Σουλτάνοι μόνο σε κινέζικη πορσελάνη καταδεχόντουσαν να φάνε. Το κακό είναι ότι ο φωτισμός τους είναι επιεικώς απαράδεκτος. Επίσης ενδιαφέροντα κεραμικά υπάρχουν στο Tiled Kiosk Museum, στο Γκιουλχανέ.

(ζ) Ότι εξαιρετικό ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες παρουσιάζει το Μουσείο Μωσαϊκών, στην αγορά Αράστα, δίπλα στο Μπλε Τζαμί.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, που ήμουν στην Πόλη, το Pera Muzesi εγκαινίαζε τη ν�α του �κθεση

Στις 26 Σεπτεμβρίου, που ήμουν στην Πόλη, το Pera Muzesi εγκαινίαζε τη νέα του έκθεση

Προσθέτω κι εγώ στις πληροφορίες για τα μουσεία:

* Το Μουσείο στο Παλάτι Γιλντίζ (Υildiz) με το περίφημο περίπτερο της Μάλτας.

* Το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας στο Χαρμπιγιέ.

* Το Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας στο Μπεσίκτας.

* Το Μουσείο Κλασικής Οθωμανικής Λογοτεχνίας (Galata Mevlevihanesi), όπου και οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες.

* Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης (βλ. εδώ).

Advertisements

~ από Ταξιδιώτης στο Οκτώβριος 16, 2008.

5 Σχόλια to “Μουσεία της Πόλης…”

  1. […] επισκέφτηκες το Τοπ Καπί στην άκρη του Σουλτάναχμέτ, στην Πόλη, είδες το μέρος […]

  2. […] Μουσείο Dogançay στο Μπέϊογλου… Σε συνέχεια της παλιότερης ανάρτησής μου για τα μουσεία της Πόλης, επανέρχομαι σήμερα για να […]

  3. […] Για τα “εναλλακτικά” μουσεία της Πόλης, βλ. εδώ… […]

  4. […] για τα μουσεία της Πόλης, βλ. εδώ και […]

  5. […] για τα μουσεία της Πόλης, βλ. εδώ και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: